background img

Articole noi

Metodele folosite in igiena

Metodele folosite in igiena

În perioada de stabilire a igienei ca ştiinţă observaţia sanitară era unica metodă, care, de altfel, nu şi-a pierdut actualitatea.

Prin această metodă se poate determina starea generală a obiectului, se pot trasa volumul şi caracterul investigaţiilor de laborator necesare. Totuşi pentru o evaluare amplă calitativă şi cantitativă a factorilor mediului ambiant metoda de observaţie nu e suficientă, de aceea se aplică şi metode fizice, chimice, de laborator - investigaţii bacteriologice, toxicologice, clinice, statistice etc.

Prin metode fizice se determină condiţiile microclimatice din încăperi, parametrii zgomotului, vibraţiei, radiaţiei calorice etc.

Prin metode chimice se determină poluanţii din mediul aerian, calitatea apei, valoarea nutritivă a alimentelor etc. Astfel, în practica sanitară a fost implementată expertiza sanitară, ca metodă de apreciere complexă a diferitelor proprietăţi ale mediului.

În afară de aceasta, investigaţiile igienice sunt completate cu noi metode fizico - chimice şi radiologice. Aceste metode sunt specifice, foarte sensibile şi exacte, în unele cazuri se aplică metode expres de studiere.

Se consideră de perspectivă metodele cromatospectro-metrice, cromatografia gazelor, absorbţia atomică, polarografia, spectrofotometria. Prin aceste metode se efectuează identificarea şi determinarea cantitativă a diferitelor substanţe chimice din aer, apă, sol, substraturi biologice şi alte medii.

Metodele bacteriologice sunt utilizate pentru determinarea gradului de contaminare cu agenţi patogeni a aerului, apei, solului, produselor alimentare etc.

Prin metodele experimentale toxicologice şi biologice, în special experimentându-se pe animale de laborator, se determină influenţa diverşilor compuşi chimici asupra organismului, se stabilesc concentraţiile maximal admisibile (CMA) în apă, aer, sol.

Folosind metodele clinice, se pot determina modificările ce se produc în organism în urma acţiunii factorilor de mediu. Aceste modificări pot fi depistate în timpul examenelor medicale şi al observaţiilor în clinici.

În anii 40 ai secolului XX s-a dezvoltat direcţia de normare igienică a concentraţiei factorilor nocivi ai mediului. Normarea igienică trebuie să asigure un nivel al factorilor nocivi în limitele inofensive pentru sănătatea şi viaţa activă a populaţiei. După R.Gabovici normativul igienic prevede diapazonul strict determinat al factorului mediului extern, care acţionează în mod optim sau este cel puţin inofensiv pentru activitatea şi sănătatea persoanei, populaţiei şi generaţiilor viitoare.

Parametrii factorilor normaţi trebuie să asigure menţinerea sănătăţii, la o acţiune de durată îndelungată, să nu genereze în organism modificări patologice nici în perioada apropiată (acţiune toxică, alergică), nici în cele mai târzii (teratogenă, embriotropă, cancerigenă, mutagenă).

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE