In ambele situatii, digestia va fi dificila. Pentru a descrie mai bine zona din corp despre care vorbim, trebuie sa mentionam faptul ca vezica biliara este o anexa a tubului digestiv, iar secretiile ei ajuta organismul in procesul de digestie.
- Ficatul este al doilea organ ca marime din corpul uman (dupa piele) si cantareste aproximativ 1,25 kg. Este localizat sub coaste, in partea drepta a abdomenului.
- Este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, indeplinind peste 500 de functii, printre care: lupta impotriva infectiilor; proceseaza alimentele digerate, din intestine; produce bila, o substanta care ajuta la digerarea hranei; depoziteaza fierul, vitaminele si alte elemente chimice necesare bunei functionari a organismului; controleaza nivelul grasimilor, glucozei si aminoacizilor din sange; detoxifiaza si elimina din organism substante care altfel ar putea otravi organismul.
- Te ajuta sa controlezi producerea si eliminarea colesterolului si sa rezisti in fata infectiilor prin producerea de factori imuni care indeparteaza bacteriile din sange.
- Intreaga cantitate de sange care ajuge la inima si plamani trece mai intai prin ficat.
- Are o extraodinara capacitate de regenerare. Pot fi indepartate trei sferturi din ficat, iar restul va reveni la forma initiala dupa o anumita perioada de timp.
- Leziunile la nivelul ficatului afecteaza capacitatea lui de a lupta impotriva infectiilor si de a indeplini celelalte sarcini.
- Exista mai multe tipuri de boli de ficat, dar cele mai importante sunt hepatitele virale, ciroza, litiaza biliara, afectiunile hepatice corelate cu consumul de alcool, cancerul hepatic.
Aceasta din urma manifestare depinde de tipul de dischinezie. In cele hipertone, vezica biliara "se varsa" toata o data in tubul digestiv si poate sa cauzeze diaree, iar in dischineziile hipertone apare de regula constipatia. Motivele pentru care te poti alege cu o astfel de boala sunt diverse. La mijloc poate fi un virus hepatic care, in procesul inflamator, atinge si vezica biliara. Boala poate fi deci o consecinta a unei hepatite acute virale (chiar daca hepatita nu s-a cronicizat). Problemele de natura nervoasa (stres, depresie) te pot face sa te alegi cu dischinezii. De obicei, depresia se asociaza cu vezica hipotona. Tratamentul depinde de tipul de dischinezie.
Pentru cele hipertone se folosesc antispastice, de genul Metoclopramid sau Colospasmin, iar pentru cele hipotone medicamente care imping vezica sa se contracte (colerectice), cum ar fi Anghirol, Colebil, Rowachol.
De la litiaza la colecistita acuta
Atunci cand ai pietre la vezica, suferi cu siguranta de litiaza. Cum se formeaza aceste pietre? Nu toata lumea le face. Anumite persoane au o predispozitie sa precipiteze sarurile care circula in vezica, peste acestea se depune calciu si se formeaza pietrele.
In litiazele biliare, manifestarile sunt asemanatoare cu ale cele din dischinezii. Poti sa simti dureri violente in partea dreapta, sub coaste, greturi, varsaturi si chiar poti face febra.
Atunci cand durerile sunt acute si nu cedeaza, foarte probabil, suferi de colecistita acuta. In astfel de situatii este bine sa mergi de urgenta la spital, interventia chirugicala fiind obligatorie.
Cum "se sfarma" pietrele
Specialistii sustin ca operatia sa se faca "la rece", cand durerile nu sunt acute, pentru ca este posibila operatia laparoscopica, in care taieturile sunt minime, iar interventia chirurgicala este mai usor de suportat.
Sunt insa si situatii in care se poate incerca "sfarmarea" pietrelor cu ajutorul tratamentelor
0 comments :
Trimiteți un comentariu