background img

Articole noi

Temperatura aerului

Temperatura aerului

Temperatura aerului este determinată, pe de o parte, de intensitatea radiaţiei solare, care încălzeşte parţial aerul şi mai ales solul, iar, pe de altă parte, de căldura emanată de sol. Acest fapt face ca aerul din straturile inferioare să fie mai cald.

Temperatura aerului suferă variaţii zilnice şi anuale. Aceste variaţii se datoresc variaţiilor de intensitate a radiaţiei solare şi căldurii emanate de sol. Temperatura aerului este influenţată de anumiţi factori ai mediului, cum ar fi:
- altitudinea - temperatura aerului scade o dată cu creşterea înălţimii;
- existenţa suprafeţelor de apă, deoarece timpul de încălzire între apă şi sol este diferit;
- proprietăţile solului (de exemplu, solurile calcaroase se încălzesc mai repede);
- vegetaţia, care absoarbe o parte din radiaţia solară;
- nebulozitatea atmosferei;
- prezenţa centrelor populate, care intervin cu surse artificiale de căldură.

Care este importanţa temperaturii aerului?
1. Influenţează în mod direct procesul de termoreglare a organismului. Pierderile de căldură a organismului conduc la efecte nocive, nedorite atât când coboară la acţiunea frigului, cât si când depăşesc valorile de confort la acţiunea căldurii.

2. Temperatura aerului are acţiune şi asupra poluării atmosferei prin curentul de aer vertical şi orizontal.

3. Temperatura influenţează asupra celorlalţi factori fizici - asupra umidităţii, presiunii, mişcării etc.

4. Este un factor important în determinarea caracterului climatic al zonelor geografice.

5. Regimul de temperatură al unei zone geografice sau al unui climat favorizează un anumit tip de morbiditate, astfel temperaturile scăzute generează afecţiuni respiratorii, iar cele crescute - maladii digestive, infecţioase şi, în special, parazitare.

Efectele ambianţei termice asupra organismului depind, pe de o parte, de sensul şi mărimea fluxului de energie termică între organism şi mediu, iar, pe de altă parte, de starea termică a organismului, rezultând din bilanţul acestor fluxuri.

Pentru a-şi menţine constantă temperatura normală a corpului omenesc, acesta trebuie să piardă permanent, în medie, o cantitate de căldură echivalentă cu cea produsă concomitent în procesele metabolice în organism.

Pentru ca această pierdere de căldură să se realizeze proporţional cu producerea de căldură, este necesar ca temperatura mediului să aibă anumite valori care pot varia de la cele optime până la limitele critice inferioară sau superioară. Dacă pierderea de căldură este accelerată, se înregistrează hipotermia corpului, iar dacă este frânată, se produce hipertermia.

La om limitele de a menţine temperatura constantă a corpului sunt destul de largi, întrucât, pe lângă un sistem fiziologic de autotermoreglare foarte evoluat, omul, având îmbrăcăminte, reglează ambianţa termică. El poate să reziste fără modificări semnificative ale temperaturii corpului, să-şi desfăşoare viaţa normală atât la poli, cât şi la ecuator, la o temperatură a aerului de la -40°C până la +45°C.

În general, corpul omenesc poate fi privit în mediul său ambiant ca o incluziune mai caldă, care cedează în jur din căldura sa.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE