background img

Articole noi

TRATAMENTUL SCABIEI

TRATAMENTUL SCABIEI


În scabie, parazitul infestant este un acarian – Sarcoptes scabiae – care poate fi prezent la toatã familia sau poate afecta numai un individ. Manifestãrile debuteazã adesea cu un prurit intens, extrem de neplãcut. Leziunile de grataj se pot suprainfecta secundar.
În majoritatea cazurilor, pe corp se gãsesc putini paraziti, dar, în situatii de imunodeficientã, numãrul acestora poate ajunge la câteva mii, rezultând forma crustoasã sau norvegianã de scabie.

CICLUL DE VIATA AL PARAZITULUI
Femela acarian si excrementele sale provoaca, probabil, cele mai mult simptome. Aceasta isi sapa adaposturi in piele, preferand zone moi si cutate, cum ar fi santurile interdigitale, organele genitale externe, precum si sanii – la adulti, si picioarele - la copii si sugari.
Ea avanseazã cu 2-3 mm pe zi, lãsând în urmã un traiect sinuos presãrat cu ouã. Larvele eclozeazã dupã câteva zile si se târãsc la suprafata pielii, unde încep sã-si sape propriile santuri, în jurul foliculilor pilosi. Apoi, larvele se transformã în nimfe. Fertilizarea are loc fie în santurile în care se ascunde femela, fie la suprafata tegumentului.
Acest ciclu de viatã dureazã circa 2 sãptãmâni.
Transmiterea scabiei are loc prin contact direct si se crede cã necesitã aproximativ 15 minute.

TABLOU CLINIC
Pruritul este simptomul de debut si, în cazul unei prime infestãri, poate apãrea si la 3 sãptãmâni dupã contractare. În reinfestãrile ulterioare, manifestãrile clinice pot apãrea dupã numai câteva zile. De obicei, pruritul este mai intens noaptea.
Desi localizarea cea mai frecventã este la mânã, leziunile de scabie pot fi gãsite în toate locurile cu piele glabrã si finã. La sugar, aceasta înseamnã tot corpul, inclusiv pe fatã, dar mai frecvent pe picioare.
Pielea prezintã numeroase solutii de continuitate ca urmare a gratajului intens, iar infectia secundarã a leziunilor poate modifica aspectul eruptiei.
Leziunile rosiatice liniare tipice, care urmeazã santurile sãpate de acarieni în epiderm, pot fi destul de greu de depistat, mai ales dacã pacientul se prezintã târziu la medic.
În acest caz, pe tegumente se observã mai degrabã niste noduli de culoare brunã-rosiaticã. La pacientii imunocompromisi, acestia conflueazã în plãci mari erite-mato-scuamoase. În unele cazuri, poate exista o reactie de tip urticarian si eczematos.

DIAGNOSTIC
În asistenta primarã, diagnosticul este aproape întotdeauna clinic, fiind sugerat de anamnezã (contact strâns cu o persoanã infestatã).
Uneori, medicul generalist poate observa semnul caracteristic al santului acarian la nivelul spatiilor interdigitale si al încheieturii mâinii.
Pentru confirmarea de laborator, se colecteazã pe lamã material de deasupra unei leziuni suspecte.
Femela acarian are în jur de 0,5 mm si este greu vizibilã cu ochiul liber.

TRATAMENT
Primul pas este sã se explice pacientilor în ce constã boala si cum se transmite. Al doilea este identificarea contactilor intimi.
Urmeazã prescrierea tratamentului, cu indicatii detaliate privind administrarea. Pentru vindecarea completã si prevenirea recãderilor, este important ca aceasta sã se facã cu atentie si seriozitate.
Asistentele de ocrotire asigurã un suport educational important pentru familiile cu copii prescolari, iar asistentele medicale de la scoalã – pentru copiii mai mari. Acestea le pot face pãrintilor recomandãri practice, le pot oferi materiale informative si le pot rãspunde la diferite întrebãri, cum ar fi necesitatea izolãrii din colectivitate a copilului.
Tratamentul topic
Preparatele topice constituie baza tratamentului. Acestea trebuie aplicate pe tot corpul, de la gât în jos (Tabelul 3).
Actualmente, nu se mai considerã necesar ca aplicatia sã se facã dupã o baie fierbinte, aceastã practicã ducând la cresterea absorbtiei (si deci a toxicitãtii) sistemice.
La copiii foarte mici si la sugari, trebuie uns si scalpul. Unele tratate recomandã efectuarea de rutinã a tratamentului scalpului.
În locul lotiunilor alcoolice, care usturã, la copii sunt de preferat preparatele sub formã de cremã.
Dupã aplicare, produsul se lasã timp de 24 de ore în contact cu pielea. În zonele care se spalã mai des (de exemplu, mâinile), crema se aplicã din nou, dupã fiecare spãlare. Schema terapeuticã actualã prevede repetarea aplicãrii dupã o sãptãmânã.1
Toti contactii intimi din familie trebuie tratati concomitent. Pe perioada tratamentului, hainele si asternuturile vor fi calcate cu masina de calcat.
Principalii agenti terapeutici topici folositi la copii sunt reprezentati de malation (Derbac-M, Quellada M) – un compus organofosforat, inhibitor de co-linesterazã – si de permetrin (Lyclear Dermal Cream), care actioneazã asupra membranei neuronale a parazitilor. Un studiu din 1997 citeazã o ratã de vindecare de 90% cu permetrin si de 80% cu malation.3
Ca reactii adverse, în ambele cazuri se produc senzatii de arsurã, prurit, eritem. Cu toate cã parationul este un insecticid organofosforat, prin respectarea posologiei se evitã în totalitate efectele sistemice.
Aplicatiile repetate mai mult de 3 sãptãmâni nu sunt recomandate.
Peroxidul de benzoil este un alt agent terapeutic cu aplicatie localã, dar nu se recomandã de rutinã la copii.
Tratamentul oral
Ivermectinul, care interfereazã transmiterea GABA-ergicã la nivelul parazitului, se foloseste de mai multi ani în tratamentul oncocercozei. De curând, s-a dovedit eficace în dozã unicã si pentru scabie.4
Din cauza efectelor secundare redutabile, acest medicament se administreazã sub supraveghere medicalã si este rezervat cazurilor refractare la alte tratamente.
Infectia secundarã poate necesita tratament antibiotic.
Chiar dacã se asociazã cu dermatita, se vor evita corticosteroizii, pentru a preveni rãspândirea infestãrii. În schimb, se vor folosi intensiv emolientele, pe tot parcursul tratamentului, pânã la vindecarea leziunilor.
Este important sã atragem atentia pacientilor cã pruritul poate persista timp de câteva sãptãmâni, aceasta nefiind o dovadã de esec terapeutic. În acest caz, sunt utile antihistaminicele sau crema cu crotamiton.

COPIII MICI SI SUGARII
Acestia nu se plâng de mâncãrimi, dar pot fi vãzuti scãrpinându-se si frecându-se de asternuturi. Semnele cutanate sunt mai degrabã atipice la copiii mici si la sugari.
Dupã începerea tratamentului nu mai este necesarã izolarea de colectivitate, dar, în general, se vor respecta protocoalele locale.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE