background img

Articole noi

TUBERCULOZA MILIARA

TUBERCULOZA MILIARA

Definitie:
Tuberculoza miliara sau granulia este o tuberculoza acuta, caracterizata printr-o diseminare pe cale sanguina a bacilului Koch, in plamani si aproape in toate organele. -Apare mai frecvent in continuarea primoinfectiei, de obiei la copii si tineri, dar exista si o granulie care complica indeosebi tuberculoza secundara. Se caracterizeaza prin noduli miliari, egal dispersati in ambii plamani si in alte organe. Ca factori declansatori se pot intalni: surmenajul, subalimentatia, expuneri prelungie la soare, corticoterapia etc. Debutul este mai rar brusc, de obicei progresiv, cu astenie, inapetenta, slabire, febra. in perioada de stare, febra este ridicata (39 - 40°), neregulata, oscilanta, starea generala profund alterata, insotita de tuse, astenie intensa, polipnee, cianoza, tahicardie si transpiratii. Aspectul radiologie, caracteristic (14), arata prezenta a numeroase opacitati micronodulare, de marimea boabelor de mei, diseminate egal, de la varf la baze, in ambii plamani. Exista mai multe forme: in forma tifoidica domina tabloul hipertoxic, cu stare tifica si splenomegalie, similar celui din febra tifoida; in forma meningitica, mai frecventa la copilul mic, domina semnele de meningita; in forma pulmonara, asfixica, domina dispneea, cianoza si asfixia. inaintea aparitiei antibioticelor, granulia era totdeauna mortala. Astazi prognosticul este mai favorabil, dar numeroase cazuri evolueaza catre o tuberculoza ulcero-cazeoasa cronica.
Diseminarile in alte organe se produc, indeosebi, tot pe cale hematogena si cu­prind urmatoarele localizari:
- diseminari seroase: pleurezie, pericardita, peritonita;
- diseminari osteo-articulare: morbul Pott (tuberculoza a vertebrelor, coxalgie, tumoare alba a genunchiului);
- diseminari uro-genitale: tuberculoza renala sau genitala (epididimita, salpin-gita);
- tuberculoza a ganglionilor periferici (in special a celor cervicali si submandi-bulari), tuberculoza bronsica, laringiana, intestinala etc.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE