dictionar afectiuni si boli
·
plante medicinale
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
Retete naturiste
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
·
TRICHINOZA
TRICHINOZA
TRICHINOZA
Definitie: este o boala provocata de parazitul Trichina sau Trichinella spiralis, nematod in forma de fir; masculul are o lungime de 1,5 mm, iar femela masoara 3 -4 mm. Omul se infesteaza consumand carne de porc care contine larve inchistate. Ajunse in intestin, larvele sunt eliberate de capsula si se fixeaza pe mucoasa jejunala, de unde patrund apoi in circulatia limfatica, sanguina si ajung in diferite organe, fixandu-se cu predilectie in muschii striati, unde in 4 saptamani se inchisteaza. Acelasi ciclu il prezinta parazitul si in animalul-gazda (porcul), care se infesteaza consumand cadavre de sobolani sau de carnivore salbatice infestate.
Simptomatologia variaza in functie de ciclul urmat de parazit. in faza intestinala, care dureaza o saptamana de la ingerarea carnii de porc, bolnavul prezinta greturi, varsaturi, diaree, febra. in faza de diseminare, de 1 - 3 saptamani, bolnavul acuza dureri musculare, fenomene alergice, edeme ale pleoapelor, fetei si scrotului, urticarie, febra ridicata; muschii sunt durerosi la palpare. in ultima faza, de incapsulare, mialgiile persita si pot aparea tulburari legate de localizarea larvelor: cerebrale, cardiace, respiratorii; toxinele elaborate de larve pot provoca leziuni renale-si hepatice.
Evolutia este variabila in functie de gradul de infestare si de localizarile larvelor.
Diagnosticul se bazeaza pe cunoasterea faptului ca s-a ingerat carne de porc infestata, pe fenomenele clinice, pe eozinofilia crescuta. Biopsia musculara (facuta din biceps, deltoid) confirma diagnosticul la examenul anatomopatologic.
Profilaxia trichinozei se realizeaza prin urmatoarele masuri: analiza obligatorie a carnii de porc in abatoare si in industria conservelor, consumarea carnii de porc sau de vanat numai bine fiarta sau fripta, congelarea carnii la 0°C cel putin 24 de ore si starpirea sobolanilor, mai cu seama in crescatoriile de porci.
Tratamentul medicamentos cu substante vermifuge (piperazina, ditiazanina, hexilrezorcina, tetracloretilen) este eficace numai in perioada de invazie.
Cortizonul, in doze 50 - 60 mg/zi, sau ACTH-ul (20 - 40 u.i.), este utilizat de mai multi ani. Recent au fost obtinute rezultate bune cu Mintezol, 25 mg/kg corp, 5 - 7 zile. S-a recomandat si asocierea cortizonului cu Mintezolul.
Definitie: este o boala provocata de parazitul Trichina sau Trichinella spiralis, nematod in forma de fir; masculul are o lungime de 1,5 mm, iar femela masoara 3 -4 mm. Omul se infesteaza consumand carne de porc care contine larve inchistate. Ajunse in intestin, larvele sunt eliberate de capsula si se fixeaza pe mucoasa jejunala, de unde patrund apoi in circulatia limfatica, sanguina si ajung in diferite organe, fixandu-se cu predilectie in muschii striati, unde in 4 saptamani se inchisteaza. Acelasi ciclu il prezinta parazitul si in animalul-gazda (porcul), care se infesteaza consumand cadavre de sobolani sau de carnivore salbatice infestate.
Simptomatologia variaza in functie de ciclul urmat de parazit. in faza intestinala, care dureaza o saptamana de la ingerarea carnii de porc, bolnavul prezinta greturi, varsaturi, diaree, febra. in faza de diseminare, de 1 - 3 saptamani, bolnavul acuza dureri musculare, fenomene alergice, edeme ale pleoapelor, fetei si scrotului, urticarie, febra ridicata; muschii sunt durerosi la palpare. in ultima faza, de incapsulare, mialgiile persita si pot aparea tulburari legate de localizarea larvelor: cerebrale, cardiace, respiratorii; toxinele elaborate de larve pot provoca leziuni renale-si hepatice.
Evolutia este variabila in functie de gradul de infestare si de localizarile larvelor.
Diagnosticul se bazeaza pe cunoasterea faptului ca s-a ingerat carne de porc infestata, pe fenomenele clinice, pe eozinofilia crescuta. Biopsia musculara (facuta din biceps, deltoid) confirma diagnosticul la examenul anatomopatologic.
Profilaxia trichinozei se realizeaza prin urmatoarele masuri: analiza obligatorie a carnii de porc in abatoare si in industria conservelor, consumarea carnii de porc sau de vanat numai bine fiarta sau fripta, congelarea carnii la 0°C cel putin 24 de ore si starpirea sobolanilor, mai cu seama in crescatoriile de porci.
Tratamentul medicamentos cu substante vermifuge (piperazina, ditiazanina, hexilrezorcina, tetracloretilen) este eficace numai in perioada de invazie.
Cortizonul, in doze 50 - 60 mg/zi, sau ACTH-ul (20 - 40 u.i.), este utilizat de mai multi ani. Recent au fost obtinute rezultate bune cu Mintezol, 25 mg/kg corp, 5 - 7 zile. S-a recomandat si asocierea cortizonului cu Mintezolul.
0 comments :
Trimiteți un comentariu