background img

Articole noi

Remedii din cartofi

Remedii din cartofi

De origine din America de Sud, cartofii au fost adusi in Europa pe la jumatatea anilor 1500 de catre navigatorii spanioli. Pina in anii 1800 cartofii au devenit un aliment de baza in Europa, unde si-au cistigat popularitatea datorita calitatilor lor nutritive. Astazi exista mai mult de 100 de varietati de cartofi de diferite marimi, forme si culori (galbeni, rosii si chiar albastri). In ciuda diferentelor fizice toate varietatile de cartofi au calitati terapeutice similare.

Continut deosebit de bogat in vitamine si minerale

Componenta cartofilor consta intr-un mare complex de carbohidrati, fibre si proteine. Ei contin, de asemenea, vitaminele A, B-complex si C; fier, magneziu, potasiu.

Coaja cartofilor este foarte bogata in elemente nutritive si daca s-ar putea minca ar fi foarte bine.

Cartofii contin o mica parte de atropina. Aceasta substanta, in cantitati mari, este deosebit de otravitoare, dar in doze mici are efecte antispasmodice, ceea ce face din cartofi un calmant in cazul crampelor, usurind in acelasi timp traiectul gastrointestinal. Cartofii pot, de asemenea, fi utilizati si extern in cazul durerilor musculare si problemelor dermatologice.

Apa si sucul de cartofi sint folosite pentru diferite afectiuni

Unul din efectele terapeutice ale cartofului vine de la sucul alcalin pe care acestia il au, care poate neutraliza acidul gastric si reduce astfel tulburarile stomacului. Un alt efect binefacator il are apa in care au stat cartofii, care poate curata intestinele si reduce cantitatea de acid din sistemul gastrointestinal. Pentru a prepara aceasta apa trebuie sa spalati si taiati un cartof mare, dupa care il lasati peste noapte intr-o cana cu apa in care adaugati putina sare de mare. Beti aceasta apa in fiecare dimineata pe stomacul gol.

Pentru vindecarea ulcerului, a gastritelor se recomanda sa se consume cartofi cruzi sau sa se bea suc de cartofi.

In cazul insomniei, durerior puternice de cap este bine sa beti cite o jumatate sau un sfert de pahar de suc de cartofi, cu o jumatate de ora inaintea prinzului si a micului dejun. Cura dureaza 3 saptamini.

Impachetarile cu cartofi, folosite pentru durerile musculare si articulare

Cartofii sint de asemenea folositi pentru vindecarea inflamatiilor si alinarea durerilor. Impachetarile cu cartof au fost de-a lungul timpului un remediu popular pentru alinarea tuturor durerilor musculare si ale oaselor. Cartofii retin caldura pentru o lunga perioada de timp, permitindu-i acesteia sa penetreze adinc in tesuturi.

Pentru a realiza aceste impachetari fierbeti o jumatate de kilogram de cartofi in coaja pina se inmoaie. Pasati-i si intindeti-i pe o pinza. Aplicati apoi acest bandaj pe zona afectata si infasurati totul cu o patura de lina. Schimbati bandajul numai dupa ce s-a racit complet.

Un important remediu extern pentru artrita consta în aplicarea unui cartof crud, taiat felii, peste piele; se tine acolo pina ce feliile devin moi si se indeparteaza. Se repeta operatia. Ca tratament intern, folositi apa in care au fost fierte cojile mai multor cartofi noi. Aceasta apa se bea cu o jumatate de ora inainte de micul dejun, dupa care se recomanda o plimbare scurta. Prin aceasta, depunerile reziduale vor fi inlaturate.

Cartoful crud, folosit impotriva muscaturilor de insecte si in cosmetica

Pe de alta parte, cartoful crud are un efect de racire. Feliile de cartofi aplicate pe dermatitele de contact si muscaturile insectelor aduc foarte repede alinare inflamatiilor si mincarimilor provocate de acestea. Pentru vindecarea usoara a inflamatiilor si ranilor, razuiti trei cartofi cruzi si amestecati-i cu lapte. Intindeti acest amestec pe o pinza si aplicati pe zona afectata.

Pasta de cartofi (cataplasma) se utilizeaza in cosmetica pentru combaterea matretei, a seboreei si a umflaturilor pleoapelor prin aplicatii locale. Aceasta cataplasma este foarte buna si in cazul arsurilor si degeraturilor.

E bine sa consumati si coaja cartofilor pentru ca este foarte nutritiva

Cind depozitati cartofii este bine sa stiti citeva lucruri. Indepartati cartofii care sint moi sau incoltiti. Cartofii maturi pot fi depozitati mai mult de doua luni, iar cei noi o saptamina. Amintiti-va ca este bine sa folositi coaja cit mai mult posibil pentru a mentine toate substantele nutritive si, daca nu se poate, coaja curatata sa fie cit mai subtire. 

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE