background img

Articole noi

Parcul Naţional Retezat, pe locul 7 în cursa minunilor lumii

Parcul Naţional Retezat, pe locul 7 în cursa minunilor lumii


În faza a doua de votare a campaniei pentru Cele şapte noi minuni naturale ale lumii, rezervaţia din judeţul Hunedoara se află printre primele 10 poziţii la categoria sa, având acum şi mai multe şanse de a se număra printre cei 21 de finalişti din vară.


Anul trecut, votanţii pe Internet au ales Parcul Naţional Retezat (PNR) să reprezinte România în competiţia online pentru statutul de nouă minune naturală a lumii, derulată de organizaţia elveţiană “New7Wonders”.

În decembrie 2008, rezervaţia naturală a ajuns printre cei peste 250 de nominalizaţi din prima fază a concursului, aleşi din 441 iniţiali, pregătindu-se acum să intre în top 77, următoarea etapă, pentru care publicul a început să voteze de luna trecută.

Concurenţii care se bat în această fază au fost împărţiţi în şapte categorii, dintre care câte 11 vor merge mai departe: 1. peisaje şi formaţiuni glaciale, 2.
Publicitate

insule, 3. munţi şi vulcani, 4. peşteri, formaţiuni pietroase şi văi, 5. păduri, parcuri naţionale şi rezervaţii naturale, 6. lacuri, râuri şi cascade şi 7. peisaje marine.

Momentan, Parcul Naţional Retezat ocupă locul 7 din cei 57 de candidaţi ai celei de-a cincea categorii, după ce acum două săptămâni se clasa pe locul 4, având şanse mari să rămână în top 11 dacă se înteţesc voturile.

PNR este surclasat deocamdată de situri precum Parcul Naţional Puerto Princesa, din Filipine, sau de Munţii Pădurea Neagră din sud-vestul Germaniei, surclasând atracţii celebre precum Parcul Dinozaurilor din Canada.

New7Wonders.com scrie însă că rezervaţia din judeţul Hunedoara nu are încă comitet de suport, obligatoriu pentru a trece în faza următoare a concursului dacă primeşte voturile necesare. Florina Crişan, responsabil de relaţii publice la Administraţia PNR, spune însă pentru Cotidianul că hârtiile pentru înfiinţarea grupului de sprijin au fost deja trimise şi se aşteaptă o confirmare.

Ea a promis că, dacă rezervaţia naturală va ajunge printre cei 21 de aleşi din vară, reprezentanţii parcului vor face “mare vâlvă” pentru sporirea numărului de voturi, printre care se numără şi vizite în şcoli. Votarea va dura până pe 7 iulie, lună în care un comitet de experţi ai naturii, condus de fostul preşedinte UNESCO, Federico Mayor, va reduce lista la 21 de finalişti.

Citeşte şi: Parcul Naţional Retezat rămâne în cursa pentru cele 7 noi minuni ale lumii


Aici puteţi vota pentru Parcul Naţional Retezat
http://www.new7wonders.com/nature/en/nominees/europe/c/RetezatNationalParkNationalPark/

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE