background img

Articole noi

CEAIURI DINTR-O SINGURA PLANTA


CEAIURI DINTR-O SINGURA PLANTA

1. CEAI DE BRUSTURE: 1 lingurita rasa de radacina de brusture se pune peste noapte la macerat în 1 litru de apa, se încalzeste dimineata si se strecoara. Se foloseste în caz de febra, insuficienta respiratorie, artrita, guta, epilepsie. Se beau zilnic 2-3 cesti cu ceai.
2. CEAI DE COSUL POPII (NALBA): se foloseste numai ca extract rece. Se pune 1 lingurita cu vârf de planta la 1 litru de apa, se lasa peste noapte la macerat, iar dimineata se încalzeste usor. Se recomanda în inflamatiile mucoaselor gastro-intestinale, gastrite, inflamatiile mucoaselor vezicale, ale cavitatii bucale, în caz de secretie pulmonara abundenta, bronsite, tuse, raguseala puternica, amigdalita, laringita, gura uscata, emfizem pulmonar. Se beau 2-3 cesti de ceai pe zi.
3. CEAI DE CIMBRU: 1 lingurita cu vârf de planta oparita în 250 ml de apa, se lasa sa stea putin. Se foloseste în stimularea fluxului diuretic si ciclului lunar, accelereaza avorturile si nasterea normala, grabind iesirea fatului din trupul mamei. Este un bun leac împotriva leprei, a paraliziei, a bolilor de nervi. Baut dimineata în loc de cafea are un efect binefacator, o prospetime a spiritului, o senzatie placuta la stomac, lipsa tusei de dimineata, o stare generala buna. Se foloseste si în crampele abdominale, stomacale si menstruale, ca si în spasmele organelor pelviene (genitale). Asociat în parti egale cu patlagina îngusta, cimbrul si-a dovedit eficacitatea în combaterea afectiunilor cailor respiratorii, a secretiilor abundente bronsice, a astmului bronsic, în tusea convulsiva. Se beau 2-3 cesti pe zi, iar în crizele de epilepsie se beau 2 cesti pe zi, timp de 3 saptamâni, cu întrerupere de 10 zile.
4. CEAI DE CIUBOTICA CUCULUI: se prepara ca mai sus. Este recomandat împotriva insomniei, în tulburarile nervoase, are efecte linistitoare asupra inimii si a nervilor, are efect depurativ, elimina substantele toxice, calmeaza migrena, cefaleea, elimina calculii vezicii urinare. Se beau 2-3 cesti pe zi.
5. CEAI DE COADA CALULUI: 1 lingurita cu vârf de planta la 1 litru de apa clocotita, se opareste, se lasa sa stea putin sa se infuzeze, se strecoara si se beau câte 2-3 cesti pe zi, caldut, cu înghitituri mici. Este recomandat în dureri reumatismale, artrite si nevralgii, hemoragii si varsaturi cu sânge. În cazul racelilor vezicale, a durerilor spastice, ajuta în retentiile de apa în pericard, în pleura sau în tulburarile renale de dupa scarlatina si alte boli infectioase grele cu dereglari în eliminarea apei. Se mai foloseste în eruptii de piele însotite cu mâncarimi. Coada calului amestecata cu sunatoare, oparita si consumata 1-2 cesti pe zi, în timp ce seara se consuma hrana solida, ajuta în incontinenta urinara. Se recomanda gargara de coada calului în amigdalite, inflamatii ale mucoasei bucale, stomatite ulceroase, sângerari ale gingiilor, gingivite, fistule si polipi în cerul gurii si gât, în tumori maligne, acestea din urma putând fi stopate.
6. CEAI DE COADA SORICELULUI: se prepara ca mai sus. Se recomanda în cazul ciclului neregulat, menopauzei, cancerului la organele pelviene, în cazul inflamarii ovarelor, în incontinenta urinara, leucoree. Se fac bai de sezut si se beau 1-2 cesti pe zi. În prolaps uterin se fac bai de sezut si se beau 4 cesti pe zi, împreuna cu cretisoara. Este recomandat si în congestii cerebrale însotite de dureri, împotriva ametelilor, a greturilor, a bolilor de ochi însotite de lacrimari, a durerilor acute de ochi, a hemoragiei nazale, în migrena cauzata de schimbarea vremii.
7. CEAI DE CRETISOARA: se face o infuzie din 1 lingurita cu vârf de planta la 1 l apa clocotita. Se beau 2-3 cesti pe zi si este indicat în febra pricinuita de rani purulente, leziuni, abcese neglijate, în urma extractiilor dentare, îndeparteaza slabiciunile musculare (adinomiile, miopatiile) si articulare, ajuta în anemii, în leziunile postnatale, în relaxarea organelor pelviene la femeile care au avut nasteri grele sau predispozitia spre avort (pentru fixarea sarcinii) si fortifierea fibrelor uterine în toate bolile de femei. În asociere cu traista ciobanului se foloseste în histeroptoza (prolaps uterin) si hernii inghinale. În aceste cazuri se beau 4 cesti pe zi. În obezitate se beau 2-3 cani de ceai.
8. CEAIUL DE DRAGAICA (SÂNZIENE): se prepara ca mai sus. Se foloseste în bolile de ficat, rinichi, pancreas, splina, este indicat pentru cei care sufera de tulburari ale sistemului limfatic, în cloroza, hidropizie, junghiuri intercostale, epilepsie, isterie, boli ale nervilor, retentie urinara, nisip si piatra (calculi) la rinichi, vezica urinara, în bolile gusii, a glandei tiroide, cancerul limbii, ulceratii canceroase, boli de piele de natura canceroasa. Se beau pâna la 4 cesti de ceai pe zi, iar în afectiunile de piele se foloseste si alifia.
9. CEAI DE FILIMICA (GALBENELE): se face infuzie din 1 lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita timp de 2-3 minute, se strecoara, se beau 3 cani pe zi, cu înghitituri rare. Este recomandat pentru icterul infectios, are efect de curatire, stimuleaza circulatia sângelui, vindecarea ranilor, în boli gastro-intestinale, în crampe si ulcere stomacale, în inflamatii ale colonului, hematurie, viroze si infectii bacteriene.
10. CEAI DE MACRISUL IEPURELUI: se opareste 1 lingura de frunze proaspete cu 1 l apa clocotita. Înlatura pirozisul (arsurile la stomac), tulburarile hepatice si digestive usoare. Se beau 2 cani pe zi, încalzite, contra icterului, nefritei, eruptiilor cutanate, viermilor.
11. CEAI DE MATASE DE PORUMB: se opareste 1 lingurita cu vârf în 250 ml de apa clocotita, se lasa putin în repaus, nu se îndulceste. Se recomanda în bolile cailor urinare cu formatie litiazica (formare de calculi), în edeme, nefrite, catar vezical, artrite, reumatism, în incontinenta urinara, în colicile renale. Se bea la fiecare 2-3 ore, câte 1 lingura plina de ceai.
12. CEAI DE MUSETEL: se face infuzie din 1 lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita, timp de 2 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi. Este indicat în crampe si dureri abdominale (colici), balonari, diaree, eruptii, dureri de stomac, secretii stomacale abundente, tulburari menstruale, alte afectiuni ale organelor pelviene, insomnii, epididimita, febra, dureri de pe urma ranilor, dureri de dinti. Se fierbe 1 l vin cu 1 pumn de musetel, se bea dimineata 1 pahar si unul seara, în caz de retentie urinara, maxim 8 zile.
13. CEAI DE NUC: 1 lingurita cu vârf de frunze taiate marunt se oparesc cu 250 ml de apa clocotita. Se foloseste în caz de tulburari digestive, constipatii, inapetenta, în curatirea sângelui, diabet, contra icterului.
14. CEAI DE OBLIGEANA: 1 lingurita rasa de radacina se lasa peste noapte la macerat în 250 ml de apa rece. Dimineata se încalzeste si se strecoara. Se bea câte o înghititura înainte si dupa fiecare masa. Este indicat în cazul slabirii generale a organismului, a organelor digestive, în balonari stomacale, intestinale, colici, dereglari glandulare, artrita, la curatirea mucozitatilor intestinelor si stomacului de secretiile abundente, în hipometabolism, hipotonie intestinala, cloroza si hidropizie.
15. CEAI DE PAPADIE: se prepara ca mai sus. Se bea cu înghitituri mici, cu 1 ora înainte si dupa micul dejun. Este recomandat ca depurativ, pentru stimularea digestiei, sudorific, diuretic, stimulent, face sângele mai subtire, ajuta bolile biliare si hepatice.
16. CEAI DE PATLAGINA ÎNGUSTA: se face infuzie din 1 lingurita de planta în 250 ml de apa clocotita timp de 3 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi. Este recomandat împotriva maladiilor aparatului respirator, la secretii abundente, tuse, astm bronsic, tuberculoza pulmonara, curata stomacul de toxine, pentru bolnavii de ficat, rinichi, cei cu înfatisare palida, care fac eruptii, eczeme, la copiii firavi, bolnaviciosi, care nu se dezvolta normal, desi sunt hraniti în conditii bune.
17. CEAI DE PEDICUTA: 1 lingurita rasa de pedicuta se opareste în 250 ml de apa clocotita timp de 2 minute. Se bea 1 ceasca pe zi, dimineata, pe stomacul gol, cu 1 ora înainte de micul dejun, înghititura cu înghititura. În cazul cirozei hepatice sau cancerului hepatic se beau zilnic 2 cesti. Este indicat pentru reumatici si bolnavii de artrita, chiar daca prezinta modificari ale articulatiilor, în caz de constipatie cronica si hemoroizi. Este recomandat în toate bolile cailor urinare, a organelor genitale, la dureri si tumefieri ale testiculelor, în colicile renale, hepatite, tumori ale tesutului conjunctiv al ficatului, chiar daca sunt deja maligne.
18. CEAI DE PODBAL: se foloseste 1 lingurita de flori si frunze amestecate în parti egale la 1 litru de apa clocotita, care se opareste si se lasa la racit. Se recomanda în bronsite, laringite, faringite, astm bronsic, pleurezie, tuberculoza pulmonara, tuse, raguseala. Se beau mai multe cani pe zi îndulcite cu miere de albine.
19. CEAI PENTRU TUSE: se amesteca podbal, lumânarica, cuscrisor (mierea ursului sau plamânarica), patlagina îngusta, în parti egale. Se iau 2 lingurite din amestecul de plante la 250 ml de apa clocotita si se oparesc. Se beau zilnic 3 cesti, calde, îndulcite cu miere, înghititura cu înghititura.
20. CEAI DE PUFULITA CU FLORI MICI: se opareste 1 lingurita cu vârf de planta în 250 ml de apa clocotita, se lasa sa stea putin. Se beau 2 cani pe zi, prima dimineata, pe stomacul gol, iar a doua seara, cu 1 ora înainte de cina. Se recomanda pentru prostatita cronica, în hipertrofie a prostatei, în cancer vezical sau la prostata.
21. CEAI DE ROSTOPASCA: se prepara ca mai sus. Are leac în bolile hepatice grave, curata sângele si ficatul, are influenta benefica asupra metabolismului, este folosit cu succes în afectiunile biliare, renale si hepatice. În combinatie cu urzica si mladite de soc, este indicat în leucemie.
22. CEAI DE SALVIE: prepararea ca mai sus. Recomandat sub forma de gargara în gingivite, paradontoze. Baut ca ceai, are efecte asupra paraliziilor, apoplexiei, în combaterea transpiratiei nocturne, spasmelor, în afectiunile maduvei spinarii, în dereglari glandulare, în tremurul membrelor, asupra ficatului bolnav, a balonarilor. Are actiune depurativa, elimina mucozitatile prea abundente din aparatul respirator, stimuleaza pofta de mâncare, combate diareea si tulburarile intestinale. Se mai poate recomanda în amigdalite, boli de gât, abcese dentare, inflamatii ale laringelui si cavitatii bucale, ajuta dintii care se misca, gingiile care sângereaza.
23. CEAI DE SPLINUTA: de regula se prepara împreuna cu dragaica, urzica moarta, în parti egale. Se ia 1 lingurita de plante la 250 ml de apa clocotita, se lasa sa stea putin, se beau 3-4 cesti pe zi. Se recomanda în bolile si hemoragiile intestinale, în afectiuni renale, în racordarea la rinichiul artificial, în stari sufletesti dupa un soc de ordin depresiv, deceptii, stari sufletesti stresante.
24. CEAI DE SUNATOARE: se opareste 1 lingurita cu vârf în 250 ml de apa clocotita, timp de 1-2 minute. Se consuma 2-3 cani pe zi. Se recomanda în leziuni nervoase, boli nervoase, rani de pe urma unor lovituri si vatamari prin ridicat, în diaree, în nevralgia trigemenului, astenie însotita de insomnii, în tulburari de vorbire, somn agitat, accese de isterie, somnambulism, incontinenta urinara, depresii, dereglari ale ciclului menstrual.
25. CEAI DE TATANEASA: se pun peste noapte, la rece, 2 lingurite de radacina taiata marunt, în 250 ml de apa rece. Dimineata se încalzeste usor si se strecoara. Se beau 3 cani pe zi, cu înghitituri mici. Este indicat în ulcerul gastric, combinat cu 50 gr galbenele, 50 gr troscot. Se foloseste în bronsite, afectiuni ale aparatului digestiv, hemoragii stomacale, pleurezii.
26. CEAI DE TRAISTA CIOBANULUI: se opareste 1 lingurita de planta în 250 ml de apa clocotita, timp de 2-3 minute. Se beau zilnic 2-3 cesti. Se recomanda în hemoragii nazale, stomacale, intestinale, metroragii, hipermenoree, în rani sângerânde. În bolile de femei se beau cu 8-10 zile înainte de venirea ciclului câte 2 cesti. Acest ceai se foloseste si în reglarea ciclului în perioada pubertatii. Pe timpul menopauzei se beau câte 2 cesti timp de 30 de zile, cu pauza de 21 de zile, repetându-se periodic.
27. CEAI DE TURITA MARE: se prepara o infuzie din 1 lingurita de planta în 250 ml apa clocotita, timp de 2 minute. Se beau zilnic 2 cesti. Se recomanda în inflamatiile gâtului si ale gurii, cum ar fi laringita, stomatita ulceroasa, de asemenea în caz de anemie, rani, reumatism, lumbago, tulburari digestive, ciroza hepatica, în bolile splenice, emfizem pulmonar, cord marit, dilatarea stomacului si a intestinelor, în bolile renale si vezicale.
28. CEAI DE URZICA: se prepara ca mai sus. Recomandat în eczeme, dureri de cap, eliminarea nisipului de la rinichi si în bolile renale, fiind depurativ si hematopoetic, are influenta pozitiva asupra pancreasului, scade glicemia, vindeca bolile si inflamatiile cailor urinare, are si efect laxativ, fiind indicat în cura de primavara.
29. CEAI DE URZICA MOARTA GALBENA: se prepara ca mai sus si se beau 2 cesti pe zi. Are efecte benefice în caz de tulburari si dureri menstruale, asupra glandelor pelviene, în retentia urinara, în boli ale cailor urinare si renale grave, în tulburari digestive, contra ulceratiilor si a varicelor.
30. CEAI DE VENTRILICA: se face o infuzie, se beau 2 cesti pe zi, neîndulcite. Îndeparteaza secretiile stomacale abundente, tulburarile intestinale, combate nervozitatea care provine din suprasolicitarea intelectuala, îndeparteaza senzatiile de ameteala, are efect asupra memoriei, asupra secretiilor si eczemelor cronice. Amestecat cu telina înlatura debilitatile nervoase si starile melancolice. Are rezultate bune si în cazul reumatismului, artritelor, icterului, nisipului în urina.
31. CEAI DE VÂSC: se pregateste doar ca extract rece, din 1 lingurita de planta în 250 ml apa rece, lasat la macerat peste noapte. Daca este necesara o cantitate mai mare, se poate pastra cald în termos. Se recomanda în epilepsie, împotriva spasmelor cronice, a acceselor de isterie, influenteaza pozitiv functionarea întregului sistem glandular, stimulând metabolismul, are actiune asupra pancreasului, diabetului, tulburarilor hormonale. În aceste cazuri se beau 2 cesti pe zi. Împotriva arterosclerozei, apoplexiei are efect hemostatic. Tras rece pe nas opreste hemoragiile nazale. Consumat ca ceai, opreste hemoragiile pulmonare si intestinale din timpul tifosului si dizenteriei. Scade tensiunea arteriala la hipertensivi si creste tensiunea la hipotensivi. Are actiune în cazul congestiei cerebrale, a senzatiilor de ameteala, vâjâitului în urechi, tulburarilor de vedere, cardiace si circulatorii.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE