background img

Articole noi

SCLEROZA PULMONARA

SCLEROZA PULMONARA



Definitie: scleroza pulmonara este o afectiune primitiva sau secundara locali­zata sau difuza, datorata unei proliferari exagerate a tesutului conjunctiv pulmonar, ducand deseori la insuficienta respiratorie si uneori, la insuficienta cardiaca dreapta (cord pulmonar cronic). Cand scleroza cuprinde un plaman intreg, poarta denumirea de fibrotorax. Se deosebesc mai multe feluri de scleroza pulmonara:
Scleroza pulmonara localizata care apare dupa o tuberculoza pulmonara, dupa supuratii bronhopulmonare, pneumopatii cronice, bronsite cronice, sifilis pulmonar etc.
Scleroza pulmonara difuza, care apare in pneumoconioze, boli de colagen etc.
Scleroza consecutiva unor tulburari caidio-circulatorii care apare, uneori, in urma stazei pulmonare cronice din stenoza mitrala.
Simptomele depind, in primul rand, de afectiunea cauzala, dar exista si unele Simptome comune, ca de exemplu dispneea progresiva, la inceput de efort, mai tarziu si in repaus, semne de bronsita cronica sau de emfizem, disfunctii ventilatorii restrictive si obstructive. Tabloul radiologie este dominat de accentuarea desenului pulmonar si aparitia opacitatilor nodulare.
Evolutia este lenta, progresiva, aparand importante complicatii, cele mai grave fiind insuficienta respiratorie si cordul pulmonar cronic. Frecvent, scleroza pul­monara se insoteste de emfizem, realizand scleroemfizemul pulmonar, tulburare in care apar semne ale ambelor boli.
O forma clinica speciala este sindromulHamman-Rich - fibroza pulmonara difuza de origine necunoscuta, care apare la varsta de 30 - 40 de ani, cu cianoza, tuse, dispnee si puseuri febrile cu evolutie rapida.
Tratamentul este indeosebi preventiv, urmarind terapia corecta si energica a bolilor insotite de scleroza pulmonara. in sclerozele cu etiologie necunoscuta se obtin unele ameliorari prin corticoterapie. Indiferent de natura sclerozei, trebuie instituita o terapie simptomatica si antiinfectioasa; corticoterapia si oxigenul pot fi uneori utile.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE