background img

Articole noi

Primul an de viata pe luni Luna 12

Luna 12
Primii pasi

Acel mare eveniment este pe aproape! In aceasta luna copilul dvs va face primii pasi singuri (desi - la fel de bine - s-ar putea sa mai astepte citeva saptamini sau luni pina la declasanrea maretului eveniment!) - asa ca nu va faceti griji daca nu devine un 'mergaret' in aceasta luna. Cei mai multi copii fac primele incercari de a merge - in virful picioarelor si cu talpitele indreptate in afara. Bineinteles ca nu doriti sa pierdeti sansa de a pastra pentru eternitate acele momente unice din viata copilului - asa ca tineti la indemana un aparat de fotografiat sau o camera video. Tot in aceasta perioasa, copilul dvs poate face primele tentative de a se hrani singur - desi ii va fi foarte greu sa duca mincare spre gura. Mincare poate ateriza in orice parte a fetii mai degraba decit in gurita!


Noi feluri de joaca
In aceasta luna probabil ca micutul va trece de la faza invatarii miscarilor fine (acum are deja formata apucatura tip "penseta" cu doua degetele) la exersarea muschilor mai mari. Unii copii de aceasta varsta se dedica pentru perioade foarte scurte de 2-5 minute (oh...doar atit!) unor activitati tacute - desi e foarte posibil ca activitatea favorita a copilului dvs sa nu fie chiar asa de tacuta...
De fapt - micuta/micutul considera ca este foarte distractiv sa arunce, sa zangane si sa doboare cam tot ce ii sta in cale. Va va 'inmana' o jucarie dupa care la fel de repede si de hotarit o va lua inapoi si adora sa puna diverse lucruri in tot felul de 'containere' si apoi sa le rastoarne. Jocul acesta e la fel de 'gustat' cind e cazul de oale si castroane - ii place sa puna cele mici in cele mari, sa le rastoarne - si sa faca mare tambalau cu toata acesta. (aveti niste vata de urechi pentru dvs si musafiri la indemana?)
Facind ora de mers la somn mai usor de suportat...
Unul dintre micile luxuri legate de cresterea unui copil - este...timpul in care acesta doarme. Sa recunoastem ca in acest timp parintii isi mai reincarca putin (dar nu total...) bateriile. Insa - odata ce copilul se apropie de varsta de 1 an, s-ar putea sa opuna tot mai multa rezistenta acestei activitati... iar personalitatea lui crescanda si independenta pot face din 'mersul la nani' o activitate tot mai galagioasa si mai neplacuta pentru ambele parti...
Urmarind totusi rutina bine stabilita dinaintea somnului de noapte - care poate include o baita sau citirea unei povesti - in cele din urma s-ar putea sa accepte situatia... si sa adoarma. Este important sa reusiti sa pastrati consecventa in aceasta rutina. De exemplu - dati-i sa manince, faceti-i o baita, imbracati-l in pijamalute, jucati un joculet sau cititi-i dintr- carticica, cintati-i un cantecel ... in cele din urma...puneti-l la somn. Orice activitate ati intreprinde, faceti-o consistent si in aceeasi ordine. Puteti alterna aceste activitati cu partenerul dvs (mama ii face baita, tata ii citeste o poveste sau invers) sau puteti pur si simplu sa alternati serile, in asa fel incit sa va acordati reciproc (mama si tata) un pic de 'pauza'.
E greu de spus Pa!
Pana la aceasta varsta, copilul dvs a avut probabil mici crize de plans atunci cind nu a mai vazut prin preajma fetze cunoscute. Acest lucru este natural. Copilasul va iubeste si este dependent de dvs - asa ca va fi trist cind nu va mai simte prin preajma. Pentru a face "despartirile" mai usoare, rugati-va babysitter-ul sa ajunga devreme la dvs pentru a-i lasa timp micutului/micutei sa se acomodeze cu ea. Fiti ferm/a atunci cind plecati si nu prelungiti "agonia" cu tot felul de Pa-uri si pupici - plecati repede dupa un ferm sarut de ramas-bun. Odata ce veti dispare, lacrimile copilului se vor usca repede.
Este adevarat ca nu este usor, insa trebuie sa va ajutati copilul sa isi cistige independenta incetul cu incetul. Daca va cheama din alta camera, asteptati citeva minute pina sa ii executati "comanda". Daca plecati intr-o alta incapere, strigati-l din camera respectiva insa nu veniti alergind de fiecare data cind "protesteaza". Din moment ce independenta absoluta de mama si tata nu exista la bebelusi - este bine insa sa il faceti sa inteleaga ca poate sa se 'bazeze" pe dvs si sa nu fie - totusi - indiferent la plecarile si sosirile dvs in preajma lui.
Invantind sa comunice
Desi in aceasta perioasa vocabularul copiilor consta in citeva cuvinte in afara de mama si tata, multi dintre ei sunt capabili sa faca "conversatie" - vorbind intr-o limba doar de ei stiuta. Este ca si cum ar vorbi limbi straine.
La un anisor, copilul dvs va fi in stare sa raspunda la intrebari si comenzi simple, mai ales daca ii mai dati si un ajutor folsindu-va in plus si semne cu mainile. De exemplu intrebati-va copilul "unde este gura?" si aratati-o. Sau incercati "Da-mi cana" si aratati-i cana. S-ar putea sa va raspunda in felul sau, folosindu-si propriile gesturi - ca de exemplu dind din cap pentru a spune "Nu".
Profitati de receptivitatea copilului si incepeti sa il invatati primele maniere si cum sa se ajute de ele. Subliniati de fiecare data "Te rog" si raspundeti-i cu "Multumesc" si faceti din asezarea jucariilor la locul lor - o activitate de joaca in sine. Chiar daca inca nu va "prinde" ideea, nu e niciodata prea devreme pentru inceperea educatiei.
Dati fiecarui lucru un nume
Acum este la indemana dumneavoastra sa va ajutati copilul sa faca legaturile dintre obiecte si numele lor - si - cu cit faceti acest lucru mai des - cu atit mai repede ii va creste vocabularul. Nu incetati sa ii vorbiti si sa denumiti diversele lucruri care il inconjoara. Numarati treptele impreuna cu el cind le urcati si explicatii numele si culoarea fructelor la magazinul de alimente. Cititi-i o carticica si cereti-i sa arate cu minuta diverse obiecte sau personaje. Cereti-i parerea din cind in cind - intrebati-l daca vrea sa poarte sosetelele albastre sau rosii sau daca ar vrea sa se joace cu cuburile sau cu cerculetele. S-ar putea sa nu va raspunda, dar s-ar putea ca intr-o buna zi sa fiti placut surprinsa!


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE