background img

Articole noi

Metodele de cercetare in igiena

Metodele de cercetare in igiena

Metodele folosite în igienă au constituit obiectul studiilor mai multor cercetători. Astfel, Lucia Alexa, sistematizând toate metodele de cercetare în igienă, atribuie o parte din acestea studierii factorilor de mediu, iar o altă parte-investigaţiilor reacţiei organismului la acţiunea acestor factori. Autoarea clasifică metodele de cercetare în igienă în următoarele grupuri:

- Metode de observaţie sanitară.
Metodele organoleptice se bazează pe sensibilitatea organelor de simţ, a diferiţilor analizatori. Prin aceste metode se pot diferenţia valori foarte mici ale unor elemente poluante din factorii de mediu. Aceste determinări nu sunt exacte, deoarece depind de acuitatea senzorială a cercetătorilor.

- Metode de laborator:
---- Metodele fizice de cercetare folosesc unele aparate bazate în funcţia lor pe unele fenomene fizice, de exemplu: determinarea mişcării aerului, a presiunii atmosferice, a temperaturii, umidităţii aerului etc.
---- Metodele chimice sunt bazate pe fenomene chimice de precipitare, neutralizare etc, cu care se determină componenţa chimică a obiectelor de mediu.
---- Metodele biologice reprezintă cercetări microbiologice, virusologiee, parazitologice etc.
Autoarea prezintă metodele de apreciere a reacţiei organismului la acţiunea factorilor mediului înconjurător.
---- Metodele fiziologice se folosesc la cercetarea manifestărilor funcţionale ale diferitelor organe, sisteme, ca răspuns la modificările mediului. Au o importanţă mare, deoarece ele precizează sub raport funcţional limitele dintre normal şi patologic şi ne dau posibilitate orientativă de a regla acţiunea factorilor nocivi ai mediului.

- Metodele clinice şi de laborator se aplică pentru aprecierea dereglărilor ce se produc în organism sub acţiunea factorilor nocivi ai mediului.

- Metodele epidemiologice se folosesc la cercetarea fenomenelor morbide care au un caracter de masă, cu scopul de a indica mijloacele de combatere şi profilaxie.

- Metodele statistice se aplică la studierea structurii şi dinamicii stării de sănătate a populaţiei. La bază au sistematizarea şi analiza rezultatelor diverselor determinări pentru a căpăta unele mărimi tipice pentru indicii cercetaţi. Pentru reprezentarea cât mai exactă de interpretare a fenomenelor de masă deseori sunt folosite metode statistice matematice.

- Metodele experimentale sunt larg folosite pentru stabilirea normelor sanitare privind CMA ale anumitor elemente din factorii de mediu.

Metodele necesare în studierea factorilor de mediu pot fi alese în funcţie de scopul şi natura cercetărilor.
În prezent se aplică tot mai frecvent metode noi, de precizie înaltă.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE