background img

Articole noi

DOPUL DE CERUMEN


DOPUL DE CERUMEN
Omul nu traieste izolat de mediul care il inconjoara. El este in contact cu lumea din afara, iar cunoasterea realitatii se face cu ajutorul celor 5 simturi: vazul, auzul, mirosul, pipaitul si gustul. Organul auzului si echilibrului, urechea, se compune din 3 parti: urechea externa, mijlocie si interna.
In timp ce urechea externa este vizibila, celelalte doua (mijlocie, interna) sunt situate profund in interiorul cutiei craniene, in osul temporal. Urechea externa este segmentul aparatului auditiv care culege si concentreaza undele sonore din mediul inconjurator spre timpanul osicular. Ea este formata din pavilionul auricular si conductul auditiv extern. Pavilionul este o formatiune fibro-cartilaginoasa de forma ovala, care se insereaza pe peretele lateral al craniului si care are doua functii importante: auditiva propriu-zisa si de orientare auditiva in spatiu. Pavilionul se continua cu al doilea segment al urechii externe reprezentat de conductul auditiv extern. Acesta are forma unui cilindru usor aplatizat antero-posterior si un traiect in forma de "S" in plan orizontal. Conductul auditiv extern este format dintr-o portiune fibro-cartilaginoasa externa si o portiune osoasa interna. Invelisul cutanat din portiunea fibro-cartilaginoasa prelungeste din afara spre interior pielea pavilionului si este acoperit de foliculi pilosi, glande sebacee, glande aprocrine (glande sudoripare modificate), numite glande ceruminoase. Secretiile acestor glande si produsii de descuamatie ai tegumentului formeaza o substanta pastoasa, cu aspect ceros (cerumenul) cu PH acid, higroscopica, cu rol in protectia urechii. Cerumenul este singurul produs uman ce contine cupru. In componenta cerumenului intra: apa, proteine, acizi grasi, colesterol, acid cerotic, saruri minerale de sodiu, magneziu, potasiu, calciu, fosfor si cupru. Cresterea sau scaderea cantitatii de cerumen depinde de mai multi factori: oscilatii de temperatura, stimulari mecanice si medicamentoase, traumatisme emotionale, reactii psihice. La unele persoane cerumenul se acumuleaza in conduct formand un veritabil dop, de consistenta si culoare variabila. Dopul nu se formeaza deodata, ci in timp indelungat, el fiind bine suportat atat timp cat exista un spatiu intre masa sa si peretele conductului pentru a permite o auditie normala. Alteori apare scaderea de auz (hipoacuzie de transmisie), senzatia de plenitudine, zgomote auriculare, autofonie, vertij, durere. Niciodata nu se scoate dopul de cerumen de catre persoane neautorizate prin diverse manevre si cu diferite obiecte, care pot sa-l impinga spre timpan si sa produca leziuni, sangerari, infectii. Dopul se poate elimina prin spalatura auriculara cu apa calda la 370C, daca pacientul nu a prezentat anterior perforatii ale membranei timpanice sau nu are in prezent un proces supurativ acut. Dopurile vechi si uscate se indeparteaza fie prin extragere cu un carlig pentru corp strain, fie prin spalatura auriculara efectuata dupa inmuierea acestora. Desi o profilaxie veritabila a dopului de cerumen nu exista, se poate recomanda evitarea stagnarii apei in urechi si curatarea intempestiva a conductului auditiv extern.


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE