background img

Articole noi

Guturaiul


Guturaiul
Termenul comun pentru afectarea virala a cailor aeriene respiratorii superioare este cuvantul raceala, cu sinonimul lui, guturai. Desi el lasa impresia unei boli unitare, cercetarile realizate in ultimele 3-4 decenii au dovedit ca realitatea e mai complexa. Cauza bolii este virala, fiind incriminate in jur de 400 tipuri serologice de rinovirusuri, fapt ce explica recidivele frecvente de "raceli" la multe persoane, dar mai ales la cei cu sistem imunitar slabit, motiv pentru care aceste persoane fac mai usor si alte infectii (herpes, pneumonii, gripe severe s.a.). Guturaiul apare in tot cursul anului, dar mai mult
in sezonul friguros si umed, fiind cea mai frecventa boala a copiilor in primii ani de viata.

Factorii favorizanti la copii sunt: greselile de alimentatie, distrofiile, vegetatiile adenoide, alergiile, astmul, mediu nefavorabil, praf, fum de tigari, frig ori caldura excesiva. La adulti, mai ales la varstnici, riscul este mare, datorita existentei unor suferinte cronice de tot felul: pulmonare, cardiovasculare, de sange, renale, hepatice,
metabolice, diabet. Persoanele din aceste mentionari pot face o asemenea viroza la fiecare
2-3 luni, in tot anul.
Semnele si simptomele bolii. Bolnavul se plange de o stare de disconfort, simte ca ii ard ochii si fata, are obstructie nazala, la care se adauga o secretie apoasa continua ce irita pielea din jurul orificiilor nazale externe, stranuturi, uneori epistaxis (sange din nas), usturimi in gat sau doar senzatie de gat uscat, usoare dureri in faringe dar accentuate la inghitit, ori tuse fara expectoratie. Herpesul la nas, la buze este frecvent, dar cand este localizat la ochi, prezentarea la specialist devine o urgenta.
Semnele bolii la sugari (trebuie cunoscute bine de mame, pentru a solicita sprijin medical): iritabilitate inexplicabila, refuzul sanului si al biberonului, durere de cap sugerata de fata incruntata si de ducerea repetata a manutelor la cap. Daca la aceste semne se mai adauga perioade de apatie, in starea lor generala, un tonus vital scazut, varsaturi, febra, jena la lumina, somnolenta, convulsii precedate de incordarea muschilor cefei si a sirei spinarii, se impune spitalizarea grabnica, existand suspiciune pentru debutul unei meningoencefalite, deci nu un simplu guturai. In cazul cand un adult in
familie e racit, copilul trebuie izolat preventiv. La copilul mic, la batrani, bolnavi cronici, debilitati, rinofaringitele acute virotice se complica adeseori grav. Femeia gravida trebuie

sa fie chiar exagerata in respectarea mai ales a masurilor generale preventive, deoarece prezenta virusurilor in corp si folosirea majoritatii medicamentelor pot perturba integritatea fatului.
Complicatiile. Este important sa dam atentie acestor "raceli", pentru ca pot aparea complicatii, in timpul sau la scurt timp dupa boala, ca de exemplu: crize cardiace, accidente vasculo-cerebrale, arteritice, flebite, agravarea diabetului si a unor boli cronice la ochi, redesteptarea unei tuberculoze, sinuzita, otita, psoriazis, pusee alergice, herpes, Zona Zoster, astm bronsic, infectii microbiene sau fungice (cu mucegaiuri). In toate aceste cazuri, este necesara regandirea si completarea terapiei.
Cum trebuie tratat guturaiul. Asa-zisele medicamente ce pot opri "racelile", sau picaturile nazale pentru a reduce edematierea si congestia mucoasei rinofaringelui, sau picaturile instilate cu scopul de a opri scurgerea apoasa abundenta din primele 3-4 zile de boala
sunt considerate, pe drept cuvant, discutabile. Jumatate din toate medicamentele prescrise in aceste viroze pot fi considerate ca nefiind fondate stiintific, mai direct spus, panica oamenilor in fata bolii este "binisor" speculata. Conduita de urmat se stabileste in functie de fiecare caz in parte, de gravitate, fiind stiut ca, respectand chiar niste masuri simple, in cele mai multe cazuri, boala evolueaza favorabil. Antibioticele sunt, in cazul racelilor, inutile, chiar periculoase, prin aparitia in ultimele decenii a microbilor rezistenti la toate medicamentele aflate in uz. Virusurile nu pot fi neutralizate de antibiotice. Ca o
paranteza, adaug constatarea ca si in infectiile bacteriene, cand este prezenta febra, trebuie asteptat 2-3 zile, in care ea trebuie combatuta prin alte mijloace, mai simple. Numai daca situatia nu se amelioreaza, se administreaza un antibiotic sau mai multe. De ce trebuie procedat astfel? Deoarece antibioticul opreste infectia mai repede, organismul are putin timp la dispozitie pentru a percepe agentul agresor si a produce anticorpii care sa-l neutralizeze la o noua confruntare cu boala.
Masurile generale ce urmaresc ridicarea rezistentei organismului, a imunitatii lui naturale sunt cea mai buna alegere. Fortificarea sistemului imunitar a fost si este un subiect tratat permanent in numerele revistei "Formula As".
Sfaturi utile:
Evitati suflarea energica a ambelor nari deodata, pentru ca exista pericolul de diseminare a infectiei, in sinusurile paranazale si in urechi.
Evitati administrarea locala, in nas, a solutiilor continand sulfamide, antibiotice ori vasoconstrictoare, deoarece pot produce alergii severe, paralizarea micilor vase din nas, chiar alterarea nervilor mirosului sau propagarea agentilor herpesului pe calea nervilor olfactivi in creier.
Aerul din camera sa fie usor umezit si mereu improspatat, iar temperatura sa fie in jur de 20 de grade.
Alte masuri ce pot creste rezistenta organismului: exercitii fizice, dozarea efortului in anotimpul friguros. Alimentatia va fi usor restrictiva, bazata pe legume si fructe, fiind cunoscut ca nu este bine ca tubul digestiv sa fie incarcat cu mancare multa ori greu digerabila (tubul digestiv la om, prin lungimea sa mare, arata sigur ca a fost creat pentru alimente de origine vegetala).
Se vor evita alimentele si lichidele reci sau fierbinti, tuica si vinul fiert, ceaiurile prea fierbinti, alimentele iritante. Se va consuma apa la temperatura camerei, sucuri de fructe sau de legume indoite cu apa, compot preparat in casa, supe de legume. Mai nou, se recomanda ca indulcirea sa fie moderata, zaharul incetinind activitatea unor globule albe

din sange, ce au mare rol in imunitate. De asemenea, s-a dovedit ca polenul si mierea slabesc puterea de aparare a mucoasei faringelui la agenti infectiosi, si aceasta nu numai la astmatici. Nu mai sunt recomandate pensulatii (badijonari) in fundul gatului cu "dezinfectante" (violet de gentiana, albastru de metilen, hipermanganat de potasiu, gaz s.a.). Obiceiul fumatului si al consumului de bauturi alcoolice este dovedit ca foarte daunator sanatatii, in primul rand, prin deteriorarea mecanismelor ce participa la asigurarea unei imunitati puternice. In prezent se considera ca 80% din toate bolile se datoreaza unui stil de viata si unei alimentatii nesanatoase!
Tratamentul cu medicamente este limitat de faptul ca virusurile, in prezent, nu pot fi inactivate, neutralizate. Folosirea Interferonilor nu a dat rezultate in guturaiuri si nici in gripe sau Sars (sindromul acut respirator atipic, "pneumonie ucigasa"). Vaccinurile, nici ele nu pot fi eficiente, pentru simplul motiv ca virusurile, prin transferul rapid de gene intre ele, dobandesc o mare variabilitate, chiar in cursul unei singure epidemii, rezultand adesea virusuri noi, cu care omenirea nu s-a mai intalnit, deci nu are aparare contra lor. In prezent, problema imunizarilor/vaccinurilor este plina de controverse. Personal, am vazut listate peste doua sute de boli ce sunt agravate sau chiar provocate de orice vaccin!
Numai repaosul alimentar, fizic, psihic pot fi de ajutor intr-o infectie virala! In ciuda afirmatiei ca niciodata vitaminele sub forma de pastile nu vor fi la fel de eficiente ca cele din alimentele naturale, se pot totusi administra: Vitamina E - doua capsule pe zi, Vitamina C la fel, comprimate cu Magneziu si Vitamina B6, o injectie cu Vitamina B12 s.a.
Important de retinut: orice "raceala" banala, ce nu trece in cateva zile, aparand febra si inrautatirea starii generale (mai ales la copii sau persoane debilitate), necesita interventia medicului. Contagiozitatea acestor viroze tine mai mult de slabiciunea unui organism erodat de un mod gresit de viata decat de agresivitate virala, deci sa nu neglijam preocuparea zilnica de a trai cat mai rational si echilibrat.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE