background img

Articole noi

Amoniacul (NH3)

Amoniacul (NH3)

Este un gaz incolor, cu greutatea moleculară 17,03, cu miros înţepător, solubil în apă, mai uşor decât aerul. Soluţia de 28% în apă, numită hidroxid de amoniu, este forma curentă de întrebuinţare.

În mediul înconjurător amoniacul se depistează pe sectoarele în care se descompun reziduurile. În procesele de producere amoniacul se formează la distilarea cărbunelui. Se foloseşte la rafinarea petrolului, la fabricarea îngrăşămintelor, acidului azotic, coloranţilor etc.

Este foarte iritant pentru căile respiratorii şi pentru conjunctivă. Aflat în concentraţii mari, amoniacul pătrunde în căile respiratorii inferioare şi poate conduce la edem pulmonar, însoţit de modificări evidente ale circulaţiei sanguine şi de respiraţie.

Sfârşitul letal poate surveni într-un interval de timp scurt-de la câteva minute până la câteva ore. Concentraţiile mari pot provoca oprirea reflexă a respiraţiei. Aflarea de mai multe ori sub influenţa unor concentraţii care nu au acţiune acută iritantă nu provoacă efecte cronice.

Amoniacul are o acţiune puternic iritantă asupra mucoaselor. În cazul unui contact îndelungat, concentraţiile mari de amoniac pot afecta grav mucoasele. La acţiunea asupra ochilor apare conjunctivită, cheratită, ulceraţii ale corneei. Nimerind în ochi, amoniacul pătrunde în adâncul lor, provocând orbirea.

Amoniacul în formă gazoasă produce leziuni cutanate. Concentraţia de 1% are o acţiune uşor iritantă asupra pielii umede, de 2% provoacă iritarea pronunţată, iar concentraţia de 3% dă o combustie, în urma căreia se formează vezicule, chiar în cazul unui contact de numai câteva minute.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE