background img

Articole noi

Apendicita acuta

Apendicita acuta



Definitie

Apendicita este inflamatia nespecifica a apendicelui vermicular. Initial inflamatia poarta un caracter seros, ulterior poate progresa pâna la supuratie (flegmon si gangrena), implicând peritoneul integral cu formarea peritonitei limitate, locale sau difuze.

Mortalitatea pe parcursul multor ani oscileaza între 0,l si 0,4%.

Sistemul afectat: apendicele vermicular.

Ereditatea: nu se implica.

Incidenta: este cea mai frecventa urgenta abdominala.

Prevalenta - se poate întâlni la orice vârsta, dar preponderent între 10-40 ani; barbati / femei este de l:1 înainte de pubertate, de 2:1 la pubertate, de 1:1 la adulti.



Forme clinice - acuta, cronica.

Tabloul clinic clasic al apendicitei acute se desfasoara în trei faze:

- gastrala (6-12 ore);

- de dureri în regiunea iliaca dreapta;

- peritonita (limitata, difuza) - începând cu a treia zi de boala.



Semne si simptome

- Initial la bolnav se perinda fenomene dispeptice: xerostomie.

- Inapetenta, greturi; voma nu este obligatorie, dar posibila - 1-2 ori cu continut gastric.

- Durerile încep în epigastru (semnul Kocher) sau în mezogastru (semnul Kummell), sunt de intensitate moderata, permanente si peste 6-12 ore se localizeaza în regiunea iliaca dreapta.

- Mai rar durerile încep în regiunea iliaca dreapta.

- Temperatura corpului este subfebrila (la copii atinge 39 - 40°C, iar la vârstnici poate fi în limite normale); uneori primul simptom este frisonul.

- Poza tipica în pat, mai ales la copii si adolescenti, este cea de decubit lateral drept cu picioarele retrase spre abdomen.

- Tabloul clinic este determinat de pozitia anatomica a apendicelui vermicular (subhepatic, retro-cecal, retroperitonial, în bazinul mic, pe mezoul intestinal, sinistrolatcral (situs viscerus inversus).

- Sunt posibile balonari, disurie, diaree (în dependenta de localizare).

Manifestarile clinice depind si de schimbarile morfologice din apendice (catarale, flegmonoase, gangrena, perforatie), de perioada examinarii, de vârsta (copii, maturi, vârstnici), de ponderea pacientului (obezitate), de termenul sarcinii la gravide afectate.



Semnele sugestive:

- Voskresenski - mâna examinatorului se misca pe camasa întinsa de la regiunea epigastrica spre regiunea iliaca stânga apoi cea dreapta. Simptomul se considera pozitiv, daca durerile se intensifica în regiunea iliaca dreapta.

- Razdolischi - bolnavul încordeaza peretele abdominal anterior, examinatorul percuta usor abdomenul. Simptomul este pozitiv daca durerile se intensifica în regiunea iliaca dreapta.

- Determinarea defansului muscular si a locului mai dureros (punctele Mc Burney, Lantz, Kummell).

- Sciotkin - Blumberg - examinatorul apasa pe regiunea iliaca dreapta continuu, apoi brusc ridica mâna. Bolnavul are senzatii ca durerea însoteste mâna examinatorului.

- Rovsing - apasarea brusca în regiunea iliaca stânga provoaca dureri în regiunea iliaca dreapta.

- Sitcovschi - bolnavul determina senzatiile de durere mai accentuate fiind miscat din decubit lateral drept în cel stâng. Durerile în decubit lateral stâng se intensifica pe dreapta (ceva trage în jos).

- Bartomier - Mihelson - palpatia regiunii iliace drepte în decubit lateral stâng provoaca dureri vii.

- Semnul clinicii republicane (K. A. Arseni - Chisinau) - bolnavul se afla în decubit lateral stâng, examinatorul ridica peretele abdominal din stânga în sus apoi brusc scoate mâna. Durerile se intensifica în regiunea iliaca dreapta (are loc miscarea mezoului inflamat al apendicelui de sus în jos).

- Obraztov - examinatorul fixeaza mâna în regiunea iliaca dreapta, bolnavul culcat pe spate ridica piciorul drept întins în sus. Semnul este pozitiv în caz de apendicita acuta.

- Coup - bolnavul culcat cu fata în sus flexeaza piciorul drept, examinatorul tinând de gamba face rotatii cu piciorul pacientului în articulatia coxofemurala, apar dureri în regiunea iliaca dreapta. In caz de localizare retroperitoniala si retrocecala, durerile se percep pe partea posterioara.

- Iaure-Rozanov - dureri la palpatia regiunii lombare pe dreapta.

- Gobai - determinarea simptomului Sciotkin-Blumberg în regiunea lombara.



Cauze

Teorii: Infectioasa (Aschoff), mecanica, chimica, corticoviscerala etc.

Factorii de risc - dereglari de pasaj intestinal, infectii secundare, helmintoza, dereglari de microcirculatie în apendicele cecal.

Diagnosticul diferential - ulcerul gastric sau duodenal perforat, pancreatita acuta, colecistita acuta, diverticulita Mckkel, boala Crohn, insuficienta valvulei Bauhinic, cistita acuta, colica renala pe dreapta, pielonefrita acuta, sarcina extrauterina pe dreapta, maladii inflamatorii ale anexelor, helmintoza.



Investigatii de laborator - analiza generala de sânge (leucocitele sunt moderat marite (nu rareori în limitele normei), neutrofilie, VSH moderat marit).

Schimbari morfologice - inflamatie catarala, inflamatie flegmonoasa, gangrena apendicelui.

Investigatii instrumetale - cliseu panoramic radiologic a abdomenului poate arata niveluri hidroaerice mici în regiunea iliaca dreapta, procedee diagnostice laparoscopice în cazuri atipice.



Masuri generale - corectia regimului alimentar cu reglarea pasajului intestinal, profilaxia si tratamentul disbiozei intestinale, dehelmintizarea.

Regim - regim activ cu limitarea efortului fizic (ridicarea greutatilor pâna la 8-10 kg) timp de 2-3 luni în perioada postoperatorie.

Dieta - restrictiile vizeaza doar limitarea alimentelor ce baloneaza sau se retin mult în intestin.

Complicatii posibile - peritonita limitata, difuza (locala, raspândita, generalizata); plastron (infiltrat), empiem, pileflebita, abcese regionale.

Prognostic - la un diagnostic precoce si tratament adecvat - favorabil.

Factorii de varsta - Pediatrici: tablou clinic relevant. Geriatrici: tabloul clinic sters.

Sarcina - diagnostic dificil din cauza uterului marit, care schimba localizarea apendicclui vermicular. Nu prezinta indicatie atât de întrerupe a sarcinii, cât si de amânare a interventiei chirurgicale.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE