background img

Articole noi

Ceai pentru pofta de mancare - GHINTURA

Ceai pentru pofta de mancare - GHINTURA





Este cunoscuta si sub denumirile: dintura, lumanarica pamantului, besicuta, doi frati, lumanarica albastra, taietura.


Creste in regiunea alpina a tarii, Gentiana Iutea, cu flo­rile de culoare galbena, a fost declarata monument al naturii. Gentiana punctata are florile galbene cu puncte brune, Gentiana asclepiadea are flori albastre careia poporul ii spune lumanarica pamantului, besicuta.Creste de la campie si pana in zona subalpina, in fanete si poieni umede, la marginea padurilor.
Ceai pentru pofta de mancare - GHINTURA
Contine: heterozizi cu structura lactonica intre care gentiopricozidul, gentiamarina, amarogentiana, gentiacaulina, substante colorante: gentizina, si gentina; tanoizi, lipide, steroli, substante minerale.

Utilizare. Intern se foloseste in anorexie, convalescenta, dischinezii biliare, helmintiaza. Recomandata sub forma de infuzie, decoctie, tinctura, sirop, vin, ghintura are insusirea de a excita secretiile gastrice, marind astfel pofta de mancare. Radacina de ghintura intra in compozitia ceaiului tonic si in for-* mula de preparare a lichiorurilor.

Intern, preparat ca decoct - o lingurita de planta marun-tita la 700 ml apa rece; se fierbe 20 minute. Se bea inaintea meselor principale. Pentru decoctul antihelmintic cantitatea de planta va fi de o lingurita si jumatate; se bea pe nemancate in doua etape, la interval de o ora.

Se da in special la copii. Mareste pofta de mancare.
Ceai pentru pofta de mancare - GHINTURA
Tinctura de ghintura se prepara macerand 20 g radacina in 100 ml de alcool de 70°, timp de 7-8 zile. Din aceasta tinc­tura se iau 10-15 picaturi in apa, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
Vinul se prepara in modul urmator: se iau 30 g (circa 3 linguri) radacina maruntita si se amesteca cu 60 ml alcool de 70° (circa 5-6 linguri) pana se umezeste uniform. Se lasa intr-un vas inchis timp de 24 ore, apoi se aduga un litru de vin si se macereaza 10 zile, agitand din cand in cand intregul continut. Se strecoara si se filtreaza prin hartie de filtru sau panza deasa. Se poate adauga la aceasta cantitate 100-150 g de zahar. Cu o jumatate de ora inaintea fiecarei mese principale, se ia cate o lingura de vin de ghintura. Preparatele de ghintura luate inainte de masa maresc pofta de mancare, dupa masa ele ajuta la digestie.
Copiilor care sunt slabiti si nu au pofta de mancare li se poate da vin sau tinctura. In general, la varsta de 10-12 ani se recomanda 5-8 picaturi de tinctura sau o lingura de vin inain­tea meselor principale. De preferat la copii sa se dea sirop de ghintura, cate 3-4 lingurite pe zi.
Siropul se prepara astfel: 10g radacina se oparesc cu 150 ml apa. Dupa 6 ore se strecoara si se stoarce. Lichidului i se adauga 220 g zahar, apoi se fierbe si se filtreaza.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE