Masuri profilactice si de tratament
Se folosesc baile calde de sezut, care fac ca cheagul sa se reasoarba (se sta cu fundul in apa calda timp de 20 de minute, cu sare, dar apa nu trebuie sa depaseasca sezutul).
Se mai recomanda si prosoape inmuiate in apa calda in jur de 45"C. Dupa ce se storc, se aplica pe partea inferioara a abdomenului si intre fese, acoperind zona rectala.
Cand se raceste, se inmoaie prosopul din nou, continuand timp de 15-20 de minute.
In cazul in care hemoroizii devin iritati si provoaca mancarime, se foloseste o pasta de oxid de zinc. Se stie ca aparitia hemoroizilor este favorizata de constipate, de aceea trebuie evitata o evacuare foarte dificila a scaunului, facand o irigatie rectala cu o solutie uleioasa.
Se va urmari cresterea tonicitatii muschilor abdominali prin exercitii de gimnastica si se va evita tusea prin folosirea unor medicamente impotriva acesteia.
Se vor lua masuri de a impiedica trecerea materiilor fecale dure prin orificiul anal, caci acestea vor irita hemoroizii. Se practica in acest scop spalaturi rectale cu ulei de masline, 20-30 g seara, inainte de culcare. Acesta se introduce printr-o sonda de cauciuc moale, care se lubrifiaza inainte de folosire. Hemoroizii strangulati, iesiti in afara sfincterului anal, trebuie imediat introdusi in rect, prin apasari usoare si blande, dupa ce in prealabil se ung hemoroizii cu ulei de masline.
Ca tratament, se pot face bai de sezut cu musetel si coada-soricelului, comprese locale si spalare cu galbenele sau castane macinate. Se poate bea ulei de chiparos, de muscata sau de rozmarin.
Baile de sezut cu ulei de cetina si de pin au efect benefic.
Se mai recomanda comprese reci cu argila, aplicale limp de 1-2 ore, si cataplasme cu foi de varza zdrobite.
Trebuie avut in vedere ca hemoroizii apar si in boli foarte grave, cum sunt cancerul rectal sau ciroza hepatica. De accea, atunci cand nu se simte o ameliorare prin folosirea mijloacelor descrise, trebuie consultat un medic.
Tratamentul la domiciliu al pruritului (mamcarime) anal se face in urmalorul mod: se spala zona cu apa calda si sapun, folosind o manusa de cauciuc moale, apoi cu un burete se inlatura sapunul. Se tamponeaza zona cu alcool, dupa care se pudreaza local cu pudra de talc sau malai. La sfarsit, se introduce in rect o mesa din vata sau tifon pudrat cu talc sau malai (aceasta se introduce cca 1,5-2 cm in interior).
Cand iritatia anala este puternica, se foloscstc solutia Burow, dizolvand 1 pastila la 1/2 1 de apa calduta (compresa se aplica timp de 10 minute, de 3-4 ori pe zi).
Dupa cateva zile de aplicatii locale cu solutie Burow, se pot folosi alcoolul, talcul.
Fisurile anale reprezinta o alta cauza a mancarimilor anale. Acestea provoaca o senzatie de arsuri locale, in timpul scaunului. Durerea dureaza uneori cateva minute. Bolnavul evita sa aiba scaun, fapt care conduce la constipatie, scaun tare, dureri. Se formeaza astfel un cere vicios.
In aceasta situatie, se urmareste un scaun cat mai moale prin administrarea unui laxativ, ulei de parafina sau alte preparate de farmacie. Se folosesc instilatii rectale cu ulei de masline sau ulei mineral, care se introduc seara la culcare cu ajutorul unei sonde subtiri de cauciuc.
De asemenea, se vor folosi spalaturi rectale cu sare si bicarbonat de sodiu.
Fisura anala se unge cu unguent cu oxid de zinc de 2-3 ori pe zi.
Se mai folosesc baile de sezut si prosoapele umede, calde. Se pot folosi si supozitoare antispastice de 5-6 ori/zi. Acest tralament se aplica pe o perioada de 30 de zile. Daca, dupa acest interval, nu se vindeca, bolnavul se va adresa chirurgului pentru operatie.
0 comments :
Trimiteți un comentariu