background img

Articole noi

Ce este astmul bronsic

Ce este astmul bronsic?

Boala pulmonara in care bronsiile prin care intra aerul in plamani se contracta. Din aceasta cauza nu intra suficient aer in plamani.
Cine si in ce conditii se poate imbolnavi de astm bronsic ?

Pentru a intelege cine si in ce conditii se poate imbolnavi de astm bronsic, citeste mai departe de cate tipuri este astmul bronsic.

* Astmul bronsic alergic:

In timpul respiratiei aerul care intra in plamani contine unele “impuritati”. Aceste “impuritati” pot fi particule de praf, gaze, alergeni.
Dupa cum se intelege se poate ca “impuritatile” sa fie in mod normal (obisnuit) in aer.
In mod normal bronhiile sesizeaza aceste “impuritati” si le elimina automat (asta se intampla fara sa ne dam seama). In astmul bronsic bronsiile in care intra astfel de “impuritati” se contracta mai mult decat este normal. Aceasta contractie exagerata se numeste HIPERREACTIVITATE BRONSICA.
La persoanele la care apare acest tip de boala, se poate sa existe unele modificari din nastere, cel putin la bronsii care se contracta mai mult ca la cei care nu sunt bolnavi.
Altfel spus se poate ca astmul acesta alergic sa fie o BOALA GENETICA.

Atentie:
Boala genetica este o boala care apare datorita faptului ca este scris in genele persoanei ca la o anumita varsta sa apara boala.
La nastere copilul nu este bolnav si nu ai cum sa-ti dai seama ca se va imbolnavi mai tarziu de astm bronsic.
Boala poate aparea mai tarziu sau poate sa apara numai in anumite conditii.
Boala congenitala este o boala cu care persoana se naste, altfel spus copilul are boala congenitala inca de la nastere.
Deci astmul bronsic alergic nu este o boala congenitala (nu se naste copilul cu astm).
Astmul alergic poate fi o boala genetica care apare mai tarziu dupa nastere si/sau numai in anumite conditii dar atunci cand se naste copilul, nu se naste cu astm bronsic.

* Astmul bronsic infectios:

Atunci cand intra in plaman microbi sau virusi in cantitate mare se produce infectia bronsiilor si infectia plamanilor. Infectia plamanilor se numeste PNEUMONIE. Cand pneumonia este produsa de virusi boala se numeste VIROZA PULMONARA.
Daca virusii au infectat plamanii si caile prin care aerul intra in plaman: nas, faringe (gat), trahee, atunci boala se numeste VIROZA RESPIRATORIE.
Virusii si unii microbi care imbolnavesc plamanii determina unele stricaciuni ale bronsiilor.
La unele persoane, daca se produc multe pneumonii, stricaciunile bronsiilor (de care am amintit inainte) fac ca bronsiile sa se contracte exagerat la contactul cu unele particule sau gaze din aer.
Aceasta contractie exagerata se numeste HIPERREACTIVITATE BRONSICA.
Aceste pneumonii, care pot prin repetarea lor sa determine hiperreactivitate bronsica, au mare importanta la copiii pana la 5 ani.
Ce se intampla in astmul bronsic?

Cand contractia bronsiilor este prea mare, este ingreunata intrarea aerului in plaman. Din aceasta cauza intra in plaman mai putin aer decat are nevoie corpul.
Din aerul care intra in plaman organismul ia oxigenul pentru a oxigena sangele care are bioxid de carbon. Daca intra prea putin aer in plaman corpul nu are suficient oxigen si asa apare respiratia ingreunata care se numeste DISPNEE.
La inceput cand apare boala (astm bronsic), bronsiile se contracta mai mult decat este normal. Mai tarziu (pe masura ce astmul este mai vechi) pe langa ca bronsiile se contracta prea mult, acestea (bronsiile) incep sa produca o SECRETIE. Aceasta secretie ingreuneaza si mai mult trecerea aerului prin bronsii si oxigenarea sangelui.

Severitatea astmului bronsic:

Astmul bronsic poate sa fie de la foarte usor la foarte grav.
In astmul bronsic foarte usor, bronsiile se contracta mai mult decat la persoane sanatoase dar nu exagerat ca sa nu poata bolnavul sa respire. In aceasta situatie patrunde suficient aer in plaman si omul nu simte ca se sufoca.
Cu cat se contracta mai mult bronsiile intra mai putin aer in plaman si respiri mai greu.
Singura manifestare a astmului usor poate sa fie numai TUSEA.
In asemenea situatie persoana tuseste sec, fara sa expectoreze (tuseste fara sa aiba ce sa scuipe), fara sa aiba febra, altfel spus nu are temperatura peste 38 grade C.

Atentie:
Cand tusesti, nu te trata imediat cu antibiotice “crezand” ca ai o pneumonie. Du-te la MEDICUL DE FAMILIE.

Noaptea intre ora 2 - 4 bronsiile se contracta cel mai mult (asa este normal la toti oamenii) si deci intra mai putin aer in plamani si bolnavul de astm bronsic se trezeste ca nu are aer si nu mai poate respira.
Aceasta situatie se poate intampla si peste zi, sau ori de cate ori ia contact cu ceva anume (respira gaze, particule de praf, polen, etc.), cand iese afara si este prea rece sau daca face efort prea mare (alearga).
Asta este o CRIZA DE ASTM BRONSIC.
Asta se poate intampla si daca iei anumite medicamente.

Atentie la aspirina ca si ea poate sa produca o astfel de lipsa de aer (criza de astm).Aspirina este foarte buna daca o iei la indicatia medicului.
Astfel de crize pot aparea foarte rar sau foarte des.
In unele cazuri intre crize se poate ca persoana sa se simta bine, poate respira bine si nu tuseste dar daca face testele recomandate de medic se constata ca are astm bronsic care deocamdata nu il supara.
Chiar daca bolnavul de astm bronsic se simte bine intre crize, este corect sa se duca la medic si sa faca testele recomandate.

Atentie:
Nu te trata asa cum ai auzit la vecini, la televizor, la radio sau cum ai citit in reviste.
Trebuie sa stii ca nu s-a dovedit ca astmul tratat cu ierburi sau oua a fost vindecat.
Nu te gandi ca daca iei prea mult timp un medicament se obisnuieste organismul si cand ai nevoie mai mare nu-si mai face efectul.
Este o greseala !!!

” DAR SA NU UITAM, ASTMUL BRONSIC ESTE O BOALA NOBILA. NU ORICINE ISI PERMITE SA FACA ASTM BRONSIC.”

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE