background img

Articole noi

BOLILE MEDIASTINULUI

BOLILE MEDIASTINULUI



Mediastinul este spatiul cuprins intre stern, coloana vertebrala si fetele interne ale plamanilor. El contine inima si marile vase toracice, traheea si bronhiile, eso­fagul, canalul limfatic, nervii pneumogastric, frenic si lantul simpatic, ganglioni etc. Totalitatea Simptomelor si semnelor determinate de prezenta in mediastin a unui proces tumoral sau inflamator poarta numele de sindrom mediastinal. Tulburarile se depisteaza cel mai adesea cu ocazia unor controale radiologice care descopera neoformatia mediastinala, alteori prin prezentarea bolnavului pentru un simptom functional: dispnee, tuse, modificarea vocii, disfagie, dureri. Simptomele depind de organul comprimat:
- comprimarea venei cave superioare realizeaza triada: cianoza, circulatie colaterala, edem „in pelerina", la nivelul fetei, gatului, umerilor si al membrelor toracice;
- compresiunea traheo-bronsica se manifesta prin tuse uscata, dispnee si em-fizem;
- compresiunea esofagiana, prin disfagie;
- compresiunea nervilor intercostali, prin semne de nevralgie intercostala; a freni-cului, prin sughit; a vagului, prin dureri anginoase, bronhospasm, bradicardie, varsaturi si diaree; a recurentului stang, prin disfonie (voce baritonala) si afonie; a simpaticului, prin tahicardie, paloare, sindrom Claude Bernard-Horner (mioza, enoftalmie, micsorarea deschizaturii palpebrale).
Examenul radiologie precizeaza de obicei diagnosticul.
Diagnosticul etiologic trebuie sa precizeze natura bolii. Tumoarea poate fi ne-ganglionara [tumori embrionare, neurogene (neurinoame), fibroame, lipoame, tu­mori timice, tiroidiene sau ganglionare (adenopatii metastatice, limfogranuloma-toza, adenopatii tuberculoase etc).

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE