background img

Articole noi

BOALA SCHEUERMANN


BOALA SCHEUERMANN
 B.S. este o leziune degenerativa a zonei de crestere osteo-cartilaginoase a platourilor vertebrale,urmata de deformarea corpurilor vertebrale si aparitia de hernii discale intraspongioase,cu instalarea progresiva a unei cifoze.Este o afectiune caracteristica adolescentului(20-30%),mai frecventa la baieti,uneori avind caracter familial.
Este localizata cu predilectie la nivelul coloanei toracale superioara si medie,cu aparitia in timp a unei cifoze(“spate rotund”).Mai rar este interesat segmentul toracal inferior sau primele vertebre lombare(sindromul de “inversiune vertebrala”=stergerea lordozei lombare/cifoza lombara).
Elementele clinice si radiologice caracteristice bolii sunt:
-cifoza rotunda dureroasa;
-neregularitatea platourilor vertebrale;
-hernii intraspongioase(noduli Schmorl);
-subtierea discului intervertebral;
-aplatizarea sau deformarea cuneiforma a corpului vertebral;
-hernii retromarginale anterioare;
-uneori “epifiza libera”(detasarea completa a epifizei de platou).
Tablou clinic:
*stadiul 1(stadiul functional)-intre 8-10 ani,fara dureri sau limitarea miscarilor,doar cu dificultate in mentinerea unei pozitii corecte a spatelui;
*stadiul 2(stadiul florid)-intre 10-16 ani,redoare dorsala/dorso-lombara/lombara,cu aparitia progresiva a semnelor clinice si radiologice,cu exacerbari la oboseala,ortostatism prelungit  sau caratul greutatilor;
*stadiul 3(stadiul tardiv)-peste 16 ani,cifoza fixata,cu limitarea marcata a mobilitatii segmentului respectiv,imposibil de corectat activ sau pasiv.
Examene paraclinice:examenele de laborator nu sunt de obicei modificate;radiologic se evidentiaza aspectele mentionate anterior.
Evolutia este lenta si se termina odata cu procesul de crestere,cu pretul unei cifoze reziduale,complicata cu artroza intervertebrala si o statica defectuoasa.Prognostic in general favorabil.
Diagnostic diferential:
-spondilita anchilozanta;
-cifoza angulara(bloc vertebral cu discita) in morbul lui Pott;
-sindromul Kummel-Verneuil(vertebra cuneiforma unica,la un interval de timp dupa un traumatism al rahisului);
-boala Morquio(displazia spondilo-epifizara cu platispondilie generalizata) cu deformarea segmentului anterior al corpurilor vertebrale “in trepte” ;
-disostoze encondrale cu tulburari sistemice.
Tratamentul: exercitii fizice pentru tonifierea musculaturii spinale,reducerea activa a cifozei si ameliorarea tinutei; tratament chirurgical in cifozele grave(cifoze fixate dorso-lombare);practicarea sporturilor dupa incheierea evolutiei BS (inot,ciclism cu ghidonul mai ridicat,fotbal,volei,handbal,tenis).

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE