background img

Articole noi

Parazitii, pe locul doi in topul bolilor infectioase

Parazitii, pe locul doi in topul bolilor infectioase

Multi oameni care sufera de boli alergice nu se pot trata eficient pentru ca nu se cunoaste cauza respectivelor boli. Parazitii, deseori, pot provoca ori agrava aceste boli.

Bolile alergice ori alergozele au la baza sensibilitatea sporita a organismului fata de unele substante numite alergene. În prezent, este cunoscut un numar mare de asemenea substante, însa cel mai frecvent întâlnite sunt: serurile imune, vaccinurile, antibioticele, polenul plantelor, praful, unele produse alimentare si preparate chimice, mucegaiul, veninul de albina, de viespe, sarpe s. a. Alergozele sunt foarte raspândite, având un impact dur asupra sanatatii populatiei. Anual, în tara se înregistreaza cca 30 mii cazuri de boli alergice, mai frecvent fiind afectati adultii, îndeosebi femeile.

Numarul acestora sporeste anual. De cele mai multe ori, cauza alergozelor este necunoscuta, fapt ce nu permite instituirea unor tratamente eficiente. Deosebit de complicate sunt polialergiile (determinate concomitent de câteva alergene), diagnosticarea lor necesitând efectuarea mai multor investigatii de laborator. Alergozele pot dura ani de zile ducând, în cazuri grave, la invaliditate si deces.

S-a demonstrat ca si parazitii (helmintii, protozoarele patogene, unele insecte si capuse) pot produce alergizarea intensa si de lunga durata a organismului, prin produsele lor metabolice si de scindare ce au proprietati alergenice pronuntate. Alergia parazitara se poate manifesta clinic prin eruptii cutanate (urticarie cronica recidivanta), edeme ale tegumentelor, dureri articulare si musculare, cresterea temperaturii corpului, prurit cutanat, senzatie de arsura în piele, sufocare, tuse astmatica, dereglari functionale ale intestinului s. a. Se pot atesta simptomele unei hepatite, miocardite, pancreatite si rinite alergice.

Manifestarile alergice sunt mai pronuntate daca infestarile cu paraziti au fost masive, repetate ori polivalente, adica cu mai multe specii. Uneori, parazitii pot fi singura cauza a alergozelor, alteori acestia pot agrava starile alergice de alta natura. În cazuri grave, alergia parazitara duce la socul anafilactic si, ulterior, la decesul bolnavului. Trebuie subliniat ca simptomele în bolile parazitare sunt, de regula, nespecifice, de aceea examenele de laborator au un rol decisiv în stabilirea diagnozei. De la primele semne de boala, pacientii sunt sfatuiti sa se adreseze la medicul specialist.

Anual, cca 70 mii de persoane sunt diagnosticate cu boli parazitare
În R. Moldova, bolile cauzate de paraziti sunt foarte raspândite, influentând starea sanatatii populatiei si determinând pierderi importante. Anual, cca 70 mii de persoane sunt diagnosticate cu boli parazitare, dintre care 95 la suta sunt copii. În realitate, numarul lor este de doua-patru ori mai mare. În topul bolilor infectioase, bolile parazitare se plaseaza pe locul doi, cedând doar gripei si altor viroze respiratorii.

Numai pentru diagnosticarea acestor boli si tratamentul bolnavilor se cheltuiesc anual cca 0,5 mln. USD. În R. Moldova se întâlnesc 16 specii de paraziti, cei mai frecventi fiind oxiurii, ascaridele (limbricii), tricocefalul, tenia mica, echinococul, toxoplasma, toxocara, lamblia, criptosporidiile, demodexul si capusa care provoaca scabia (râia). Pe lânga alergizarea organismului, parazitii frâneaza dezvoltarea fizica, psihica si intelectuala a copiilor, le afecteaza memoria, inhiba imunitatea, favorizeaza aparitia si agravarea multor boli.

Bolile parazitare, în cazuri grave, pot conduce la invaliditate si deces. Din pacate, nivelul de trai precar al unei parti din populatie, dar si cultura sanitara joasa, favorizeaza raspândirea bolilor parazitare. Din cauza reducerii numarului de institutii prescolare si a exodului parintilor, copiii nu au de unde sa învete regulile de igiena, iar accesul lor la investigatii de laborator si tratamente antiparazitare se diminueaza considerabil.

În ultima vreme, a crescut enorm riscul de infestare a populatiei, îndeosebi a copiilor, cu specii de paraziti proprii animalelor domestice. Este vorba, înainte de toate, de toxocara (limbrici proprii câinelui si pisicii) care la om poate afecta ficatul, plamânii, vederea, creierul, manifestându-se si prin eruptii cutanate, edeme alergice, majorarea nodulilor limfatici, cresterea temperaturii corpului, caderea parului s. a.

Omul se molipseste daca ouale parazitului, eliminate o data cu excrementele animalelor, nimeresc în cavitatea bucala prin intermediul mâinilor murdare, al legumelor si fructelor nespalate, al apei poluate. O alta specie destul de periculoasa este echinococul, care paraziteaza în intestinul câinelui si care afecteaza multe organe si tesuturi, înainte de toate - ficatul si plamânii. Tratamentul de baza în echinococoza este cel chirurgical. Boala duce deseori la invaliditate, chiar si la deces.

Este suficient sa respectam regulile de igiena personala...
Pentru prevenirea multor boli parazitare intestinale este suficient sa respectam regulile de igiena personala: sa ne spalam pe mâini cât mai des, sa consumam legume si fructe spalate în prealabil; sa nu bem apa din surse necunoscute ori suspecte; sa ne debarasam de un sir de deprinderi daunatoare (rontaitul unghiilor si rechizitelor scolare, scobitul în dinti cu unghia, lingerea degetelor, introducerea în cavitatea bucala a jucariilor si a altor obiecte, umezirea degetului pe limba la trecerea paginilor si numaratul banilor, consumarea produselor alimentare în strada si transportul comun, probarea fructelor, legumelor si pomusoarelor la piata, pipairea pâinii si fructelor în magazin, sarutarea câinelui ori a pisicii). Alte boli parazitare se pot preveni, evitând gustarea carnii crude, consumarea acesteia dar si a pestelui si laptelui insuficient prelucrate termic. Este mai usor si mai ieftin sa previi o boala, decât sa o tratezi.

În caz de îmbolnavire, trebuie sa va adresati de urgenta la medic, care va va indica un tratament antiparazitar. Daca faceti tratamentul la domiciliu, trebuie sa respectati riguros regulile de igiena personala, curatenia în locuinta si în curte.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE