background img

Articole noi

Afectiuni ale ficatului


Afectiuni ale ficatului

Consultant dr. Aurelia Constantin, medic primar boli interne
Ai dureri in partea dreapta, sub coaste, te balonezi si esti stresata? Ai toate sansele sa ai ceva probleme cu ficatul. De la simplele dischinezii si litiaze biliare pana la bolile grave cum sunt ciroza sau hepatita C, toate sunt cauzate de proasta functionare a ficatului. Stiai?
a incepem cu bolile mai usoare, al caror tratament nu este foarte complicat, mai ales daca sunt depistate si tratate de la primele semne. Dischineziile biliare sunt suferinte ale vezicii biliare, care duc la tulburarea activitatii normale a vezicii. Sunt posibile doua forme de dischinezie, cea hipotona (vezica nu se contracta cum trebuie) si cea hipertona (vezica se contracta prea mult).

In ambele situatii, digestia va fi dificila. Pentru a descrie mai bine zona din corp despre care vorbim, trebuie sa mentionam faptul ca vezica biliara este o anexa a tubului digestiv, iar secretiile ei ajuta organismul in procesul de digestie.
Prin ficat trec, in fiecare minut, circa 1,4 l de sange din totalul de 4,5-5 l, volumul total sanguin.
Ce trebuie sa stii despre ficatul tau
  • Ficatul este al doilea organ ca marime din corpul uman (dupa piele) si cantareste aproximativ 1,25 kg. Este localizat sub coaste, in partea drepta a abdomenului.
  • Este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, indeplinind peste 500 de functii, printre care: lupta impotriva infectiilor; proceseaza alimentele digerate, din intestine; produce bila, o substanta care ajuta la digerarea hranei; depoziteaza fierul, vitaminele si alte elemente chimice necesare bunei functionari a organismului; controleaza nivelul grasimilor, glucozei si aminoacizilor din sange; detoxifiaza si elimina din organism substante care altfel ar putea otravi organismul.
  • Te ajuta sa controlezi producerea si eliminarea colesterolului si sa rezisti in fata infectiilor prin producerea de factori imuni care indeparteaza bacteriile din sange.
  • Intreaga cantitate de sange care ajuge la inima si plamani trece mai intai prin ficat.
  • Are o extraodinara capacitate de regenerare. Pot fi indepartate trei sferturi din ficat, iar restul va reveni la forma initiala dupa o anumita perioada de timp.
  • Leziunile la nivelul ficatului afecteaza capacitatea lui de a lupta impotriva infectiilor si de a indeplini celelalte sarcini.
  • Exista mai multe tipuri de boli de ficat, dar cele mai importante sunt hepatitele virale, ciroza, litiaza biliara, afectiunile hepatice corelate cu consumul de alcool, cancerul hepatic.

Manifestari ale dischineziilor biliare: dureri in partea dreapta, sub coaste; senzatie de greata; balonari; constipatie sau diaree.

Aceasta din urma manifestare depinde de tipul de dischinezie. In cele hipertone, vezica biliara "se varsa" toata o data in tubul digestiv si poate sa cauzeze diaree, iar in dischineziile hipertone apare de regula constipatia. Motivele pentru care te poti alege cu o astfel de boala sunt diverse. La mijloc poate fi un virus hepatic care, in procesul inflamator, atinge si vezica biliara. Boala poate fi deci o consecinta a unei hepatite acute virale (chiar daca hepatita nu s-a cronicizat). Problemele de natura nervoasa (stres, depresie) te pot face sa te alegi cu dischinezii. De obicei, depresia se asociaza cu vezica hipotona. Tratamentul depinde de tipul de dischinezie.

Pentru cele hipertone se folosesc antispastice, de genul Metoclopramid sau Colospasmin, iar pentru cele hipotone medicamente care imping vezica sa se contracte (colerectice), cum ar fi Anghirol, Colebil, Rowachol.


De la litiaza la colecistita acuta
Atunci cand ai pietre la vezica, suferi cu siguranta de litiaza. Cum se formeaza aceste pietre? Nu toata lumea le face. Anumite persoane au o predispozitie sa precipiteze sarurile care circula in vezica, peste acestea se depune calciu si se formeaza pietrele.

In litiazele biliare, manifestarile sunt asemanatoare cu ale cele din dischinezii. Poti sa simti dureri violente in partea dreapta, sub coaste, greturi, varsaturi si chiar poti face febra.

Atunci cand durerile sunt acute si nu cedeaza, foarte probabil, suferi de colecistita acuta. In astfel de situatii este bine sa mergi de urgenta la spital, interventia chirugicala fiind obligatorie.


Cum "se sfarma" pietrele
Specialistii sustin ca operatia sa se faca "la rece", cand durerile nu sunt acute, pentru ca este posibila operatia laparoscopica, in care taieturile sunt minime, iar interventia chirurgicala este mai usor de suportat.

Sunt insa si situatii in care se poate incerca "sfarmarea" pietrelor cu ajutorul tratamentelor

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE