Continut deosebit de bogat in vitamine si minerale
Componenta cartofilor consta intr-un mare complex de carbohidrati, fibre si proteine. Ei contin, de asemenea, vitaminele A, B-complex si C; fier, magneziu, potasiu.
Coaja cartofilor este foarte bogata in elemente nutritive si daca s-ar putea minca ar fi foarte bine.
Cartofii contin o mica parte de atropina. Aceasta substanta, in cantitati mari, este deosebit de otravitoare, dar in doze mici are efecte antispasmodice, ceea ce face din cartofi un calmant in cazul crampelor, usurind in acelasi timp traiectul gastrointestinal. Cartofii pot, de asemenea, fi utilizati si extern in cazul durerilor musculare si problemelor dermatologice.
Apa si sucul de cartofi sint folosite pentru diferite afectiuni
Unul din efectele terapeutice ale cartofului vine de la sucul alcalin pe care acestia il au, care poate neutraliza acidul gastric si reduce astfel tulburarile stomacului. Un alt efect binefacator il are apa in care au stat cartofii, care poate curata intestinele si reduce cantitatea de acid din sistemul gastrointestinal. Pentru a prepara aceasta apa trebuie sa spalati si taiati un cartof mare, dupa care il lasati peste noapte intr-o cana cu apa in care adaugati putina sare de mare. Beti aceasta apa in fiecare dimineata pe stomacul gol.
Pentru vindecarea ulcerului, a gastritelor se recomanda sa se consume cartofi cruzi sau sa se bea suc de cartofi.
In cazul insomniei, durerior puternice de cap este bine sa beti cite o jumatate sau un sfert de pahar de suc de cartofi, cu o jumatate de ora inaintea prinzului si a micului dejun. Cura dureaza 3 saptamini.
Impachetarile cu cartofi, folosite pentru durerile musculare si articulare
Cartofii sint de asemenea folositi pentru vindecarea inflamatiilor si alinarea durerilor. Impachetarile cu cartof au fost de-a lungul timpului un remediu popular pentru alinarea tuturor durerilor musculare si ale oaselor. Cartofii retin caldura pentru o lunga perioada de timp, permitindu-i acesteia sa penetreze adinc in tesuturi.
Pentru a realiza aceste impachetari fierbeti o jumatate de kilogram de cartofi in coaja pina se inmoaie. Pasati-i si intindeti-i pe o pinza. Aplicati apoi acest bandaj pe zona afectata si infasurati totul cu o patura de lina. Schimbati bandajul numai dupa ce s-a racit complet.
Un important remediu extern pentru artrita consta în aplicarea unui cartof crud, taiat felii, peste piele; se tine acolo pina ce feliile devin moi si se indeparteaza. Se repeta operatia. Ca tratament intern, folositi apa in care au fost fierte cojile mai multor cartofi noi. Aceasta apa se bea cu o jumatate de ora inainte de micul dejun, dupa care se recomanda o plimbare scurta. Prin aceasta, depunerile reziduale vor fi inlaturate.
Cartoful crud, folosit impotriva muscaturilor de insecte si in cosmetica
Pe de alta parte, cartoful crud are un efect de racire. Feliile de cartofi aplicate pe dermatitele de contact si muscaturile insectelor aduc foarte repede alinare inflamatiilor si mincarimilor provocate de acestea. Pentru vindecarea usoara a inflamatiilor si ranilor, razuiti trei cartofi cruzi si amestecati-i cu lapte. Intindeti acest amestec pe o pinza si aplicati pe zona afectata.
Pasta de cartofi (cataplasma) se utilizeaza in cosmetica pentru combaterea matretei, a seboreei si a umflaturilor pleoapelor prin aplicatii locale. Aceasta cataplasma este foarte buna si in cazul arsurilor si degeraturilor.
E bine sa consumati si coaja cartofilor pentru ca este foarte nutritiva
Cind depozitati cartofii este bine sa stiti citeva lucruri. Indepartati cartofii care sint moi sau incoltiti. Cartofii maturi pot fi depozitati mai mult de doua luni, iar cei noi o saptamina. Amintiti-va ca este bine sa folositi coaja cit mai mult posibil pentru a mentine toate substantele nutritive si, daca nu se poate, coaja curatata sa fie cit mai subtire.
0 comments :
Trimiteți un comentariu