despre sanatate
·
homeopatie
·
leacuri babesti
·
mierea
·
mierea de albine
·
mierea de albine remedii naturiste
·
remedii naturiste
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
Mierea
Mierea
Un dar al albinelor, prea putin
folosit
Am vazut de
curand, intr-o padure de mesteceni, un stup de albine salbatice pradat de urs.
Pentru om, un asemenea stup
ar fi fost invizibil, fiind plasat la baza unei buturugi batrane si prelungindu-se adanc
in pamant, asa incat abia i se vedea
intrarea. Ursul insa
a simtit
mirosul de miere, care l-a atras atat de puternic, incat s-a incumetat sa
dezgroape stupul, luptand aprig cu albinele. Presupun ca
in cele din urma lupta a
fost
castigata de urs,
care a rezistat stoic la zecile de intepaturi, prada
sa de razboi fiind vreun kilogram de miere, pe
care l-a consumat pe nerasuflate, cu
tot
cu fagure. Privesc urmele luptei -
un crater maricel, sapat de Mos Martin cu o truda considerabila, si ma intreb ce forta irezistibila exercita mierea asupra ursilor, daca-si risca
pentru ea chiar si viata. Sa
fie
doar gustul dulce si parfumat? Cu intuitia lor, care o
depaseste pe-a omului, animalele stiu
ca mierea
este o sursa de hrana,
dar si de energie, fara
de care n-ar putea rezista in conditiile, dure
adesea, ale mediului in care
traiesc. O "informatie" simpla, pe
care ele o preiau si-o
transmit fara nici un efort, la
oameni are nevoie de
experiente, de studii, de zeci de confirmari. Reinvatam foarte greu lectia simpla a naturii. Tocmai de aceea ne-am propus sa
vorbim pe larg despre
miere, un dar gratuit al albinelor, dar prea putin folosit.
Ce este mierea
Grecii antici spuneau despre miere ca este
un dar al zeilor, care este adunat
de catre albine din roua de pe
flori, fiind o ramasita de la ospetele nocturne ale nimfelor. Indienii
considerau mierea o materializare a razelor de lumina, materializare care
hraneste nu doar corpul, ci si mintea si sufletul, fiind din acest motiv cel dintai dintre alimente. In
Evul Mediu, se
credea ca mierea este sintetizata de catre albine dintr-o
esenta subtila a florilor, pe
care doar ele aveau
puterea sa o capteze si apoi sa o transforme in
acel lichid chihlimbariu. Prin secolul al Xix-lea, s-au facut primele analize care
au stabilit ca mierea este o
combinatie de zaharuri simple, incercandu-se inlocuirea sa cu zahar din trestie si,
mai
apoi, din sfecla. Multa vreme s-a facut
in mod fals o
echivalare intre miere si zahar,
cele doua fiind insa extrem de
diferite. Mierea este mult mai complexa. Un biochimist
american, B. H. Weller, afirma ca "nici cu aparatura supersofisticata din
secolul al Xxi-
lea
nu poate fi inca sintetizat un
produs care sa se apropie prin compozitia sa
biochimica
si prin calitatile biologice de miere, care constituie inca un mare
mister pentru stiinta".
Mierea si zaharul
Mentionam faptul ca in
secolul al Xix-lea
s-a facut o echivalare total incorecta intre zahar
si
miere, ele neavand aproape nimic in comun, in
afara faptului ca ambele joaca rolul de indulcitor. Zaharul este format dintr-o singura substanta, in timp ce mierea este o combinatie de aproape o suta de substante organice (conform
ultimelor studii), dintre care unele, cum ar
fi hormonii de crestere sau
enzimele, au o
mare complexitate, neputand fi
reproduse in laborator prin
mijloacele actuale. Apoi, efectele biologice ale consumului celor doua produse
este fundamental diferit. Mierea este un
produs viu, natural, care
poate fi consumat in mari cantitati, fara a produce
tulburari de sanatate, in
timp ce zaharul este o substanta de semisinteza, care pe termen lung nu
poate fi metabolizata de organism decat
cu niste costuri considerabile pentru starea de sanatate. De
pilda, din momentul in
care a fost inlocuita mierea cu
zaharul, numai frecventa cariilor dentare a crescut de patruzeci de ori, iar
cea a diabetului, de peste o
suta de ori. In 150 de ani, dulciurile au
devenit din delicatesa un aliment de baza
pentru societatea de
consum, ceea ce si explica
multitudinea de probleme de
sanatate a
omului modern, de la
banalele migrene
si sensibilitati, la infectii, la
obezitate si tulburarile imunitare grave. Mult prea
complexe si importante, efectele negative ale zaharului asupra sanatatii vor fi
obiectul unui articol
separat. In cele ce urmeaza, vom vorbi strict despre efectele mierii in terapie, atat ca
medicament de sine statator, cat si ca inlocuitor al zaharului, calitate in
care are cele mai puternice efecte terapeutice.
Mica farmacie cu miere
Mierea ca excipient
Excipientii sunt acele ingrediente ale medicamentelor care
au un rol de transportor pentru
substanta activa. Fara doar
si poate ca mierea este cel mai bun excipient din lume, pentru
ca nu are nici un fel de reactii adverse,
se combina usor
cu orice fel de extract si, important, face remediile mai usor asimilabile. Atunci cand administram uleiuri volatile
din
plante, tincturi (de propolis,
rasina,
muguri etc.), laptisor de matca, sucuri de
plante, mierea este un intermediar de neinlocuit, fiind un
vehicul mult mai bun
decat apa. Se amesteca oricare din
aceste extracte cu
1-2 lingurite de miere si se
administreaza pe stomacul gol; nu numai ca gustul va
fi mai bun, dar efectele vor fi
considerabil mai
puternice. Din
farmacia casei nu
trebuie sa lipseasca acest produs al stupului, care accentueaza actiunea remediilor.
Hidromelul
Intr-o sticla de
jumatate de litru se
pun 3-4 linguri de miere lichida, un sfert de lingurita
de polen de albine si se
completeaza restul cu
apa de izvor. Se inchide sticla ermetic si se lasa la macerat vreme de
doua zile, la temperatura camerei, agitandu-se din
cand in
cand. Rezulta o bautura acrisoara, foarte slab alcoolizata, cu
efecte stimulente si tonice cu
totul
deosebite.
Mierea propolizata
Este un remediu antiinfectios exceptional pentru gat si pentru caile respiratorii medii, avand
si efecte imunostimulatoare foarte puternice. Se
obtine punand in 8 linguri de miere poliflora -
4 lingurite de tinctura de
propolis (se gaseste in
magazinele naturiste si apicole), dupa
care se amesteca bine, pana
se omogenizeaza. Se ia cate o lingurita din acest preparat
de 4-6 ori pe zi, pe
stomacul gol. Fiecare lingurita de
miere se tine in gura pana
se dizolva si aluneca incet pe gat, asa
incat sa-si exercite din plin efectele antiinfectioase asupra acestei zone.
Unguentul cu
miere
Un pachet de unt este
incalzit intr-o
cratita, la foc mic, pana se incinge, apoi se
fierbe vreme de 10-15 minute pana cand
devine limpede,
asa incat sa se vada fundul vasului de
fierbere. Se ia de pe foc
si se toarna fara sedimentele de pe fundul cratitei intr-un
vas separat. Cat untul este fierbinte, se
mai
adauga o lingurita de ceara de albine (se gaseste
la apicultori), dupa care
se lasa sa se
raceasca. Cu putin timp inainte ca
untul cu ceara sa se intareasca, se
adauga 4 lingurite de miere si se amesteca bine, dupa
care preparatul se
pune
intr-un borcan.
Este un excelent unguent
de intretinere a pielii, cu o putere
de patrundere fara egal, in comparatie cu produsele de
acest gen. Se poate combina si cu diferite tincturi, din
care se amesteca cate 10
picaturi la o
lingurita de unguent: musetel pentru afectiuni alergice,
sunatoare pentru arsuri, arnica pentru sensibilitate la frig, tataneasa pentru entorse si
luxatii etc.
Utilizari
Interne Ale
Mierii
Caria dentara - acum aproape sapte ani, impreuna cu un prieten, am luat hotararea de a manca numai miere si produse indulcite cu
miere, fara a mai consuma deloc zahar,
sub nici o forma. Si pentru
ca lucrurile sa
fie
clare, ne-am abtinut chiar din acea
zi de la toate
bunatatile care contineau zahar, performanta mentinuta pana in
prezent. Sincer sa
fiu, am facut acest lucru
mai
mult ca exercitiu de vointa decat din
convingere, insa rezultatele care au
aparut m-au convins ca
renuntarea la zahar in
favoarea mierii nu este o
simpla
"superstitie naturista". Primul care a remarcat efectele alimentatiei cu miere a fost
dentistul meu,
care a observat ca, in cativa ani,
cariile aflate in
formare au stagnat in marea lor majoritate, fara a mai evolua, iar
alte carii noi nu
au aparut. Acest lucru a fost
remarcat si la prietenul meu si, mai recent, la...
dentistul meu, care a
fost
atat de impresionat de rezultatele obtinute, incat a
renuntat si el, de
trei ani, la
zahar in favoarea mierii. Mai ales cei care au
probleme dentare grave
ar fi bine sa adopte dieta cu miere, care este un
adevarat elixir de sanatate pentru
dinti.
Prevenirea diabetului - un grup de cercetatori americani a studiat pe doua loturi a cate
200 de voluntari, toti avand
parinti diabetici si deci avand o puternica predispozitie
genetica spre diabet, efectele inlocuirii totale a zaharului cu
miere. Rezultatele i-au uluit
pe cercetatori: dupa
20 de ani, rata imbolnavirii de diabet era 0 la lotul de
consumatori de miere, in timp ce la lotul martor, 40% dintre participanti sufereau in
diferite grade de diabet. Mai mult, studii facute pe bolnavii cu diabet de tip I si Ii au
aratat ca boala da
mult mai putine complicatii la
cei care au inlocuit complet zaharul cu mierea decat la cei care
au continuat sa
aiba o dieta cu
zaharicale, chiar masurata strict.
Constipatia - un excelent mijloc de reglare a tranzitului intestinal este consumul pe
stomacul gol a doua-trei lingurite de
miere, dimineata, imediat dupa trezire. Prin enzimele pe care
le
contine, mierea este un
bun activator al proceselor de
eliminare, avand si un
efect de reglare a florei intestinale.
Frigiditatea si impotenta
-
un remediu excelent este
hidromelul, obtinut dupa
reteta de mai sus, care are efecte tonice, afrodiziace si chiar usor
euforizante, ceea ce explica folosirea sa pe scara larga, in
traditiile anumitor popoare
meridionale. Se beau 2-3
pahare pe zi, de preferinta pe
stomacul gol.
Oboseala, iritabilitatea psihica - mai ales dupa
un efort intelectual sau fizic intens, doua lingurite de
miere luate cu putina apa fac
minuni in recapatarea fortelor si in
imbunatatirea tonusului psihic.
Insomnia - un leac traditional pentru un somn bun si odihnitor este o cana de
lapte cald, indulcit cu 2-3 lingurite de
miere lichida. Daca adaugam si o jumatate de lingurita de praf de seminte de fenicul, somnul va veni negresit.
Obezitatea - in timpul curelor de
slabire, doua
linguri de miere lichida luate pe stomacul
gol, cu putina apa, accelereaza procesul pierderii in
greutate si diminueaza
considerabil stresul curelor de infometare. Pe
termen lung,
inlocuirea zaharului cu
miere ajuta la dobandirea si pastrarea unei greutati corporale echilibrate.
Ciclul menstrual
dureros sau
cu sangerari abundente - cu cinci zile inainte si pe toata perioada ciclului, nu consumati deloc zahar sau produse
cu zahar, ci folositi doar miere. Daca in
acest interval de timp renuntati si la prajeli, la produsele de origine animala, este foarte posibil ca ciclul sa se
regleze de la sine,
fara nici un alt medicament.
Tusea, durerile de gat,
gripa in faza incipienta - se consuma sase lingurite pe
zi de miere propolizata (obtinuta dupa reteta de
mai
sus).
Retete De Frumusete Cu
Miere
Tenul cu pori dilatati,
patat sau obosit - se
face o baie de aburi vreme
de 10 minute deasupra unei infuzii fierbinti de musetel si salvie, dupa care se
aplica pe obraz un strat subtire de
miere lichida, care se
pastreaza vreme de 30-60 de minute, dupa care
se sterge cu
un tampon inmuiat in lapte.
Tenul sensibil - se aplica o masca formata din doua lingurite de
miere lichida, 2
lingurite de smantana si un
galbenus de ou. Se tine vreme de o ora,
dupa care se indeparteaza cu
un tampon inmuiat in
infuzie de musetel.
Pentru cresterea parului - se
face un masaj la radacina parului cu
miere diluata cu
apa cat sa devina lichida. Dupa
masaj, se lasa mierea
sa actioneze vreme de 30 de minute la radacina parului, dupa
care se spala parul, dar
nu cu sampon, ci cu o combinatie de galbenus de ou si coniac in
proportii egale.
Intretinerea pielii uscate
-
imediat dupa baie, se
aplica unguentul din unt si miere, a carui reteta am descris-o mai sus.
Acest preparat
hraneste pielea si o
protejeaza, facand-o catifelata si mult mai rezistenta la factorii de
mediu agresivi. Masajul pe tot corpul cu
acest preparat facut dupa baie este un
foarte bun mijloc de intarire a
sanatatii, mai ales la venirea sezonului rece.
0 comments :
Trimiteți un comentariu