background img

Articole noi

PNEUMOTORAXUL

PNEUMOTORAXUL


Definitie: pneumotoraxul este prezenta aerului in cavitatea pleurala. Aerul poate patrunde in pleura fie plecand de la bronhii, fie de la peretele toracic. Se cunosc mai multe forme: pneumotoraxul spontan e forma obisnuita, cauzata cel mai frecvent de tuberculoza pulmonara, chisturile aeriene, pneumoconioze, emfizem; pneumo­toraxul traumatic apare in traumatisme toracice sau fracturi costale: pneumotoraxul terapeutic consta in introducerea aerului in pleura in scop terapeutic.

Simptomatologie: debutul este de obicei brutal, chiar dramatic, cu ocazia unui efort, tuse violenta sau fara cauza aparenta. Se caracterizeaza prin junghi atroce, localizat submamelonar si iradiind in umar si abdomen, urmat imediat de dispnee progresiva, intensa, si tuse uscata, chinuitoare. Apar rapid semne de soc sau asfixie, fata palida, apoi cianozata, respiratie rapida si superficiala, puls mic, tahicardie, tensiune arteriala coborata, anxietate. Examenul fizic arata marirea hemitoracelui respectiv, cu largirea spatiilor intercostale, vibratii vocale abolite, hipersonoritate si tacere la auscultatie.
Cordul pulmonar acut, prin obstacolul intens si violent impus inimii drepte, este o complicatie grava. O forma clinica deosebita este pneumotoraxul sufocant sau cu supapa, care apare cand perforatia pleuropulmonara permite intrarea aerului in inspiratie in pleura, dar nu si iesirea lui in expiratie. Daca nu se intervine prompt si energic, bolnavul moare prin asfixie.



Diagnosticul se bazeaza pe aparitia brutala a dispneei, durerea toracica violenta si atroce, fenomenele grave de asfixie, abolirea vibratiilor vocale, hipersonoritate si tacere la auscultatie.
Tratamentul consta in calmarea durerii cu Algocalmin, Plegomazin si, exceptional, Mialgin sau opiacee (morfina, Dilauden-atropina, Pantopon), calmarea tusei cu codeina sau dionina si Tratamentul socului cand apare (pentetrazol, Nicetamid, Effortil, cofeina); repaus la pat si repaus vocal. Cand fenomenele asfixice sunt grave, se recurge la exuflatie decompresiva. intotdeauna se trateaza boala de fond si complicatiile.
Hidrotoraxul este prezenta in cavitatea pleurala a unui lichid cu caracter de trans-sudat. Apare in insuficienta cardiaca, sindromul nefrotic, ciroze, stari casectice etc.
Hemotoraxul consta in revarsarea unei cantitati de sange in cavitatea pleurala, in urma unor traumatisme toracice, a unui anevrism aortic sau sindrom hemoragie.
Chilotoraxul este prezenta limfei in cavitatea pleurala, prin ruperea, obstruarea sau compresiunea marelui canal toracic sau a altui vas limfatic important.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE