background img

Articole noi

Dieta anti-oboseala

Dieta anti-oboseala



Oboseala reprezinta o stare de epuizare fizica si/sau psihica ce rezulta in urma multor cauze: boala, suprasolicitare fizica si/sau intelectuala, stres, insomnie, alimentatie neadecvata, carenta unor vitamine si minerale etc. Starea de oboaseala atrage dupa sine si scaderea imunitatii, a atentiei, a fortei de lucru, a randamentului, a libidoului, afectand la modul general calitatea vietii.

Alimentatia este deosebit de importanta in ceea ce priveste inlaturarea oboselii. Consumul alimentelor energizante, tonice cerebrale si care se obsorb lent la nivelul intestinelor, asigurand aportul de nutrienti pentru mai mult timp, reduce substantial starea de oboseala.

Alimentatia care te scapa de oboseala

Cerealele

Consumul cerealelor este indicat dimineata, indiferent de tipul acestora si modul lor de prezentare. Trebuie stiut ca datorita continutului bogat in fibre cerealele au nevoie sa fie consumate cu o cantitate mare de lichide. Tocmai din acest motiv se recomanda consumul cerealelor cu lapte sau iaurt. Ele trebuie mancate dimineata pentru ca au absorbtie lenta si contin o cantitate mare de glucide care sa asigure sursa de energie a organismului pentru buna functionare in orele matinale si ale pranzului. Cerealele sunt bogate in fibre, in minerale si vitamine din complexul B, fiind o venerabila sursa de energie, luptand impotriva cancerului la nivel intestinal dar si impotriva anemiei, a disfunctiilor nervoase (prin vitaminele complexului B).

Alimente cu continut bogat in vitamine si minerale

Acestea sunt reprezentate in special de fructe si legume. Puteti consuma la masa salate de fructe sau legume, supe de legume etc. Acestea contin multe vitamine si minerale indispensabile bunei functionari a organismului, fiind utile in regenerarea tesuturilor, a surselor energetice, in eliminarea stresului si in cresterea imunitatii.

Proteine

Proteinele intra in structura tutror celulelor, gasindu-se la nivelul nucleului, materialului genetic, produsilor de secretie, intra in alcatuirea anticorpilor, hormonilor etc. Asadar, pentru regenerarea tesuturilor si restabilirea homeostaziei, sanatatii, aminoacizii (molecule care asociate formeaza proteine) si proteinele sunt surse esentiale.
Proteinele se gasesc in oua (contin cele mai bune proteine, de clasa I), in carne (de preferabil consumati de pui, peste si mai rar vita), dar si in alte alimente in cantitati mai mici (lactate, unele fructe).

Lactate pentru buna functionare a tubului digestiv

Lactatele in general refac flora intestinala, inlaturand toxinele de la acest nivel, imbunatatind absorbtia si totodata reprezinta o sursa importanta de minerale precum calciu. Sanatatea tubului digestiv este importanta pentru intreg organismul, el reprezentand poarta de legatura intre alimente si restul corpului. Degeaba mancam bine daca la acest nivel prezentam unele afectiuni. De asemenea functia tubului digestiv este reglata de sistemul nervos si in stransa legatura cu componentele psihice.

Tonicele cerebrale

Efectul acestora este cel mai spectaculos in privinta inlaturarii oboselii, actionand direct la nivelul sistemului nervos, excitandu-l. Astfel, ele sporesc atentia, sunt responsabile de efecte precum trezirea corticala, sporesc buna-dispozitie, accelereaza reactiile si conexiunile informationale, persoana care le consuma (nu in mod excesiv) devenind puternic activa. Astfel de alimente sunt: cafeaua, ciocolata, ginsengul, ceaiul verde, menta, vanilia, unele condimente precum busuiocul etc.

Dieta antioboseala

Pentru inlaturarea oboselii nu trebuie sa stim doar ce alimente sa consumam, ci si cum sa le consumam. Astfel este usor de dedus ca organismul este mai putin stresat daca este hranit cum trebuie, cu minim 3 mese pe zi (ideal 4).

Micul dejun este obligatoriu si trebuie sa contina alimentele energizante, cereale cu lapte, branzeturi, iaurt, oua, o ceasca de cafea, miere sau putina ciocolata, dar si fructe. Nu este obligatoriu sa consumati toate aceste alimente la micul dejun, ci cateva dintre ele asociate, avand grija sa diversificati de la o zi la alta. Toate alimentele tonice nervoase sunt recomandate la masa de dimineata si la cea de pranz.

Masa de pranz trebuie sa fie mai consistenta, sa contina o supa, iar la felul doi o friptura la gratar de pui, peste sau vita cu o garnitura de legume. Se mai poate consuma o salata de legume sau fructe.

La amiaza mancati ceva usor, din fructe sau legume.

Seara se consuma branzeturi, supe calde sau preparate calde din legume, evitand alimentele energizante ci din contra, mizand pe cele cu efect de relaxare, calde, usor digerabile, bazate pe vegetale, lactate usoare (fara cascaval si fara iaurt) si ceaiuri.

Important:
- Evitati consumul de alcool si fumati cat mai putin posibil
- Desi sunt permise, alimentele de mai sus nu trebuie consumate in exces, cantitatea de alimente de la o masa sa nu depaseasca echivalentul unui bol, friptura sa nu fie mai mare decat o palma, iar garnitura mai mare decat un cartof.
- Evitati dulciurile asociate cu grasimi, cum ar fi prajiturile cu crema, frisca, bezele, torturi
- Asociati dieta de mai sus cu un regim regulat de exercitii fizice. Va veti simti excelent!
- Evitati infometarea, recomandate sunt minim 3 mese pe zi. Nu va fie teama de kilogramele in plus, avand trei mese pe zi nu veti lua in greutate, ba din contra. Organismul nu ia in greutate neaparat datorita cantitatii de alimente ingerate, ci mai degraba din cauza proastei asocieri a acestora.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE