Bolile
ficatului
Hepatita A si Hepatita B sunt provocate de virusi care se gasesc in alimente alterate sau pastrate in conditii neigenice, in obiecte personale contaminate etc. Acesti virusi patrund in organism prin tractul digestiv, pe cale orala, iar hepatia A este denumita si "boala mainilor murdare". Respectarea normelor de igiena reduc riscul infestarii cu virusul hepatitei A sau E.
Hepatitele B, C, si D se transmit prin contactul cu fluide corporale contaminate ( prin sange, saliva, sperma, secretie vaginala).
Exista vaccinuri impotriva virusului "vinovat" de aparitia hepatitei B, dar nu si impotriva celor care produc hepatitele C si D. Respectarea regulilor de iginea si folosirea prezervativului in timpul contactelor sexuale sunt mausuri care reduc riscul imbolnavirii.
Hepatita B duce la distrugerea celulelor hepatice si poate evolua in ciroza sau cancer hepatic. Mama bolnava de hepatita B poate transmite virusul nou-nascutului, in timpul nasterii.
Hepatita C este o boala care progreseaza lent, ducand la distrugerea tesutului hepatic. In unele cazuri, afectarea severa a ficatului se produce abia dupa 20-30 de ani de la infectare. Unul dintre factorii care duc la agravarea bolii este consumul de alcool (chiar si a celui "moderat" sau "la ocazii") deoarce alcoolul este "prelucrat" in ficat, iar actiunea sa toxica se rasfrange direct asupra celulelor hepatice.
Regimul alimentar al bolnavului de ficat trebuie sa includa alimente sarace in grasimi, sa excluda in totalitate cafeaua, cacaoa si alcoolul, precum si bauturile carbogazoase si sintetice, iar aportul energetic sa fie asigurat de glucide.
0 comments :
Trimiteți un comentariu