background img

Articole noi

STRONGILOIDOZA

STRONGILOIDOZA


Definitie: este o boala a intestinului provocata de Strongyloides stercoralis, care este un nematod mic. Viermele are doua generatii diferite: una parazitara in in­testinul omului {Strongyloides sau Anguillula intestinalis) si o alta libera, la ex­terior (Strongyloides stercoralis). Masculul este la fel la ambele generatii: 700 - 900 microni; femeia in generatia parazitara are 2 - 2,5 mm. Din ouale depuse de femela ies larvele, eliminate prin scaun. in exterior, larvele fie ca devin filariforme, fie ca dezvolta generatii libere."
Omul este infestat de larvele filariforme pe doua cai: fie prin tegumente, circu­latie venoasa, aparat respirator, tub digestiv, fie prin ingerarea unor alimente si bauturi infestate.
Viermele se localizeaza in duoden si jejun. Boala este mai raspandita la tropice; la noi, cazurile sunt rare si apar in mine, unde exista caldura si umezeala.
Simptomatologia este caracterizata prin prurit, eritem si petesii la locurile de trecere prin tegumente; prin Simptome bronho-pulmonare in timpul traversarii aparatului respirator; in faza de fixare intestinala, parazitul provoaca colici abdo­minale, diaree sanguinolenta si anemie hipocroma, eventual semne de denutritie; semnele toxice nervoase sunt frecvente.

Examenul materiilor fecale pune in evidenta larvele parazitului (nu ouale, ca in ankilostomiaza); eozinofilia este inconstanta.
Profilaxia face aceleasi recomandari ca in ankilostomiaza.
Tratamentul se face cu: violet de gentiana, in doza de 0,06 g, de 3 ori/zi, timp de doua saptamani; violetul de gentiana poate fi administrat si pe sonda duodenala (25 ml din solutia 1%); fenotiazina: cate 100 mg de 3 ori/zi, timp de 3 saptamani; ditiazanina, 250 mg/zi, care, administrata timp de 3 saptamani, da rezultate bune, insa este contraindicata in caz de leziuni intestinale intinse; pamoat de pirviniu (Vermigal), care se recomanda si in Tratamentul oxiurazei.
Rezultate superioare se obtin cu tiabendazol (Mintezol), in doze de 25 mg/kg/ corp, de 2 ori pe zi, 3 zile, sau in doza unica 50 mg/kg corp.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE