background img

Articole noi

Vodafone, amendata pentru SPAM

Vodafone, amendata pentru SPAM


Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sanctionat operatorul Vodafone Romania cu amenda contraventionala de 7.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor referitoare la trimiterea de comunicari comerciale nesolicitate, se arata intr-un material htnews.ro. Oficialii Vodafone au precizat ca amenda a fost deja platita, nedorind sa faca alte comentarii.
"In luna februarie s-a efectuat o investigatie la S.C. VODAFONE ROMANIA S.A., in urma primirii unei plangeri prin care se semnala o posibila incalcare a dispozitiilor Legii nr. 677/2001. Astfel, petentului i se transmisesera mesaje promotionale pe numarul de telefon mobil, desi la incheierea contractului isi exprimase dorinta de a nu primi astfel de mesaje", a anuntat vineri ANSPDC.
In urma controlului s-a constatat ca petentul isi exercitase si dreptul de opozitie prevazut de Legea nr. 677/2001, fata de primirea prin SMS a respectivelor mesaje.
In acest sens, art. 12 din Legea 506/2004 interzice efectuarea de comunicari comerciale prin utilizarea unor sisteme automate de operare, care nu necesita interventia unui operator uman prin fax ori prin posta electronica sau prin orice alta metoda care foloseste serviciile de comunicatii electronice destinate publicului, fara consimtamantul prealabil al destinatarului.

Schwarzenegger a decretat stare de urgenţă in California

Schwarzenegger a decretat stare de urgenţă in California, in al treilea an consecutiv de secetă

Decretul cere cetăţenilor să consume mai puţină apă şi instituţiilor să conceapă planuri in acest sens.

Guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger


Guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger a decretat vineri stare de urgenţă din cauza secetei care durează de trei ani, măsură ce s-ar putea traduce prin măsuri precum raţionalizarea apei, transmite AFP, preluat de NewsIn.
"In pofida precipitaţiilor recente, California se confruntă cu cel de-al treilea an consecutiv de secetă şi trebuie să ne aşteptăm la ce este mai rău: un al patrulea, al cincilea, chiar al şaselea an de secetă", explică guvernatorul republican intr-un comunicat.
Primăvara şi vara anului 2008 au fost cele mai secetoase din istoria Californiei, cu un nivel de precipitaţii cu 76% mai mic decat media, subliniază Schwarzenegger in decretul său.
Seceta a provocat pană in prezent sectorului agricol pierderi financiare in valoare de 300 de milioane de dolari, dar care ar putea ajunge la două miliarde de dolari anul acesta, iar economia ar putea avea per total pierderi de trei miliarde de dolari in 2009, precizează guvernatorul in comunicat.
Un raport va fi transmis guvernatorului pană la sfarşitul lunii martie de către direcţia pentru resurse de apă, după care vor fi luate măsuri raţionalizare a consumului.
De la perioada precedentă de secetă majoră cu care s-a confruntat California, in 1991, şi pană in prezent, populaţia statului a crescut cu nouă milioane de locuitori şi a cunoscut o creştere mare a culturilor agricole, precizează decretul.

Avionul cu probleme la roţi a aterizat in siguranţă, la Timişoara

Avionul cu probleme la roţi a aterizat in siguranţă, la Timişoara. Nu există răniţi



Avionul care venea de la Chişinău, cu probleme la roţi, a aterizat in siguranţă la Timişoara, la ora 9:44. Nu există nici un rănit. Turnul de control a anunţat că in avion au fost 47 de pasageri şi 4 membri ai echipajului.

Aparatul Carpatair a aterizat forţat, in afara pistei, pe o zonă acoperită cu iarbă, pe care echipele ISU imprăştiaseră in prealabil spumă ignifugă.
Ambulanţa Timiş verifică la acest moment starea de sănătate a pasagerilor. Purtătorul de cuvant al aeroportului din Timişoara a spus că aterizarea a fost destul de bună, pasagerii nu sunt răniţi, insă sunt traumatizaţi şi şocaţi.
Potrivit autorităţilor, aeronava avea probleme la roata din dreapta şi a trecut de două ori prin dreptul turnului de control incercand să aterizeze, dar cei responsabili au observat că nu are trenul de aterizare coborat. Avionul SAAB 2000 trebuia să aterizeze la ora 8:05.
Piloţii avionului, angajaţi ai CarpatAir, sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Este vorba despre Iurie Oleacov, de 37 de ani, şi Leonid Babischi, de 47 de ani . "Cei doi piloţi au experienţă foarte mare, sunt la companie de mai mult de zece ani, au antrenamente de două ori pe an", mai spune Nicolae Petrov. Aeronava se află intr-o stare excelentă, conform reprezentanţilor Carpatair.
"Este o aeronavă SAAB 2000, fabricată in Suedia, nu se pune nicio problemă la acest capitol (n.red. - al intreţinerii tehnice). Acum chiar nu am verificat varsta aeronavei, dar SAAB-urile noastre sunt din anii 1995, 1998 sau 2000", mai afirmă Petrov, care a completat că p asagerii erau de toate naţionalităţile, "majoritatea dintre ei avea conexiuni mai departe, pe destinaţiile noastre europene".
Un avion a avut probleme cu probleme cu trenul de aterizare, la Timişoara, turnul de control a anunţand că in avion sunt 47 de pasageri şi 4 membri ai echipajului, anunţă Realitatea TV.
12 ambulanţe şi trei maşini de pompieri au fost trimise la aeroport. Avionul, aparţinand Carpatair, venea de la Chişinău.
"Aeronavele folosite de Carpatair sunt foarte bune. Indeplinesc toate condiţiile de siguranţă", a mai spus Sorin Stoicescu, expert in aviaţie.
Ministerul Transporturilor va trimite o echipă de investigaţii la Aeroportul din Timişoara, a anunţat, sambătă, Marian Ciucă, director investigaţii in Ministerul Transporturilor.

Faceţi diferenţa între grăsimile rele şi cele bune

Faceţi diferenţa între grăsimile rele şi cele bune


Renunţaţi să mai mâncaţi prăjeli, pateuri şi chipsuri, dar împrieteniţi-vă cu uleiul de floarea-soarelui şi cu peştele gras.

România este pe locul 5 în topul ţărilor cu cele mai grase mâncăruri, iar populaţia este conştientă că se hrăneşte nesănătos, arată un studiu GFK referitor la atitudinile europenilor şi americanilor cu privire la diete. Trei din cinci români susţin că propriile mâncăruri tradiţionale sunt cele mai „periculoase” pentru siluetă.

Totuşi, nutriţioniştii spun că a mânca gras nu înseamnă neapărat a mânca prost şi că ideea de a elimina grăsimile din alimentaţie este total greşită. O dietă trebuie să conţină şi grăsimi, în proporţie de 30%, dacă este posibil numai din cele de calitate. Ele hrănesc creierul şi sunt principalii „furnizori” de energie.

Confuziile europenilor legate de lipide

Un studiu prezentat la Reuniunea Internaţională a Experţilor în Nutriţie, de la Barcelona, arăta că majoritatea europenilor nu ştiu să diferenţieze grăsimile bune de cele rele. „Există o mare confuzie în ceea ce priveşte grăsimile bune şi cele rele, fapt reflectat în alimentele pe care oamenii le consumă”, a declarat profesorul Ricardo Uauy, preşedintele Uniunii Internaţionale pentru Ştiinţe Nutriţionale.

Prăjelile vă distrug inima, peştele o hrăneşte

În categoria europenilor confuzi în privinţa grăsimilor intră şi românii, susţin specialiştii în alimentaţie. De aceea, nutriţionistul Corina Zugravu, lector în nutriţie la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, vă învaţă cum să separaţi grăsimile în două categorii: bune şi rele. „Cele bune, aşa cum sunt grăsimile din uleiuri, seminţe, nuci, peşte, nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică a fiecăruia”, spune ea. Acestea curăţă arterele de reziduuri şi hrănesc sistemul nervos.

„Cele rele provin din «junk food», carne grasă, brânzeturi grase, unt şi produse lactate bogate în lipide. Ele trebuie evitate, deoarece pot cauza boli grave, atunci când sunt consumate în exces”, adaugă nutriţionistul. Printre afecţiunile pe care le pot declanşa se numără cele ale inimii, ale vaselor de sânge de la creier ori ale vaselor de sânge de la picioare.

Omega 3 şi Omega 6, în topul lipidelor de calitate

Grăsimile bune sunt cele nesaturate. Ele conţin o cantitate mare de acizi graşi nesaturaţi, au o consistenţă moale, lichidă şi se împart în două categorii: mononesaturate şi polinesaturate.

„O sursă bună de grăsimi mononesaturate o reprezintă uleiul de măsline. Cele polinesaturate se găsesc în uleiurile vegetale de rapiţă, floa rea-soarelui, in, margarinele tartinabile de calitate, nuci, alune, fistic, peşte gras”, detaliază nutri ţio nistul Corina Zugravu. O categorie importantă de grăsimi polinesaturate o reprezintă grăsimile esenţiale, care conţin acizi graşi Omega 3 şi Omega 6.

„Aceştia reglează tensiunea arterială, ajută la coagularea sângelui şi la buna funcţionare a sistemului imunitar”, precizează medicul nutriţionist. Omega 3 se găseşte în peşte gras, ulei de in şi ulei de rapiţă; Omega 6, în ulei de floarea-soarelui, ulei de porumb, seminţe de foarea soarelui.

Grăsimile rele sunt de origine animală, au o consistenţă solidă, cresc nivelul colesterolului din sânge, măresc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi se împart în două categorii: saturate şi grăsimi trans. Cele saturate se află în unt, lactate grase, brânzeturi grase, carne de porc. Grăsimile trans sunt mai dăunătoare decât cele saturate şi se găsesc în produsele de patiserie, snacksuri, fast-food, cartofi prăjiţi.

"Grăsimile bune, aşa cum sunt cele din uleiuri, seminţe, nuci, peşte, nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică.",
Corina Zugravu, lector în nutriţie la UMF „Carol Davila”

Soluţii împotriva căderii părului

Soluţii împotriva căderii părului

Vă răspunde Dr. COSTIN CĂRUNTU - medic specialist dermatolog, Ambulatoriul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu", Bucureşti.

Maria, 27 de ani, Bucureşti: În ultima vreme sunt foarte stresată. Îmi cade foarte mult păr. Credeţi că stresul este principala cauză? Ce aş putea să fac?

Stresul este unul dintre factorii implicaţi în căderea accelerată a părului. Acesta are o implicare importantă atât asupra părului, cât şi asupra pielii. Pe de altă parte, părul cade mai mult primăvara şi toamna. Deci, în această perioadă este normal să cadă mai multe fire de păr, decât în restul anului.

În primul rând, trebuie să acţionăm asupra cauzei: terapii antistres, relaxare, metode de a trece peste aceste probleme.

De asemenea, pacientul ar trebui să ia suplimente nutritive de minerale şi vitamine. Deficitul de fier în organism se asociază cu o cădere mai accentuată a părului. În această perioadă, din cauza consumului redus de legume verzi poate să apară căderea mai accelerată a firelor de păr. Este bine să suplimentăm cu minerale şi vitamine.

În plus, există nişte medicamente, tratamente, care se adresează căderii părului şi care se administrează local. Printre acestea, o substanţă care reduce căderea părului este minoxidilul. La noi există un produs bun, care conţine monoxidil, şi anume Hairgrow.

Mai sunt şi tratamentele care conţin, pe lângă vitamine şi minerale, şi substanţe extrase din plante. Acestea sunt de la firmele de produse cosmetice: Vichy, Foltaine.

Combinând toate aceste tratamente se pot obţine rezultate bune, stoparea sau încetinirea căderii părului.

gimnastica în aer


Ultimul trend în fitness: gimnastica în aer

Indiferent de vreme şi de vremuri femeile au vrut să arate bine şi să se menţină în formă. Cu o tradiţie în domeniul îngrijirii şi întreţinerii corporale, compania Reebok a revoluţionat fitnessul pentru femei cu crearea liniei de produse Step Reebok.


Acum, reprezentanţii firmei doresc să ofere pieţei de profil, în parteneriat cu Cirque du Soleil, un stil de gimnastică inovator- JUKARI Fit to Fly.

"JUKARI Fit to Fly face ca fitnessul să fie din nou distractiv, introducând un nou mod de a face gimnastică, accesibil tuturor femeilor, indiferent de forma fizică. Programul cu durata de o oră a fost creat pe un echipament cu design special, numit FlySet. Rezultatul este o serie de exerciţii care dau senzaţia de zbor în timp ce trupul se fortifică şi se întinde prin exerciţii pentru cardio, forţă, echilibru şi abdomen", se precizează într-un comunicat.


Noul program a fost lansat, astăzi, în sălile de gimnastică de top din douăsprezece oraşe din toată lumea, printre care Hong Kong, Mexico City, Madrid, Londra, Cracovia, München, Seul, Kuala Lumpur, Buenos Aires, Santiago, Montreal şi Los Angeles.

Programul durează o oră şi este accesibil tuturor femeilor, indiferent de forma lor fizică şi constă într-o serie de exerciţii care dau senzaţia de zbor în timp ce trupul se fortifică şi se întinde prin exerciţii pentru cardio, forţă, echilibru şi abdomen.
Fitness in aer


Parteneriatul Reebok-Cirque du Soleil şi gimnastica JUKARI Fit to Fly sunt rezultatul direct al studiilor aprofundate despre ce vor cu adevărat femeile de la gimnastica de întreţinere. Un sondaj realizat în 2008 pe un eşantion de 15.000 femei din 25 de ţări a descoperit că, în vreme ce aproape jumătate din femei ştiu că exerciţiile sunt foarte importante pentru starea generală de sănătate, mai puţin de 25% fac regulat mişcare. Cercetarea comandată de Reebok a căutat să afle motivele acestei stări de fapt. Concluziile au arătat că aproape două treimi (61%) dintre femei ar face mai multă mişcare dacă activitatea ar fi mai distractivă. Peste jumătate (54%) consideră că exerciţiile sunt o povară.

„Combinaţia dintre expertiza Reebok în fitnessul pentru femei şi distracţia, incitarea şi inovaţia pe care Cirque du Soleil o aduce acestei măiestrii înseamnă că suntem singurii care putem furniza o soluţie pentru această nevoie. Rezultatul este o metodă cu totul nouă de a face mişcare prin gimnastica JUKARI Fit to Fly şi o nouă linie de produse de îmbrăcăminte, cu un design special conceput pentru femei", precizat Katrin Ley, şefa departamentului pentru femei de la Reebok.

JUKARI Fit To Fly -gimnastică şi distracţie la unison

Această nouă metodă de fitness are ca rezultat o modelare completă a corpului prin exerciţii cardio, forţă, echilibru şi abdomen.

Un instructor specializat coordonează o clasă de maxim 12 persoane în execuţia exerciţiilor de gimnastică folosind dispozitivul FlySet, format dintr-o frânghie rezistentă împletită în trei şi fixată în plafon, având un pivot cu mobilitate de 360 de grade, plasat la o distanţă ajustabilă şi cu două bucle ataşate.

FlyBar, o bară ataşabilă din oţel îmbrăcată în neopren, se plasează printre cele două bucle, iar înălţimea ei de poziţionare este variabilă pentru a crea un aparat care fortifică şi întinde trupul, dând impresia de zbor.

Desfăşurat sub sloganul "zâmbeşti şi transpiri", programul se anunţă o reuşită, mai ales că se bucură de concursul trupei Cirque du Soleil, una dintre cele mai mari companii de divertisment din lume.

„Holocaustul românilor”, cerut la Roma


„Holocaustul românilor”, cerut la Roma


O svastică lângă care stătea scris „Holocaustul românilor”a fost descoperită ieri pe un zid din apropierea Parcului Caffarella.

Un mesaj care cerea „Holocaustul românilor” a apărut ieridimineaţă, alături de o svastică, pe un zid din Roma, în apropiere de Parcul Caffarella, unde pe 14 februarie a avut loc un viol pentru care sunt suspectaţi doi cetăţeni români.

Inscripţia a apărut în aceeaşi zi în care ministrul italian de externe, Franco Frattini, a anunţat că nu va tolera actele de represalii împotriva cetăţenilor români. Mesajul, acoperit de poliţie după sesizările localnicilor, a oferit un nou semn al tensiunilor dintre italieni şi comunitatea românească, după o serie de violuri comise de români şi mediatizate de presa din Peninsulă.

Ieri, statisticile oferite de Ministerul de Interne din Italia, şi citate de agenţia Ansa, au arătat că românii sunt responsabili pentru 7,8% din violurile comise în Italia, marea majoritate a agresorilor fiind italieni, şi pentru 24% dintre cele comise la Roma. În acelaşi timp, un alt incident a venit să completeze tabloul infrac ţi unilor. Un român, căutat pentru in fracţiuni comise în Elveţia, a fost arestat la Milano de poliţiştii italieni care au descoperit că acesta ar avea în proprietate 660 de maşini, potrivit Mediafax.

Cooperare cu rezerve

Intervenţia lui Franco Frattini în apărarea comunităţii româneşti a avut loc după ce, luni seară, Cristian Diaconescu a subliniat, într-o conferinţă comună, că este profund preocupat de siguranţa cetăţenilor români din Italia. Ministrul român de externe a mai declarat că România nu va limita dreptul la liberă circulaţie a cetăţenilor români şi a precizat că repatrierea infractorilor condamnaţi definitiv va fi făcută pe baza unei analize de la caz la caz.

Diaconescu i-a răspuns astfel lui Frattini, care a cerut României să comunice poliţiei italiene identitatea persoanelor care au comis delicte, în momentul în care acestea intră în Italia. Oficialul italian a solicitat totodată suplimentarea numărului de poliţişti români din Italia, precum şi simplificarea acordului care permite repatrierea infractorilor condamnaţi în Peninsulă.


"Nu vom tolera actele de represalii împotriva cetăţenilor români."
Franco Frattini ministrul italian de externe

Kate Winslet - Inedite pictures





Kate Winslet, asa cum n-ati mai vazut-o niciodata! (FOTO)


Cu o banana in mana si strambundu-se spre aparatul de fotografiat, recenta detinatoare de Oscar, Kate Winslet, este de nerecunoscut in aceasta poza. Pe atunci avea doar 15 ani dar visa sa devina actrita, relateaza Mirror.
In 2009, Kate a reusit sa obtina celebra statueta pentru cea mai buna actrita, gratie prestatiei din filmul "The Reader".
Dupa cum arata fotografiile de mai jos, a fost un drum lung. De la pustoaica grasuta, la zeita blonda si sexi de acum. Kate Winslet

Un tanar din Franta s-a scos la vanzare pe internet


Un tanar din Franta s-a scos la vanzare pe internet


Un tanar din Franta s-a scos la vanzare pe internet, informeaza Realitatea TV. Somer, stare perfecta de sanatate, de vanzare pe eBay. Anuntul a fost publicat pe site-ul de licitatii, de un tanar de 23 de ani din Franta.
Practic si usor de intretinut, nu veti regreta daca achizitionati acest superb licentiat, sanatos tun. Asa suna anuntul postat pe internet. Internautii au primit cu umor apelul sau si au licitat deja pana la 8 milioane de euro. Tanarul este licentiat in stiinte economice si are si un master in managementul organizatiilor. El isi cauta de lucru de peste 5 luni si a trimis pana acum peste 300 de CV-uri posibililor angajatori. A fost chemat la 20 de interviuri, dar nu a reusit din pacate sa ii convinga pe angajatori.
Tanarul si-a amenajat un stand in Paris, unde poate fi contactat de cei care doresc sa il angajeze.

Legea "Big Brother" se amana


Legea "Big Brother" se amana pana in decembrie 2009


Guvernul a adoptat miercuri un memorandum de amanare a aplicarii prevederilor Legii 298/2008 privind retinerea datelor din retelele de comunicare electronica a anuntat, printr-un comunicat, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, transmite NewsIn.
Guvernul intentioneaza sa promoveze o ordonanta de urgenta astfel incat legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii sa fie amanata pana pe 31 decembrie 2009.
Masura vine ca urmare a obiectiilor venite dinspre autoritati si operatorii vizati de lege, informeaza Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale(MCSI).
"Prin intrarea in vigoare a acestei legi, activitatea de urmarire penala este mult ingreunata si in unele cazuri chiar blocata. In plus, nu toti furnizorii de servicii si retele publice de comunicatii electronice sunt pregatiti conform prevederilor legale pentru a respecta confidentialitatea datelor solicitate si nici nu pot asigura intr-un mod unitar gestionarea procesului de retinere si prelucrare a datelor", a precizat in comunicat MCSI.
Legea 298/2008, care a intrat in vigoare in 21 ianuarie 2009, stabilea obligatia furnizorilor de servicii si retele publice de comunicatii electronice de a retine timp de 6 luni anumite date generate sau prelucrate. Informatiile colectate puteau fi puse la dispozitia autoritatilor competente in scopul utilizarii in cadrul activitatilor de cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave, aplicandu-se doar datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat.
Mai multe organizatii neguvernamentale, printre care si Asociatia ProDemocratia, APADOR-CH si Centrul de Resurse Juridice au solicitat Avocatului Poporului, printr-o scrisoare din 5 februarie 2009, sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la limitarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor, adusa de Legea 298/2008.

Britney Spears va fi taiata in doua!

Nu e vreo amenintare din partea unui fan obsedat, ci scenariul noului turneu mondial al lui Britney, care va incepe in martie.



Pentru ca turneul poarta numele celui mai recent album al lui Britney Spears, Circus, producatorii s-au gandit sa ii aduca elemente specifice.

Asa ca au angajat un celebru iluzionist. Ed Alonzo si-a facut deja planuri despre cum o va taia pe Brit in doua, cum o va face sa dispara de pe scena si tot felul de alte trucuri magice. Vor fi incluse insa si elemente hi-tech de ultima generatie.

Britney invata acum de zor sa se descurce si e foarte incantata de rolul pe care va trebui sa il interpreteze.

Vecinatatea cu infractorii favorizeaza crizele de astm

Vecinatatea cu infractorii favorizeaza crizele de astm

Copiii cu astm care au probleme în familie sau trăiesc într-un cartier rău famat pot avea mai multe crize, arată un studiu canadian. Cercetătorii au descoperit că simptomele copiilor cu astm ce provin din familii care au probleme este mult mai severă. Studiul a fost făcut pe 78 de copii astmatici cu vârste între 9 şi 18 ani. Copiii au trebuit să completeze chestionare.

S-a constat că cei care locuiau într-un cartier unde se comit infracţiuni, sau într-o familie unde existau discuţii, aveau mai multe crize de astm. Cercetătorii cred că un mediu ostil afectează sistemul imunitar şi copiii sunt mai expuşi. (Sursa: www.gandul.info)

Stranutul

Stranutul

Strănutul este un act reflex de apărare a organismului împotriva unor iritanţi fizici sau chimici care acţionează asupra mucoasei nazale. Când apare brusc, strănutul poate incomoda, în timpul muncii pe şoferi, aviatori etc.

În această situaţie se încearcă oprirea strănutului astfel: în momentul când se simt gâdilituri pe nările nasului, se va apăsa puternic cu degetul arătător, deasupra buzei de sus, cât mai aproape de nas. Dacă strănutul este puternic şi îndelungat, poate fi de natură alergică şi atunci se pun în nas câteva picături de medicament prescris de medic.

Raceala - stie bunica ce spune

Raceala - stie bunica ce spune

Penicilina evreiască, cum i se mai spune supei de pui, este cunoscută ca tratament împotriva răcelii încă din secolul al X-lea.

Dovezi ştiinţifice recente susţin ideea că supa de pui reduce primele simptomele de guturai, în special congestia.

Supa de pui conţine ceva (încă neidentificat) ce împiedică inflamaţia mucoaselor aparatului respirator.

Raceala

Raceala

O raceala obisnuita reprezinta o inflamare a cailor respiratorii superioare, cauzata de o infectie virala. Raceala de acest tip se manifesta mai des decat orice alta afectiune, motiv pentru care poarta si numele de "raceala comuna" - dureaza, de regula, intre 3 si 10 zile, iar, in primele zile, simptomele fac de-a dreptul insuportabila viata pacientului. O persoana adulta poate suferi din cauza acestei infectii virale de cateva ori pe an.

Simptome
Primele semne ale racelii sunt durerile in gat, congestionarea cailor respiratorii si dificultatile de respiratie. Chiar daca, in mod normal, boala se manifesta in primul rand in zona nasului si a gatului, raceala afecteaza toate partile corpului.

In a doua etapa a racelii obisnuite, simptomele "clasice" ale bolii sunt secretiile nazale abundente (senzatia de nas care "curge"), dureri de cap, tuse, febra, frisoane, pacientul stranuta des, are dureri musculare (senzatie de durere in tot corpul) si isi pierde apetitul si pofta de mancare. Pielea din jurul narilor devine din ce in ce mai sensibila si poate ustura, din cauza nasului suflat in mod repetat. (Sursa: www.eva.ro)

Raceala - dieta anti-virus

Raceala - dieta anti-virus

Iaurtul, fructele, peştele sunt importante arme contra răcelilor şi gripelor.
Dacă îi veţi asigura organismului doze importante de vitamine, minerale, antioxidanţi şi probiotice, veţi reuşi să luaţi răcelile şi gripele din pripă. O dietă potrivită va reduce severitatea simptomelor şi va scurta durata bolii.

Probioticele din lactate
Aceste bacterii care transformă laptele în iaurt îi poate fi de folos sistemului imunitar. 70% dintre celulele care produc anticorpi se află în tractul digestiv. Dacă menţineţi aceste celule active, ele vă vor ajuta să luptaţi împotriva răcelilor şi gripelor.

Într-un studiu recent, cercetătorii germani au demonstrat, pe 479 de voluntari, că persoanele care iau, timp de trei luni, suplimente cu probiotice reuşesc să reducă durata răcelilor cu două zile şi să îşi scadă severitatea simptomelor cu 20%. Deşi probioticele se vând în capsule, o metodă mult mai simplă de a aduce aceste substanţe benefice în organism este să mâncaţi iaurt sau chefir, un tip de lactate făcute din „culturi active“.

Dacă luaţi vitamina C la primele semne de răceală, veţi suferi mai puţine zile. Studii recente arată că această vitamină nu este capabilă să prevină răcelile şi gripele, aşa cum s-a crezut până acum, însă le poate reduce durata şi severitatea. Astfel, dacă luaţi multivitamine şi mâncaţi fructe şi legume, veţi acumula suficientă vitamina C.

Zincul alungă strănutul
Acest mineral ar trebui să vă ajute să scăpaţi de strănuturi. „Virusurile se cantonează pe mucoasa nazală în molecule numite ICAM 1“, explică medicul Murray Grossan, specialist la Spitalul „Cedars - Sinai“, SUA, citat de publicaţia „Health“. Zincul se prinde şi el de aceleaşi molecule, deci ar putea „opri“ virusurile şi răcelile să atace.

Zincul poate fi obţinut din peşte, carne (de vită, porc, pasăre sau miel), cereale integrale, nuci, seminţe de dovleac şi produse lactate“, specifică medicul Dan Sorin Cadar, specialist homeopatie, instructor la Centre D’Enseignement et Developement d’Homeopathie. (Sursa: www.evz.ro)

Raceala - remedii naturiste

Raceala - remedii naturiste


* Lamaie

Lamaia este esentiala in tratarea naturista, acasa, a unei raceli obisnuite, fiind excelenta in orice tip de raceala care implica febra. Zeama de lamaie, bogata in vitamina C, creste rezistenta organismului, diminueaza toxicitatea si reduce durata bolii.
Raceala - remedii naturiste
Dilueaza zeama unei lamai intr-un pahar cu apa calduta. Adauga o lingurita de miere si bea acest amestec o data sau de doua ori pe zi.

* Usturoi

Supa de usturoi este un remediu vechi, care diminueaza severitatea bolii. Pentru a avea efect maxim, aceasta supa trebuie consumata o data pe zi - fierbe usturoi tocat (3-4 catei de usturoi) in 250 ml de apa.

Usturoiul are proprietati antiseptice si antispasmodice, avand si alte proprietati medicale - uleiul pe care il contine aceasta leguma ajuta la "desfundarea" cailor respiratorii. Sub forma de supa, usturoiul ajuta la eliminarea tuturor toxinelor din organism si la diminuarea febrei.

Cinci picaturi de ulei de usturoi, amestecat cu o lingurita de zeama de ceapa, se dilueaza in 250 ml de apa. Acest amestec se recomada a fi baut de 2-3 ori pe zi, fiind eficient in "lupta" impotriva racelii.

* Ghimbir

Ghimbirul este o alta planta miraculoasa care poate fi folosita ca remediu pentru raceala si tuse - 10 g de ghimbir tocat marunt se lasa la fiert in 250 ml de apa. Dupa ce ghimbirul a fiert, iar apa s-a mai evaporat din vas, adauga o jumatate de lingurita de zahar. Acest decoct trebuie baut cat este fierbinte.

Ceaiul de ghimbir este si el un remediu eficient impotriva racelilor si a febrei rezultate in urma bolii - in ibricul cu apa fiarta, inainte de a adauga frunzele de ceai, adauga cateva bucatele de ghimbir. Acest ceai se consuma de doua ori pe zi.

* Vatamatoare sau "iarba ranii" (Anthylis vulneraria)

Planta numita vatamatoare sau "iarba ranii" (Anthylis vulneraria) este extrem de utila in ceea ce priveste tratarea iritatiilor gatului si a tusei uscate persistente. "Iarba ranii" este bogata in mucilagiu (substanta cleioasa, folosita, pentru proprietatile ei emoliente, in medicina) si actioneaza ca un drog care alina iritatia si durerea.

Prepara un decoct din 100 g de vatamatoare taiata marunt si o jumatate de litru de apa fiarta. Aburul rezultat in urma fierberii poate fi inhalat o data sau de doua ori pe zi, pentru a diminua iritatia gatului si tusea uscata.

* Turmeric sau curcuma (Curcuma longa)

Turmericul sau curcuma (Curcuma longa) este o planta ierboasa, de origine asiatica, folosita ca si condiment in bucataria indiana sau in medicina traditionala. De la aceasta planta se folosesc radacinile de culoare galbena, care au un gust iute si plin de aroma.

Curcuma reprezinta un remediu eficient pentru raceli si iritatii ale gatului. Amesteca jumatate de lingurita de pudra de turmeric proaspat cu 30 ml de lapte cald. Acest amestec se consuma o data sau de doua ori pe zi.

O reteta la fel de eficienta impotriva racelii este si urmatoarea: presara pudra de turmeric intr-un ibric fierbinte, dupa care toarna laptele si lasa la fiert, pe foc mic. Mixtura trebuie bauta calda. (www.eva.ro)

Raceala - remedii naturiste pentru nas infundat

Raceala - remedii naturiste pentru nas infundat

Fierbe apa intr-un vas, dupa care las-o la racit si adauga 1/4 de lingurita cu sare de masa. Inainte de fiecare masa si inainte de culcare, toarna-ti in fiecare nara cate 2-3 picaturi din acest amestec de apa cu sare.

Amesteca otet natural de mere si apa in parti egale. Lasa la fiert aceasta solutie si inhaleaza aburii care se ridica deasupra vasului.

Prepara o solutie din 4 picaturi de ulei esential de lavanda si ulei esential de pin, 3 picaturi de ulei esential de peppermint si 7 picaturi de ulei esential de eucalipt. Pentru a inhala vaporii rezultati din acest amestec, foloseste un dispozitiv pentru aromoterapie.

Dieta ideala atunci cand esti racita

* In perioada de raceala acuta, atunci cand este prezenta si febra, renunta la mancarea solida si bea multe sucuri sau juice-uri de fructe si legume, diluate cu apa.
* Dupa ce raceala s-a instalat "confortabil", este recomandabil sa incepi o dieta alimentara echilibrata, din care sa nu lipseasca semintele, nucile, cerealele, legumele si fructele.
* Este preferabil sa eviti carnea, pestele, ouale, branza si alimentele bogate in amidon.

Sfaturi de urmat
Daca ai racit si vrei sa scapi mai repede de aceasta neplacuta perioada (asa cum fiecare dintre noi isi doreste...), pune in practica aceste recomandari care te vor ajuta sa lupti impotriva racelii: razele soarelui, aerul curat si proaspat sau plimbarile in atmosfera racoroasa sunt binevenite, la fel ca orele de somn odihnitor. In plus, este necesar sa iti adaptezi obiceiurile alimentare si vestimentare cerintelor sezonului, pentru a te feri de virusi. (www.eva.ro)

Mierea ar putea fi folosita

Mierea ar putea fi folosita la tratarea sinuzitei cronice

Mierea este eficienta impotriva sinuzitei cronice si ar putea fi folosita in tratamentul pentru aceasta afectiune, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Ottawa, publicat de presa americana de specialitate.

Potrivit cercetatorilor canadieni, compusii din miere care lupta in mod natural contra germenilor ataca si bacteriile care cauzeaza sinuzita, distrugandu-le. Cercetatorii au facut studiul pentru a isi da seama cum actioneaza mierea asupra biofilmelor responsabile pentru numeroase infectii cronice. Anumite bacterii, precum stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) sau bacilul piocianic (Pseudomonas aeruginosa) se izoleaza de substantele anti-microbiene ascunzandu-se in biofilme, care nu pot fi penetrate nici de cel mai puternic anti-microbian.

Echipa de cercetatori a aplicat miere pe biofilmele care cauzeaza sinuzita. Concluzia - mierea ucide acest tip de bacterii, fiind mai eficienta decat antibioticele folosite, in mod normal, pentru tratarea sinuzitei. Cercetari mai vechi au demonstrat ca mierea este mai eficienta in tratarea tusei la copii decat medicamentele administrate acestora in mod obisnuit. (Sursa: www.9am.ro)

Faringita – o infectie care ne tine la pat

Faringita – o infectie care ne tine la pat

Faringita este inflamaţia sau infecţia care apare la nivelul faringelui sau a amigdalelor. Poate fi de două feluri: virală sau bacteriană. Faringitele de origine virală sunt „vinovate” de 60% din cazuri, iar cele bacteriene apar în restul de 40% din cazuri.

În puţine cazuri, faringita poate fi provocată de expunerea la anumite toxine, de traumatisme sau de alergii. Faringita se manifestă prin febră ridicată (chiar şi 40 de grade Celsius), tuse, iritaţie, secreţii nazale şi dureri de gât cu iradieri la nivelul urechilor.

Cea mai mare incidenţă se găseşte la copii, dar şi adulţii sunt afectaţi în mare măsură de această afecţiune. Dacă la copii inflamaţia apare în partea superioară a faringelui, la adulţi localizarea se schimbă, factorul microbian, mutându-se spre partea inferioară. Faringita acută afectează întreaga structură a faringelui, inclusiv totalitatea foliculilor limfatici izolaţi sau grupaţi în structuri ce constituie inelul Waldeyes. Faringita acută este expresia unei reacţii de apărare a ţesutului limfoid la agresiunea unui factor patogen asupra formaţiunilor limfoide ale faringelui.

Majoritatea faringitelor, cunoscute şi sub numele de angine virale, se manifestă cu precădere în sezonul umed şi rece şi, mai ales, în cursul unei epidemii de viroze. Ele produc febra adeno-faringo-conjuctivală şi boala respiratorie acută cu rino-traheită. Anginele streptococice apar în epidemii familiale, iar în stadiul pultaceu apar puncte albe pe amigdale. Se asociază cu febră, frisoane, dureri în gât, halenă fetidă (respiraţie urât-mirositoare), faringe hiperemic (gât roşu) sau limbă saburală (cu aspect alb-gălbui).

De obicei nu apar complicaţii când vine vorba de faringită, pentru că simptomele de început sunt foarte violente. Dar, netratată, angina streptococică poate provoca abcesul periamigdalian (se rezolvă prin operaţie, fiind considerat o urgenţă medical-chirurgicală) sau adenoflegmon laterocervical (inflamaţie purulentă la nivel ganglionar).

Contagiozitatea scade foarte mult după primele 48 de ore de la începerea tratamentului
Din popor se ştia că infecţiile la gât afectează rinichii, inima şi articulaţiile. Descoperirile medicinei moderne au confirmat aceste lucruri şi se ştie că faringita are complicaţii generale sau la distanţă, cu efecte la nivel renal, reumatismal sau cardiac.

Din punct de vedere al tratamentului formele acute de faringită au diferite remedii. Faringo-amigdalita necesită tratament antibiotic, antiinflamator local şi general şi antipiretice. Foarte important este ca, în perioada puseului, pacientul să respecte o igienă orofaringiană riguroasă cu repaus la pat.

Netratată, faringita îl poate duce pe pacient pe masa de operaţie
Mai mult, se impune un regim igieno-alimentar cu alimentaţie uşoară ce constă într-un consum mare de lichi­de aflate la temperatura camerei. Se mai recomandă şi compresele cade în jurul gâtului. Este important ca de la primele simptome pacientul să se prezinte la medic unde va fi supus unui examen clinic. Pacientului i se fac analize serologice, hemoleucogramă cu formula leucocitară, VSH şi examen bacteriologic sub forma unui exudat faringian cu antibiogramă.

Inflamaţia sau infecţia faringelui se numeşte faringită. Afecţiunea poate fi de natură virală sau bacteriană. (Sursa: www.gandul.info)

Controlul astmului in urma termoplastiei bronsice

Controlul astmului in urma termoplastiei bronsice

Termoplastia bronsica consta in reducerea masei musculare netede de la nivelul cailor aeriene si atenuarea bronhoconstrictiei.
Controlul astmului in urma termoplastiei bronsice
Cercetatorii au realizat un studiu in care au urmarit evolutia a 112 pacienti diagnosticati cu astm moderat sau server persistent, care au fost tratati cu corticosteroizi inhalatori si agonisti beta2-adrenergici cu durata lunga de actiune.

O parte dintre subiecti au fost supusi termoplastiei bronsice, iar ceilalti au constituit grupul de control. Dupa un an, in cadrul grupului la care s-a efectuat termoplastie bronsica s-a inregistrat o imbunatatire semnificativa a controlului astmului mediu sau sever. (NEJM)

Ce este tusea

Ce este tusea?

Stim cu totii ce inseamna sa tusesti. Nu toata lumea stie, insa, ca tusea este o expiratie exploziva ce are drept rol curatarea cailor respiratorii de diverse secretii sau de eventuali „intrusi“, asa cum sunt corpii straini. Desi este un simptom comun si foarte frecvent, depistarea cauzei tusei nu este intotdeauna simpla si necesita atentie sporita din partea medicului curant.

Cauze
Inflamarea mucoasei respiratorii
Aceasta se produce in una din urmatoarele situatii:
* abuzul de tutun;
* infectii produse de microbi sau virusuri la diferite niveluri ale cailor respiratorii (cand este bolnav laringele, boala se numeste laringita, daca este bolnava traheea, numim boala traheita, daca e vorba de bronhii- bronsita, iar daca sunt afectati plamanii, e vorba de pneumonie).
* Reactii adverse la unele medicamente.
* Inhalarea de substante chimice

Substantele iritante (inclusiv fumul de tigara) produc adesea declansarea reflexului de tuse.
* Stimuli mecanici
* inhalare de praf;
* comprimarea cailor respiratorii dinauntrul sau dinafara lor, asa cum se intampla in aspiratia unui corp strain sau in cancerul pulmonar.
* Inhalarea de aer prea cald sau prea rece poate, de asemenea, produce reflexul de tuse.

E bine de Stiut!
Pentru orice episod prelungit de tuse, mai ales daca este insotit de febra (cresterea temperaturii corpului peste 38oC), trebuie consultat medicul de familie.

Orice modificare a caracterului tusei la un fumator necesita prezentarea de urgenta la medic.

Parintii copilului care tuseste trebuie sa-l duca de urgenta la spital daca:
* copilul respira mult mai repede decat normal (peste 50 de respiratii/minut);
* partea de jos a toracelui copilului se misca spre inauntru in timpul respiratiei (normal, miscarea este spre in afara).

Medicul va stabili, dupa examinarea bolnavului, efectuarea unei radiografii pulmonare, a unui examen al secretiilor respiratorii si, eventual, a unor analize suplimentare, va da un diagnostic probabil si va initia un tratament.

Tratamentul tusei
Tratamentul tusei depinde de cauza acesteia si se intrepatrunde adesea cu tratamentul bolii care provoaca tusea. Suntem obligati sa tratam tusea ca simptom cand nu cunoastem cauza acesteia sau cand nu putem trata boala generatoare de tuse, iar tusea produce mari neplaceri bolnavului (de ex. il impiedica sa doarma).

Ar mai fi de spus ca este bine sa se consume apa in cantitate mare si sa se inhaleze vapori de apa, intrucat acestia contribuie si ei la „subtierea“ secretiilor respiratorii. Putem apela si la terapiile naturiste, existand numeroase preparate din plante, recomandate atat atunci cand tusea este seaca, cat si cand este productiva. Dintre ele amintesc doar infuzia de petale de mac rosu, fructe de anason, rostopasca, frunze si flori de paducel, utila contra tusei neproductive, precum si infuzia de flori de tei, benefica in tusea cu secretii respiratorii abundente.

IMPORTANT
* tusea seaca, fara secretii („neproductiva“) beneficiaza de medicamente precum codeina, cu rol benefic in suprimarea acceselor suparatoare din timpul noptii;

* tusea cu secretii abundente („productiva) nu trebuie oprita, existand pericolul ca secretiile respiratorii sa stagneze, influentand negativ aerarea plamanilor, sau sa se infecteze;

* cand secretiile respiratorii sunt groase, aderente, se pot folosi medicamente care le „subtiaza“ (cum sunt acetilcisteina sau bromhexina) si le usureaza eliminarea. (Apropo.ro)

Cand frigul iernii isi face de cap

Cand frigul iernii isi face de cap

De fiecare data cand se instaleaza iarna, vrand-nevrand - dincolo de frumusetea imaculatei zapezi si a sporturilor de iarna - se profileaza in mintea nostra si spectrul trist al guturaiului, tusei si disconfortului teribil provocat de pleiada de afectiuni respiratorii.

Desigur, daca memoria nu pierde aceasta informatie, lucrul cel mai intelept ar fi acela de a incerca sa prevenim aparitia acestor necazuri.

Medicina traditionala chineza va recomanda sa preveniti tusea magaresca sau convulsiva consumand Apa de Usturoi: o capatana de usturoi (de cca 60 gr) se striveste si tine in apa timp de 10 ore; apoi se strecoara si se adauga o lingura de zahar. Copiii sub 5 ani vor inghiti cate o lingurita si jumatate de zeama, de 3 ori pe zi, inainte de mese. Adultii vor lua - in acelasi ritm - cate 3 lingurite de Apa de Usturoi. Daca trebuie sa tratati o astfel de tuse, deja declansata, atunci dozele de mai sus vor fi administrate la fiecare 2 ore. Efectul cel mai vizibil este la copiii de pana la 15 ani.

Este suficient sa simtiti simptomele - deja cunoscute, din experientele anterioare - ale unei faringo-laringite, ca sa reactionati rapid prin tehnica "celor doua lingurite fierbinti": puneti doua lingurite de metal in apa clocotita. Dupa 2-3 minute luati una din lingurite si atingeti scurt si repetat cu dosul ei zona dintre degetul gros si cel aratator al mainii stangi. Cand lingurita se raceste, puneti-o la loc in apa si luati-o pe cealalta pentru a repeta tehnica si la mana dreapta. Repetati tehnica de 3 ori la fiecare mana.

In bronsitele acute, Supa de Lemn Dulce este solutia foarte simpla, in vreme ce bronsita cronica se poate trata consumand o data pe saptamana (timp de 3 saptamani) Pui umplut cu Grapefruit. Se curata de coaja un grapefruit si se introduce in puiul eviscerat; apoi, se pune la gatit pe abur. Se consuma si carnea de pui si sosul rezultat. Daca sunteti sclavii cafelei, puteti trata bronsita cronicizata cu o fiertura din 250 ml apa in care se pun 10 boabe de cafea prajite.

O boala, din nefericire, destul de des intalnita este si bronsiectazia. Bolnavul are bronhiile foarte dilatate, dese pusee infectioase cu expectoratie purulenta, febra si hemoptizii (scuipa sange). Medicina alopata nu acorda sanse mari de vindecare unui astfel de bolnav. In medicina chineza, exista tratamentul cu frunze de mustar conservate in saramura. Se fierb 5 gr de frunze, impreuna cu 10 gr seminte prajite de ridichi, 5 gr coaja uscata de portocala si 5 gr de lemn dulce in 250 ml apa. Se bea acest decoct de 2-3 ori pe zi. Cu acest preparat tratati si laringita.

Cand tusea devine persistenta si va aduce la congestionarea fetei si chiar voma, atunci va puteti usura situatia tot cu ajutorul usturoiului. O capatana de usturoi pisat se amesteca bine cu o lingura de zahar si se pune intr-un vas de ceramica (sau sticla termorezistenta) cu 250 ml apa. Vasul se pune in interiorul altuia, in care fierbe apa, si se acopera, lasand sa fiarba timp de 20 minute. Dupa fierbere, se strecoara bine si se imparte zeama obtinuta in trei parti egale. Se beau cele trei portii la intervale de cinci ore. (Eva)

Bronsita acuta - inflamatia bronhiilor

Bronsita acuta - inflamatia bronhiilor

Afecţiune frecventă în sezonul rece şi umed, bronşita este urmarea inflamaţiei bronhiilor.

Printre cauzele banalei bronşite amintim: infecţiile acute cu microbi, virusuri, ciuperci (tuse convulsivă, pojar, gripă, guturai, tuberculoză etc), substanţe chimice care produc alergie (bronşita astmatică) sau care irită mucoasa bronhiilor, cum este fumul de tutun (bronşita tabagică), praful, gazele iritante etc.

Sezonul rece prin frig, vânt, umezeală, favorizează apariţia bolii. De multe ori bronşita este consecinţa unei infecţii ale căilor respiratorii superioare: faringita, laringita, traheita.

Simptomele principale sunt: tusea uscată, chinuitoare, cu expectoraţie redusă. După tuse, bolnavul simte o jenă sau usturime în piept, înapoia osului stern. Uneori se întâlneşte şi febră (38-40°C), iar din cauza tusei bolnavul nu se poate odihni şi este răguşit. După 3-5 zile bolnavul începe să expectoreze după tuse, o spută mucoasă sau purulentă.

Durata bolii variază, după rezistenţa bolnavului, până la 10-15 zile, copiii mici şi persoanele vârstnice se vindecă mai greu.

Primele îngrijiri. La începutul bolii, imediat după o răceală puternică, se face o baie caldă la picioare şi o inhalaţie. Dacă boala s-a declanşat, se va combate cu medicamentele corespunzătoare eliberate de către medic.

Se pot face inhalaţii cu plante medicinale. Ceaiurile calde de flori de muşeţel, tei, soc, nalbă sau din Ceai antibronşic, îndulcite cu miere, favorizează expectoraţia în faza a doua a bronşitei. Tot pentru uşurarea expectoraţiei se recomandă şi sirop de pătlagină.

Bolnavul va urma un regim alimentar uşor, alcătuit din făinoase, legume, fructe, lactate, lichide. Camera va fi încălzită şi bine aerisită, prevenindu-se aerul prea uscat. Se înţelege că fumatul este interzis. Dacă tusea nu încetează în câteva zile, sau se agravează, prezentarea la medic este obligatorie pentru recomandarea unei radioscopii pulmonare.

De asemenea, persoanele care fac bronşită repetată, vor evita răcelile, variaţiile bruşte de temperatură, vor practica gimnastica respiratorie şi metodele de călire la frig.

Bronhopneumopatia obstructiva cronica cauzeaza decesul

Bronhopneumopatia obstructiva cronica cauzeaza decesul a peste 2,75 milioane de persoane anual

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că bronhopneumopatia obstructivă cronică cauzează decesul a peste 2,75 milioane de persoane anual.

În plan mondial bronhopneumopatia obstructivă cronică reprezenta în 1990 a şasea cauză de deces, în prezent este a patra, iar în 2020 va deveni estimativ a treia cauză de mortalitate din lume.

Raspîndirea bronhopneumopatiei obstructive cronice printre bărbaţi constituie 9,34‰, iar printre femei – 7,3‰ şi afectează preponderent persoanele ce au depăşit vîrsta de 40 de ani. Pe parcursul perioadei anilor 1990-1999 acest indice a crescut cu 25,0% la bărbaţi şi 69,0% la femei. Se prognozează o tendinţă spre creştere continuă a incidenţei acestei maladii.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o afecţiune severă care determină progresiv incapacitatea de a respire. În Republica Moldova nu sunt date statistice oficiale despre răspîndirea bronhopneumopatiei obstructive cornice. (Nord-press)

Bronhopneumopatia obstructiva cronica

Bronhopneumopatia obstructiva cronica

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o afecţiune severă care determină progresiv incapacitatea de a respira, devenind o reală problemă de sănătate publică. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că această patologie cauzează decesul a peste 2,75 milioane de persoane anual.

În plan mondial BPOC reprezenta în 1990 a şasea cauză de deces, în prezent este a patra, iar în 2020 va deveni estimativ a treia cauză de mortalitate din lume. Răspîndirea BPOC printre bărbaţi constituie 9,34‰, femei – 7,3‰ şi afectează preponderent persoanele ce au depăşit vîrsta de 40 ani. Pe parcursul perioadei anilor 1990-1999 acest indice a crescut cu 25,0% la bărbaţi şi 69,0% la femei. Se prognozează o tendinţă spre creştere continuă a incidenţei acestei maladii.

Tabagismul, vîrsta, noxele profesionale, poluarea mediului ambiant, factorii regionali, mai puţin sexul şi rasa condiţionează apariţia şi expresivitatea simptoamelor BPOC. Conform datelor Societăţii Europene de Respirologie boala este diagnosticată în stadiile precoce doar în ¼ cazuri.

În Rusia conform datelor oficiale ale MS se notifică aproape 1 mln. de bolnavi cu diagnosticul clinic de BPOC, dar în realitate numărul lor depăşeşte 11 milioane de persoane (rezultatele studiilor epidemiologice).
În SUA incidenţa BPOC se apropie de 15 milioane persoane, fiind una din cele mai răspîndite maladii cu o tendinţă de creştere evidentă a mortalităţii.

În Republica Moldova nu sunt date statistice oficiale despre răspîndirea BPOC.

Factori de risc în bronhopneumopatia obstructivă cronică:

* Fumatul: La fumători sunt confirmate mai des modificările patologice ale căilor respiratorii Indicii mortalităţii cauzate de BPOC sunt mai înalţi decît la nefumători. Fumatul pasiv la fel condiţionează apariţia semnelor respiratorii prin inhalarea gazelor şi particulelor. Fumatul în timpul sarcinii sporeşte riscul patologiei pulmonare a fătului, acţionînd în mod nefavorabil asupra organogenezei pulmonare şi formării statutului imun.
* Noxele profesionale: În cazul expunerii îndelungate şi intensive prin natura profesiunii la pulberi organice, anorganice sau la gaze toxice BPOC poate să se dezvolte şi la nefumători. Concentraţia maximă permisă a prafului toxic este de 4-6 mg/m3. La fumătorii expuşi noxelor profesionale riscul apariţiei BPOC creşte considerabil
* Poluarea atmosferică: prin pulberi, gaze (mai ales SO2, NO2, O3), fum, ceaţă.
* Condiţiile de microclimat cu frig, umezeală, poluarea aerului din locuinţele prost aerisite cu produsele chimiei casnice, de ardere a combustibilului organic la încălzire şi la pregătirea alimentelor, de asemenea favorizează dezvoltarea BPOC.
* Factorii de risc endogeni, cum ar fi deficitul antitripsinei – principalului inhibitor al elastazei, ce asigură activitatea antiproteazei şi condiţionează dezvoltarea BPOC la nefumătorii sub 40 ani, prematuritate la naştere, particularităţile constituţionale şi anatomice (anomalii rinofaringiene, diverse afecţiuni şi leziuni organice bronho-pulmonare, mucoviscidoza, cifoscolioza etc), ş.a.

Măsurile de profilaxie

* Educaţia bolnavului cu BROC este un mijloc important de a îmbunătăţi îndemînarea pacientului în administrarea tratamentului, de a facilita cunoaşterea bolii şi creşterea complianţei la tratament, ajutor în refuzul fumatului şi include:
* Abandonarea tabagismului activ şi pasiv.
* Este importantă perceperea de către bolnav a particularităţilor bolii, factorilor de risc favorizanţi progresării bolii, înţelegerea aportului propriu şi al personalului medical în optimizarea rezultatelor tratamentului efectuat.
* Programul educaţional trebuie să fie individual, maximal adaptat la fiecare bolnav în parte, interactiv, practic, realizabil, accesibil şi axat pe ameliorarea calităţii vieţii bolnavului şi familiei sale.
* Componentele programului educaţional: abandonarea fumatului, informarea pacientului şi a familiei despre natura şi cauzele BPOC, despre evoluţia bolii cu şi fără tratament, despre beneficiile tratamentului şi posibilele efecte adverse, despre importanţa administrării corecte a tratamentului (familiarizarea cu tehnica administrării corecte a preparatelor inhalatoare, aplicării spacerului, nebulizer-ului etc.). Pacientul trebuie învăţat să recunoască modificările pulmonare şi să aprecieze de sine stătător cînd să apeleze la medic.
* Pacientul trebuie ajutat să-şi înţeleagă şi să-şi accepte limitările sau handicapurile fizice, trebuie motivat în sensul îmbunătăţirii performanţei fizice, a obţinerii impresiei de control a dispneei şi a unei anumite siguranţe în timpul exerciţiilor. Suportul psihosocial prevede psihoterapia, medicaţia anxiolitică şi antidepresivă, consilierea în vederea creşterii motivării şi a complianţei. Corecţia statutului nutritiv: suplimentarea nutriţională la cei cu malnutriţie şi corecţia greutăţii corporale la obezi.
* Programele educaţionale pot varia de la fişe informaţionale pînă la şedinţe şi seminare educaţionale prin oferirea informaţiei despre maladie şi familiarizarea cu deprinderile practice.
* Procesul educativ este mai efectiv cînd se petrece în grupuri mici.
* Cu scopul profilactic pentru prevenirea acutizărilor BPOC în timpul epidemiilor virale se utilizează vaccinul antigripal. Vaccinul antigripal reduce severitatea evoluţiei şi mortalitatea BPOC cu 50%. La fel este recomandată indicarea preparatelor imunomodulatoare.
* Implementearea măsuri de reducere şi evitare a poluării de la combustibilii folosiţi pentru gătit şi încălzire în locuinţele insuficient ventilate. Sfătuieşte pacienţii să monitorizeze anunţurile publice despre calitatea aerului şi, în funcţie de severitatea bolii lor, să evite exerciţiile viguroase în aer liber sau să stea în casă în timpul episoadelor poluante. (Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva al RM)

Boala care ucide zilnic 250 de oameni

Boala care ucide zilnic 250 de oameni

Conform calendarului evenimentelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii anual la 19 noiembrie se marchează Ziua Mondială de profilaxie a maladiei cronice obstructive a plămînilor. Medicii igienişti şi epidemiologi, asistentele medicale ale CMP Edineţ cît şi colaboratorii ONG “Sănătatea” au partivipat activ la desfăşurarea acestei zile.

Postul de radio „Sănătatea” a difuzat reportaje, spoturi publicitare menite să atragă atenţia populaţiei la pericolul reprezentat de această boală. Lucrătorii medicali au organizat convorbiri pe diverse probleme de sănătate cu populaţia din diferite localităţi ale raionului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că această patologie cauzează decesul a peste 2,75 milioane de persoane anual. În plan mondial BPOC reprezenta în 1990 a şasea cauză de deces, în prezent este a patra, iar în 2020 va deveni a treia cauză de mortalitate din lume. *** End/Nord-Press

Astmul si antibioterapia

Astmul si antibioterapia in primul an de viata

Copiii cărora li se administrează antibiotice în primul an de viată sunt expusi unui risc sporit de instalare a astmului până la vârsta de 7 ani, cresterea lui fiind proportională cu numărul episoadelor de antibioterapie.

Dr. Anita Kozyrskyj şi colegii de la University of Manitoba, din Winnipeg, Canada, relevă faptul că legătura dintre tratamentul cu antibiotice si aparitia bolii în spetă a fost evidentă în cazul sugarilor ale căror mame nu aveau astm, adică tocmai la subiectii considerati cu risc scăzut.

Nu se cunoaste exact modul exact în care antibioterapia precoce determina cresterea riscului de aparitie ulterioară a astmului; a fost emisă, însă, o ipoteză ce sustine că distrugerea florei microbiene intestinale ar putea fi incriminată pentru producerea unor modificări subtile ale răspunsului sistemului imunitar, care ne accentuează vulnerabilitatea. (Chest)

Astmul bronşic

Astmul bronşic
Astmul bronşic
Deoarece boala este localizată la nivelul bronhiilor, i se mai spune şi astm bronşic. Simptomele survin brusc, sub formă de criză (criza de astm), de obicei la o persoană sensibilizată faţă de anumiţi alergeni: praf, polen, substanţe chimice, microbi etc.

Criza apare mai ales în cursul nopţii, cu greutate în respiraţie (gâfâială), senzaţia lipsei de aer. Apoi apare tusea chinuitoare, cu expectoraţie multă, apoasă, spumoasă. Accesul durează de la câteva minute la câteva ore, după care bolnavul se linişteşte.

Primul ajutor. Bolnavii care au mai avut crize de astm cunosc deja conduita medicală care trebuie urmată şi au în casă medicamentele necesare. Pacienţii care fac pentru prima dată o criză de astm vor sta în repaus într-un fotoliu sau în pat, rezemaţi cu spatele de pernă. Se va aerisi camera prin deschiderea ferestrei şi se va linişti bolnavul dacă este agitat.

Prevenirea crizelor de astm va avea în vedere depistarea bolii de bază care cauzează astmul: starea de alergie, bronşita, infecţiile microbiene etc. Periodic se vor face cure de aer în mediu montan sau marin. Bolnavii astmatici vor purta cu ei medicamentele recomandate în vederea prevenirii sau tratării crizei de astm.

Alergia la munca

Alergia la munca

Angajaţii care au probleme de sănătate precum astmul sau se simt rău atunci când sunt la serviciu ar putea fi alergici la muncă, conform unui nou studiu.

Potrivit Academiei americane pentru alergii, astm şi imunologie, peste 15% dsn adulţii din SUA care suferă de astm au dobândit această boală din cauza unor factori legaţi de locul de muncă, în acest sens, cercetătorii americani au definit "astmul de serviciu" ca fiind o afecţiune a plămânilor, cauzată de inhalarea de fum, gaze, praf sau alte substanţe dăunătoare în timpul serviciului.

Simptomele acestei boli sunt respiraţia greoaie, dureri în piept, incapacitatea de a face exerciţii fizice, tusea, nasul umed, congestia nazală sau iritarea ochilor. (Ziarul Flux)

Gmail are erori

Gmail are erori ...

Dupa ce in urma cu aproximativ 6 luni, aveam in fata o eroare masiva in reteua Google, astfel, orice cautare oferea un rezultat negativ, adica, orice site incercam sa accesam ne oferea ca si rezultat un advertisment cum ca acel site este afectat de malware, acum erorile revin, insa in alt domeniul al Google, mai exact in GMAIL. ori Googlemail.com. Se pare ca pe masura ce eroare se propaga din ce in ce mai multi clienti nu isi pot utiliza casuta de mail de pe gmail. In momentul de fata sunt afectati aproximativ 130 de milioane de utilizatori ai serviciului Gmail. Nu se stie de la ce a pornit si cand se va oprii. Tu folosesti GMail ?

Gmail becomes #gfail on twitter

Gmail becomes #gfail on twitter and...

Very surprising thing happened. Gmail was down.

Gmail users were popping all sorts of questions - from IMAP, logging in, 502 failure, etc.

My point is even though it was down for quiet sometime, the problem is people paniced and they had a reason to panic. Tuesday afternoon, at least in India, people working are primarily using gmail, as an email service provider.

People were behaving as we use to behave in our hostel - shouting, hooting, crying, yelping, end very possible sound that no animal had heard before.

5 types of people being effected by gmail:

Happy go lucky - Some of us were happy, too happy, not working.

Non-impressed - The new comers were in state of shock, not being able to impress their bosses, will have to stay late today too; important news announcement going via sms or phone calls.

Extended Lunchers - the other went out for an extended lunch, i think they even had beer. Sniff! Sniff!

Hurling abusive types - Then there were people who were actually panicing, "mail is not going, call the IT guy", "attachment not happening, "where is Rakesh (IT guy), when you need him the most??". Hurling abuses at the internet at start, later to relaise that it was not the internet but Uncle Google's gmail was down.

Hopefuls - Gmail will be back soon, this has never happened before.

Scary ones - what if the mails are deleted? what if there are reducing the storage space? what my contact list gets deleted? what if they never come back on? is there are problem with google? This one you need to care off, since they are already in a break down state and people dont have these answers to their questions, then it becomes very contagious. PLEASE STAY AWAY FROM THESE TYPES.

Anyway, the good news is Gmail is back. the only request that i would make to the Gmail / Google team, please do make announcements prior. I do not deny, the announcement did come in, but it was quiet delayed on http://mail.google.com/support/ . It surely calm the nerves of some people on twitter stream, which was going berserk on two key words gmail and #gfail. There were more than 127 tweets in less than 0.02 secs (at one time, that i saw) - that was the speed. Dont think even Oscars did that much - the last global topic of discussion.

When twitter was down, we would go all over the place - facebook, gtalk, email (gmail), blog about it. When gmail was down talking about it on Twitter.

Dear GMAIL, please dont do this to us again, please take backups of backups, or else we will go back to communicating through hand signals.

Gripa ataca Romania

Gripa ataca Romania

Centrul National de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului Cantacuzino a confirmat, pana pe 17 februarie, 170 de cazuri de gripa, cele mai multe din Bucuresti, urmat de judetele Iasi, Cluj, Tulcea si Suceava. Din totalul celor 170 de virusuri gripale, cele mai multe (169) sunt de tipul Bisbane, tulpini noi introduse in vaccinul care circula in acest sezon. In ceea ce priveste infectiile respiratorii, in saptamana 9-15 februarie, numarul cazurilor a scazut usor, fiind inregistrate 66.567 de imbolnaviri, cu 6959 de spitalizari. Din totalul imbolnavirilor, 57 sunt cazuri clinice de gripa, cu 41 de internari, 18.881 sunt pneumonii, cu 4310 internari, iar 47.629 sunt infectii acute de cai respiratorii superioare (IACRS) cu 2608 de internari. Analiza stratificata pe grupe de varsta arata ca ratele de incidenta cele mai crescute atat pentru IACRS, cat si pentru pneumonii au fost inregistrate la grupa de varsta 0-4 ani. Ponderea numarului total de cazuri cu IACRS si pneumonii internate in saptamana trecuta a fost 10,5%, in usoara scadere fata de saptamana precedenta, cand a fost de 10,9%.

Gripa ataca Romania

Agricultura interlopa

Agricultura interlopa
-- Premierul Emil Boc a declarat, ieri, ca situatia noului director general al Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), Costel Iancu, care ar fi urmarit penal intr-un dosar DIICOT, va fi analizata in detaliu, precizand ca, deocamdata, nu detine informatii legate de acest caz.
"Ma voi ocupa cu o analiza in detaliu a acestui caz. E prima data cand aflu despre aceste situatii, voi lua toate informatiile necesare si ma voi pronunta dupa ce voi vedea despre ce este concret vorba", a spus Boc.
Constantin Iancu este urmarit penal de procurorii DIICOT Craiova inca din anul 2006, transmite Mediafax. El este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, lipsire de libertate, loviri si alte violente, potrivit Mediafax, care citeaza un comunicat al DIICOT. "Inculpatul Iancu Constantin, alaturi de alti coinculpati, este cercetat in dosarul nr. 35/D/P/2006 al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Craiova", se arata in comunicat. La randul sau, presedintele ANIF a spus, ieri, ca nu are cunostinta ca pe numele sau sa existe un dosar penal, afirmand ca a fost audiat o singura data, intr-un caz de sechestrare de persoane, care a fost o "inscenare". In octombrie 2006, mai multe persoane, intre care si Constantin Iancu, au fost retinute de procurorii DIICOT, fiind acuzate ca l-au blocat in trafic pe Alexandru Andrei, cetatean roman rezident in Austria, cu scopul de a-l forta sa il coopteze pe Constantin Iancu ca asociat la una dintre societatile in care Andrei era asociat.

Parcare la bloc fara discriminare

Parcare la bloc fara discriminare



Bucurestenii care au masini cumparate in leasing sau primite de la serviciu vor avea dreptul la parcare de resedinta


Primaria Capitalei si Consiliul General dreg nedreptatea facuta proprietarilor de masini cumparate in leasing si a celor cu autoturisme primite in folosinta de la serviciu, care nu mai au dreptul sa obtina locuri in parcarile de resedinta. Prevederile discriminatorii apar in Strategia de parcare aprobata prin Hotararea CGMB 124/2008, intrata in vigoare la inceputul acestui an - cand, de fapt, s-au si descoperit aceste erori. Proprietarii in cauza mai au, insa, de asteptat pana cand modificarile actului normativ amintit vor fi aprobate de consilierii municipali. Proiectul se afla, din 30 ianuarie, in dezbatere publica pe site-ul municipalitatii (www.pmb.ro), iar ieri a fost discutat intr-o sedinta publica organizata de municipalitate.
Potrivit modificarilor aduse HCGMB 124/2008, vor putea beneficia de obtinerea unui loc de parcare de resedinta si persoanele care au contracte in leasing pentru autoturismele personale, precum si cele care beneficiaza de o masina oferita de firma la care acestia isi desfasoara activitatea. "Prin aceste modificari s-au indulcit conditiile de atribuire a locurilor in parcarile de resedinta, proiectul privind adoptarea modificarilor urmand a fi supus aprobarii in prima sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti", a anuntat Sorin Luchian, seful Serviciului Sistematizarea Circulatiei si Autorizarea Transportului Urban din Primaria Capitalei. Parcare la bloc fara discriminare
Concret, art. 9 din Anexa nr. 3 a HCGMB 124/2008 va avea urmatorul cuprins: ,,(1) Atribuirea locurilor in parcarile de resedinta se face numai dupa avizul de incadrare emis de catre Comisia Tehnica de Circulatie a Municipiului Bucuresti. (2) Atribuirea locurilor in parcarile de resedinta se face numai cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: a) nu se poate aloca mai mult de un loc de parcare pentru fiecare apartament; b) se pot atribui numai pentru autoturisme; c) se pot atribui numai persoanelor care domiciliaza in imobilul respectiv; d) se pot atribui numai pentru autoturismele proprietate personala, pentru cele utilizate in baza contractelor de leasing si pentru autoturismcle utilizate in baza unor contracte de comodat. (3) Persoanele cu handicap locomotor vor avea prioritate la atribuire".
Cum se obtine un loc
Pentru a-si obtine un loc de parcare, proprietarii autoturismelor aflate in leasing vor trebui sa prezinte contractul de leasing, iar cei care utilizeaza masinile de serviciu vor fi nevoiti sa incheie cu firma la care isi desfasoara activitatea un contract de comodat. Totodata, o societate comerciala care isi desfasoara activitatea intr-un apartament va putea beneficia de un singur loc de parcare, tot pe baza unui contract de comodat incheiat intre firma si o persoana fizica. Potrivit lui Sorin Luchian, in noul act normativ nu mai este cuprinsa necesitatea detinerii acordului dat de asociatia de proprietari.
"Strategia de parcare pe teritoriul municipiului Bucuresti" a fost aprobata de CGMB la sfarsitul lunii februarie 2008 si prevede construirea a aproximativ 9.000 de locuri de parcare, dintre care 17 locatii vor acoperi zona centrala a Capitalei. Documentul munici­palitatii a fost elaborat in cadrul proiectului "Strategia de parcare si servicii de consultanta pentru parteneriatul public privat in Bucuresti" finantat de BERD.

Pacienti de vanzare

Pacienti de vanzare

Mai multi medici de familie din judetul Bacau au inceput sa isi vanda listele cu pacienti, la preturi cuprinse intre 4.000 si 20.000 de euro, a declarat, ieri, pentru Mediafax, Elena Stanga, presedintele Colegiului Medicilor Bacau.
Potrivit Legii Sanatatii, un medic de familie poate instraina praxisul, adica spatiul in care functioneaza cabinetul si dotarile acestuia, precum si "capacitatea de a contracta", respectiv listele de pacienti. "Avem colegi care ies la pensie sau care se retrag din activitate din diferite motive si au recurs la aceasta posibilitate. Pentru o lista cu 600 de pacienti, de exemplu, s-au cerut 4.000 de euro, pentru 1.500 de pacienti, pretul a fost de 10.000 de euro. Un coleg a cerut, pentru o lista de asigurati din Bacau, peste 20.000 de euro", a declarat dr. Elena Stanga. Secretarul Societatii Nationale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu, a declarat, insa, ca pacientii nu sunt obligati sa mearga la "noul proprietar" al cabinetului si au posibilitatea de a-si alege un nou medic.
Pacienti de vanzare

Campionatul Naţional de Sanie în Parâng

Campionatul Naţional de Sanie în Parâng


Câteva zeci de sportivi din întreaga ţară s-au întrecut la sanie în acest sfârşit de săptămână în Parâng, în cadrul Campionatul Naţional la Sanie pentru Juniori.

Competiţia s-a desfăşurat pe singura pârtia naturală de gheaţă de sanie din ţară în lungime de 120 de metri. Zoltan Toth, directorul Clubului Şcolar Sportiv din Petroşani spune că la această competiţie au participat 30 de copii din cadrul a cinci cluburi sportive din ţară, iar pe lângă Campionatul Naţional de Sanie pentru juniori pe această pârtie din Parâng au mai avut loc alte două competiţii, Cupa Federaţiei şi Cupa C.S.S Petroşani.

„Este singura pârtie îngheţată din ţară şi am considerat că este un moment prielnic şi necesar ca aceşti sportivi să se dea pe gheaţă. Este o pârtie şcoală de 120 de metri, unde se poate învăţa pilotajul”, a declarat Toth.

Câştigătorii întrecerii au fost premiaţi cu diplome şi medalii care au fost înmânate de ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.
Campionatul Naţional de Sanie în Parâng
Potrivit profesorilor de sanie pregătirea unui sportiv pentru competiţii durează de la câţiva ani şi peste 10 ani în cazul celor care participă la dublu.

În acest sfârşit de săptămână, în Parâng au fost câteva sute de turişti, iar pe toate pârtiile s-a putut schia în bune condiţii.

România, câştigătoarea Grand Prix-ului de la Paris

România, câştigătoarea Grand Prix-ului de la Paris la spadă


Echipa României a câştigat, astăzi, proba de spadă la feminin din cadrul Grand Prix-ului de la Saint-Maur, contând pentru Cupa Mondială la scrimă, informează AFP.

Româncele au învins echipa Poloniei, cu scorul de 45-35.

În semifinale, România învinsese Rusia, scor 45-37, iar în sferturi a trecut de Italia, scor 39-36.

Alături de românce şi poloneze, pe podium au urcat franţuzoaicele, care au învins echipa Rusiei, cu scorul de 45-40.

România, câştigătoarea Grand Prix-ului de la Paris la spada

Lazlo Tokes vrea autonomie


Tokes vrea autonomie oriunde trăiesc maghiari


Episcopul Tokes Laszlo a afirmat astăzi, după semnarea înţelegerii între UDMR şi CNMT, că îşi doreşte realizarea unui sistem de autonomii peste tot unde trăiesc maghiari.


Tokes a spus că Forumul Maghiar de Coordonare din Transilvania, în cadrul căruia se va încerca înfiinţarea Consiliului Autonomiei Culturale, chemat să creeze şi să administreze sistemul instituţional al autonomiei personale a maghiarilor din Transilvania, îi aminteşte de trecutul UDMR.

"Reuşim să reinstalăm, într-un fel, un for democratic în relaţia noastră de coordonare şi în viaţa noastră publică, a maghiarilor din Transilvania. De aceea, consider foarte importantă crearea acestui for de coordonare. În mod subiectiv, cel care se referă la Consiliul de Autonomie al Maghiarilor din Bazinul Carpatin, din care reiese că ne gândim nu numai în contextul autonomiei maghiarilor din România, ci ne gândim într-un sistem de autonomii pentru toate comunităţile maghiare de peste hotare. În cooperarea cu Ungaria, sperăm ca această cooperare se va îmbunătăţi, putem să ne prezentăm să articulăm interesele naţionale din Ungaria ale maghiarilor şi ale maghiarilor în teritoriile de peste hotare, în mod unit şi cu mai mari şanse de reuşită", a declarat Tokes, citat de Mediafax.

După conferinţa de presă, Tokes a declarat că sistemul de autonomii pentru toate comunităţile maghiare de peste hotare pe care îl doreşte este convergent cu Declaraţia de la Esztergom, din anul 2004.


Declaraţia, adoptată în 2004, este purtată de FIDESZ prin toate ţările în care trăiesc maghiari, cu scopul de a fi semnată de un număr cât mai mare de persoane şi a putea fi prezentată ca document Uniunii Europene.

Imagini de la botezul lui Zsolt - Nicoleta Luciu


Imagini de la botezul lui Zsolt, baietelul Nicoletei Luciu!

Nicoleta Luciu, interpreta Rozei din telenovela “Regina” difuzata ACASA de luni pana joi, de la orele 20.30, si-a botezat sambata fiul la Manastirea Sfanta Fecioara Maria din Sumuleu, Miercurea Ciuc.
tAGurI: Nicoleta Luciu
Galerie foto:

* Nicoleta Luciu
* Nicoleta Luciu
* Nicoleta Luciu
* Nicoleta Luciu
* Nicoleta Luciu
* Nicoleta Luciu
* Colegele Nicoletei
* Zsolt

Tot sambata, micutul Zsolt a implinit cinci luni.
“La terminarea slujbei, mi-am dat seama cat de mult m-a umplut de bucurie acest eveniment, l-am crestinat pe micutul nostru, am avut alaturi de noi ambele familii, prieteni, colegi care au facut 300 de km ca sa fie alaturi de noi, s-au distrat si au sarbatorit impreuna cu noi botezul micutului nostru”, marturiseste Nicoleta Luciu.

Vedeta ACASA a mai adaugat ca de acum inainte isi poate striga fiul pe nume, lucru pe care pana in prezent il evita: “Pana acum il strigam “iubirea mea”, “frumusetea mea”, “puiul meu”, il alintam in diverse moduri, acum pot sa ii spun Zsolt, doar este botezat”.


Zsolt Csergo Jr. a fost botezat în religia catolica, care a permis alegerea a mai multor parinti spirituali, astfel ca bebelusul a avut trei perechi de naşi: Ruxandra si Ion Ion din partea Nicoletei Luciu şi doi prieteni foarte buni de-ai lui Zsolt, Vorzsak Karoly si Vorzsak Tunde din Suedia, precum si Peter Szabolcs si Peter Kriszta din USA.

La botezul care a fost transmis in direct ACASA, in cadrul emisiunii “Povestiri adevarate”, au venit foarte multi colegi de pe platourile de filmare din Buftea, printre care se numara Adela Popescu si iubitul ei Marius Kalmar, Cabral si Andreea Patrascu, Denis Stefan si sotia lui, Iuliana, Bogdan Albulescu si Alina Grigore, Diana Dumitrescu si logodnicul ei Ducu Ion, Gheorghe Dinica, Vladimir Gaitan, Gheorghe Visu, Geo Dobre, Carmen Tanase, Florina Cercel, Virginia Rogin, Eugenia Serban, Steliana Balacianu, Adriana Nicolae si multi altii. Cu totii au fost asteptati la intrarea in biserica de fanii care isi doreau cu ardoare autografe si fotografii cu ei.

La restaurant, invitatii au fost intampinati cu specialitati unguresti, adevarate delicatese culinare: rata de casa fripta, ficat de gasca la gratar, crochete de castane sau sunca de cerb afumata cu pepene galben, momentul cel mai important fiind bineinteles cel al tortului de martipan. Pe muzica formatiei Juke Box, ei au sarbatorit si au dansat pana in zori, transformand acest botez intr-unul de neuitat, in botezul anului 2009.

Un moment foarte emotionant in timpul petrecerii a fost cel in care Nicoleta si Zsolt au dansat pe melodia “You Are So Beautiful”, semnata Joe Cocker. Tot la party, Diana Dumitrescu, Steliana Balacianu, Ioana Scarlatescu si Raluca Tataru au facut karaoke si au incins atmosfera in ritm de Rock and Roll. Mai mult decat atat, Marius Kalmar le-a facut o dedicatie muzicala Nicoletei si lui Zsolt interpretand melodia “Drumurile noastre”, semnata Dan Spataru.

Cum s-au distrat invitatii Nicoletei Luciu la botezul anului? Care au fost cele mai importante momente de la petrecere? Imagini in exclusivitate de la ceremonia religioasa si de la petrecerea de botez vor fi transmise in cadrul unei editii speciale ale emisiunii “Povestiri de noapte”, difuzata ACASA, luni, 23 februarie, de la orele 22.00.

Microsoft Vista Service Pack 2


Microsoft Vista Service Pack 2


Asteptat indelung de majoritatea utilizatorilor Vista, ultimul pachet de "reparatii" a ajuns in teste, inaintea lansarii la nivel mondial. Desi inca nu este oficial, Service Pack 2 a fost testat de catre userii inscrisi in programul oficial de incercare al Microsoft.
Printre modificarile importante pe care acest pachet de date le aduce sistemului de operare Vista se numara si imbunatatirea performantei la nivel de interfata grafica, aducand aproape 700 de reparatii minore intregului program. De asemenea, foarte utila pare si regandirea spatiului de pe unitatea de disc ocupata de sistemul de operare, la acest nivel operandu-se reduceri mari. Interconectarea WiFi si lucrul cu unitatile BluRay, alaturi de managementul drepturilor de autor in cazul Windows Media Center beneficiaza de upgrade-uri majore.

Microsoft Vista Service Pack 2 Microsoft Vista Service Pack 2, SP2, Vista, aaa chestii postari stiri anunturi altele,

romii sa fie tigani

Legi marca Funar: romii sa fie tigani si ungurii, doar in Ungaria



PRM vrea ca romii sa fie numiti oficial tigani, iar maghiarii din Transilvania sa primeasca prime in bani daca pleaca in Ungaria. Totul reglementat prin lege.

Senatorul PRM Gheorghe Funar a anuntat vineri ca a depus in Parlament doua proiecte legislative referitoare la doua minoritati etnice importante din Romania. Este vorba despre romi si despre maghiari. Legea referitoare la romi prevede ca reprezentantii acestei etnii sa fie denumiti oficial "tigani". Motivul: pentru a se elimina "confuzia creata artificial dintre romi si romani". "Ei cind au venit in Europa in anul 1354 erau tigani, nu romi.

Este o situatie caraghioasa sa avem imparatul tiganilor, regele tiganilor si ei nu au supusi, pentru ca acestia sint romi. Trebuie sa se stie ca tiganii sint tigani si romanii sint romani, sa nu ne mai confunde nimeni", argumenteaza Funar.

Nici etnicii maghiari nu sint uitati de initiativele legislative ale senatorului PRM. In ceea ce ii priveste pe acestia, Funar a depus in Parlament un proiect de lege care prevede acordarea de facilitati pentru maghiarii din Transilvania care nu recunosc Marea Unire si statul national unitar roman. Potrivit legii lui Funar, acestia ar primi o prima de plecare in "tara-mama" in valoare de 1.000 de euro. "Am tinut cont de dorinta de descalecare a unora dintre cetatenii Romaniei de etnie maghiara care nu recunosc Marea Unire si statul national unitar roman. Ei sint ajutati sa paraseasca definitiv Romania si sa se stabileasca in "tara-mama". Sper sa plece toti cei care beneficiaza de legitimatie de maghiar", spune Funar. In afara de prima in bani, proiectul peremistilor prevede ca acelora care pleaca sa li se acorde despagubiri din partea statului roman, la pretul pietei, pentru o casa sau pentru un apartament cu terenul aferent si sa li se asigure transportul in Ungaria.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii spune ca nu il poate sanctiona pe senatorul Gheorghe Funar pentru cele doua legi, deoarece acesta este aparat de imunitatea parlamentara. "Nu vom lua nici o masura. Gheorghe Funar are imunitate parlamentara si are dreptul la initiative legislative", spune presedintele CNCD, Csaba Asztalos. El spera insa ca aceste doua proiecte sa nu fie votate in Parlament. In privinta celui referitor la etnicii romi, Asztalos spune ca si daca ar fi votat, terminologia de "romi" nu va disparea. In privinta celui de-al doilea proiect, presedintele CNCD il avertizeaza insa pe Funar ca ar fi primul care va intra sub incidenta lui. "Va fi primul caruia i se va aplica aceasta lege. Textul actului Marii Uniri semnat la Alba-Iulia avea si un capitol care se referea la garantarea drepturilor minoritatilor. Li se garanta dreptul la autonomie sau dreptul de a invata in limba materna, inclusiv in universitati proprii", spune Asztalos.

In ochii lumii: NY Times despre copiii capsunarilor

In ochii lumii: NY Times despre copiii capsunarilor si mita in spitale


"In ochii lumii: NY Times despre copiii capsunarilor si mita in spitale" »




Doua reportaje aparute in "New York Times" si "International Herald Tribune" descriu realitati sumbre ale Romaniei de azi: problema copiiilor capsunarilor si a mitei in spitale
Emigrarea masiva din Romania, intensificata dupa aderarea la UE, a creat o generatie pe care sociologii o numesc de „orfani ai capsunilor“, dezvaluie „New York Times“ in editia de duminica. Romanii plecati in Spania sau in Italia, ca muncitori in constructii sau culegatori de capsuni, slujbe refuzate de cetatenii tarilor respective, trimit anual in Romania circa 10,3 miliarde de dolari. Reversul este insa unul gri si se refera la efectele pe care plecarea parintilor la munca in strainatate le are asupra copiilor ramasi in tara, dupa cum noteaza Cotidianul.

Rezultatele unui studiu realizat recent de Fundatia Soros, arata ca peste 170.000 de copii romani au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate.

Personajul principal al reportajului The New York Times, Stefan Ciurea, un baiat de 12 ani, este doar unul din cei peste 170 de mii de copii romani care au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate.

Potrivit Gardianul, Denisa Ionescu, un psiholog care lucreaza cu copiii emigrantilor, sustine ca acestia sunt mai expusi riscului de depresie, mai ales daca mama este cea care pleaca, in timp ce unii dintre ei se simt abandonati.

Mai este si o alta categorie - cei care se simt vinovati de plecarea parintilor. Motiv pentru care performantele scolare sunt de exceptie, in speranta ca asa mama si tatal vor veni inapoi acasa, transmite Realitatea.

Dintre copiii lasati acasa, 14 s-au sinucis in ultimii trei ani, potrivit cercetarilor desfasurate de Fundatia Soros.


In Romania mita este o problema de sanatate

Intr-un amplu articol scris de acelasi autor, Dan Bilefsky, si publicat pe site-ul International Heral Tribune (editia globala a New York Times), sub titlul "In Romania mita este o problema de sanatate" sistemul de sanatate din Romania este prezentat ca functionand pe baza plicului cu bani, transmite NewsIn.

Cotidianul prezinta cazul unei mame care a avut probleme la nastere, iar copilul s-a nascut fara vedere si auz si cu serioase afectiuni cerebrale. Parintii copilului declara pentru International Herald Tribune (IHT) ca isi fac reprosuri, gandindu-se ca, daca ar fi oferit mai multi "bani in plic", ar fi primit atentie mai multa din partea medicilor si asistentelor si copilul nu ar fi avut nicio problema.

Transparency International clasa Romania pe locul doi, dupa Bulgaria, in randul celor mai corupte tari din UE, in 2008.

Presedintele Colegiului Medicilor, doctorul Vasile Astarastoae, a explicat pentru IHT ca sistemul medical din Romania este corupt din cauza "jenantului salariu de 400 de euro pe luna pentru un doctor", ceea ce ii forteaza pe acestia sa se bazeze pe un venit suplimentar. "Pacientii nu vor sa mearga la un doctor care are gandurile in alta parte - preocupat de cum o sa isi hraneasca copiii", a spus Astarastoae, subliniind ca "exista o conspiratie intre medic si pacientul care ii da bani".


360 de milioane de dolari spaga medicala pe an

Un studiu al Bancii Mondiale, citat de IHT, a constatat ca asa-numita plata "neoficiala" a atins suma de 360 de milioane de dolari anual. Atunci cand un bolnav necesita spitalizare, acesta platesete in medie trei pana la patru "taxe neoficiale", suma ridicandu-se la o treime din venitul lunar al unei familii, arata studiul.

IHT scrie ca problema coruptiei din domeniul medical a revenit in atentia publica luna trecuta, cand un om in varsta de 63 de ani, Mihai Constantinescu, a murit din cauza unui infarct, in sala de asteptare a unui spital din Slatina, dupa ce doctorii au refuzat sa-l trateze. Potrivit unei asistente medicale, acesta ar fi fost trimis de la un medic la altul "pentru ca parea sarac si nu putea oferi bani".

Victor Alistar, directorul Transparency International Romanian, a explicat pentru IHT, ca aceasta cultura a mitei este o mostenire a comunismului, cand romanii trebuiau sa indure cozi interminabile pentru oua si lapte, folosind "atentiile" pentru a face rost de anumite produse si servicii.

Doctorii se plang de faptul ca mita este atat de adanc inradacinata in sistem, incat daca un medic refuza "atentia", pacientii se sperie si devin nelinistiti, gandindu-se ca boala lor este incurabila si ca moartea este iminenta. "Doctorii iau mita pentru a le alunga anxietatea", se mai arata in IHT.

Publicatia explica si care este setul de reguli nescrise dupa care se ia si se ofera mita. Valoarea mitei depinde de tratament, variind de la 100 de euro pentru o simpla operatie de apendicita si ajungand la 5.000 de euro pentru o operatie pe creier. Preturile recomandate sunt vehiculate din gura in gura si sunt discutate si afisate pe bloguri si pagini de internet. Alistar a declarat ca spitalele fac in mod regulat schimb de liste cu "plati suplimentare" pentru a se asigura ca au aceleasi preturi.

IHT a constatat si ca doctorii au anumite metode subtile, dar clare, pentru a se face intelesi ca asteapta bani si relateaza despre cazul unui barbat cu ambele picioare rupte pe care medicul ortoped a refuzat sa-l opereze pana cand pacientul nu i-a oferit 400 de euro.

Potrivit unui medic psihiatru citat de IHT, tinerii doctori care refuza sa accepte mita sunt sanctionati in mod regulat si amenintati de catre colegii cu vechime cu inlocuirea, intrucat perurba functionarea pietei la negru. O proaspata absolventa a Facultatii de Medicina, in varsta de 26 de ani, a explicat pentru IHT ca aceasta cultura a mitei se instaureaza inca din primii ani, intrucat rezidentii sunt platiti cu numai 200 de euro pe luna. Ea a mai spus ca problema coruptiei nu a fost mentionata in cursul optional de etica medicala, intrucat "profesorii luau la randul lor mita".

Prima imagine cu Rihanna batuta



Prima imagine cu Rihanna batuta



Prima imagine cu Rihanna batuta


Tocmai cand credeam ca s-au mai linistit apele in cazul Rihanna-Chris Brown, TMZ a venit cu o poza, a carei sursa nu a fost identificata, cu Rihanna imediat dupa altercatia care a tinut prima pagina a ziarelor zilele trecute.
Fotografia o arata pe cantareata cu buza sparta, avand mai multe zgarieturi si vanatati pe fata. Revista TMZ nu a spus de unde are fotografia dar se presupune ca face parte din fotografiile facute de politie dupa incident.

Imediat dupa scandal, va anuntam ca Rihanna nu a vrut initial sa coopereze cu fortele de ordine, insa a acceptat ulterior ca acestia sa-i faca poze.

La cateva ore dupa ce fotografia a fost postata pe site-ul TMZ.com, politia din Los Angeles a inceput o investigatie interna pentru a descoperi persoana care a facut publica fotografia.

Intrebat daca ar putea confirma originea fotografiei, ofiterul Jason Lee a spus doar ca departamentul de politie nu a facut publica nicio fotografie cu femeia care l-a acuzat pe Chris Brown de violenta domestica si amenintari cu moartea.

Dupa ce incidentul de acum doua saptamani a tinut prima pagina a tabloidelor, Rihanna, care astazi implineste 21 de ani, s-a intors acasa in Barbados pentru a se reface si pentru a-si pune ordine in viata.

Dieta anti-oboseala

Dieta anti-oboseala



Oboseala reprezinta o stare de epuizare fizica si/sau psihica ce rezulta in urma multor cauze: boala, suprasolicitare fizica si/sau intelectuala, stres, insomnie, alimentatie neadecvata, carenta unor vitamine si minerale etc. Starea de oboaseala atrage dupa sine si scaderea imunitatii, a atentiei, a fortei de lucru, a randamentului, a libidoului, afectand la modul general calitatea vietii.

Alimentatia este deosebit de importanta in ceea ce priveste inlaturarea oboselii. Consumul alimentelor energizante, tonice cerebrale si care se obsorb lent la nivelul intestinelor, asigurand aportul de nutrienti pentru mai mult timp, reduce substantial starea de oboseala.

Alimentatia care te scapa de oboseala

Cerealele

Consumul cerealelor este indicat dimineata, indiferent de tipul acestora si modul lor de prezentare. Trebuie stiut ca datorita continutului bogat in fibre cerealele au nevoie sa fie consumate cu o cantitate mare de lichide. Tocmai din acest motiv se recomanda consumul cerealelor cu lapte sau iaurt. Ele trebuie mancate dimineata pentru ca au absorbtie lenta si contin o cantitate mare de glucide care sa asigure sursa de energie a organismului pentru buna functionare in orele matinale si ale pranzului. Cerealele sunt bogate in fibre, in minerale si vitamine din complexul B, fiind o venerabila sursa de energie, luptand impotriva cancerului la nivel intestinal dar si impotriva anemiei, a disfunctiilor nervoase (prin vitaminele complexului B).

Alimente cu continut bogat in vitamine si minerale

Acestea sunt reprezentate in special de fructe si legume. Puteti consuma la masa salate de fructe sau legume, supe de legume etc. Acestea contin multe vitamine si minerale indispensabile bunei functionari a organismului, fiind utile in regenerarea tesuturilor, a surselor energetice, in eliminarea stresului si in cresterea imunitatii.

Proteine

Proteinele intra in structura tutror celulelor, gasindu-se la nivelul nucleului, materialului genetic, produsilor de secretie, intra in alcatuirea anticorpilor, hormonilor etc. Asadar, pentru regenerarea tesuturilor si restabilirea homeostaziei, sanatatii, aminoacizii (molecule care asociate formeaza proteine) si proteinele sunt surse esentiale.
Proteinele se gasesc in oua (contin cele mai bune proteine, de clasa I), in carne (de preferabil consumati de pui, peste si mai rar vita), dar si in alte alimente in cantitati mai mici (lactate, unele fructe).

Lactate pentru buna functionare a tubului digestiv

Lactatele in general refac flora intestinala, inlaturand toxinele de la acest nivel, imbunatatind absorbtia si totodata reprezinta o sursa importanta de minerale precum calciu. Sanatatea tubului digestiv este importanta pentru intreg organismul, el reprezentand poarta de legatura intre alimente si restul corpului. Degeaba mancam bine daca la acest nivel prezentam unele afectiuni. De asemenea functia tubului digestiv este reglata de sistemul nervos si in stransa legatura cu componentele psihice.

Tonicele cerebrale

Efectul acestora este cel mai spectaculos in privinta inlaturarii oboselii, actionand direct la nivelul sistemului nervos, excitandu-l. Astfel, ele sporesc atentia, sunt responsabile de efecte precum trezirea corticala, sporesc buna-dispozitie, accelereaza reactiile si conexiunile informationale, persoana care le consuma (nu in mod excesiv) devenind puternic activa. Astfel de alimente sunt: cafeaua, ciocolata, ginsengul, ceaiul verde, menta, vanilia, unele condimente precum busuiocul etc.

Dieta antioboseala

Pentru inlaturarea oboselii nu trebuie sa stim doar ce alimente sa consumam, ci si cum sa le consumam. Astfel este usor de dedus ca organismul este mai putin stresat daca este hranit cum trebuie, cu minim 3 mese pe zi (ideal 4).

Micul dejun este obligatoriu si trebuie sa contina alimentele energizante, cereale cu lapte, branzeturi, iaurt, oua, o ceasca de cafea, miere sau putina ciocolata, dar si fructe. Nu este obligatoriu sa consumati toate aceste alimente la micul dejun, ci cateva dintre ele asociate, avand grija sa diversificati de la o zi la alta. Toate alimentele tonice nervoase sunt recomandate la masa de dimineata si la cea de pranz.

Masa de pranz trebuie sa fie mai consistenta, sa contina o supa, iar la felul doi o friptura la gratar de pui, peste sau vita cu o garnitura de legume. Se mai poate consuma o salata de legume sau fructe.

La amiaza mancati ceva usor, din fructe sau legume.

Seara se consuma branzeturi, supe calde sau preparate calde din legume, evitand alimentele energizante ci din contra, mizand pe cele cu efect de relaxare, calde, usor digerabile, bazate pe vegetale, lactate usoare (fara cascaval si fara iaurt) si ceaiuri.

Important:
- Evitati consumul de alcool si fumati cat mai putin posibil
- Desi sunt permise, alimentele de mai sus nu trebuie consumate in exces, cantitatea de alimente de la o masa sa nu depaseasca echivalentul unui bol, friptura sa nu fie mai mare decat o palma, iar garnitura mai mare decat un cartof.
- Evitati dulciurile asociate cu grasimi, cum ar fi prajiturile cu crema, frisca, bezele, torturi
- Asociati dieta de mai sus cu un regim regulat de exercitii fizice. Va veti simti excelent!
- Evitati infometarea, recomandate sunt minim 3 mese pe zi. Nu va fie teama de kilogramele in plus, avand trei mese pe zi nu veti lua in greutate, ba din contra. Organismul nu ia in greutate neaparat datorita cantitatii de alimente ingerate, ci mai degraba din cauza proastei asocieri a acestora.

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE