background img

Articole noi

Ce este tusea

Ce este tusea?

Stim cu totii ce inseamna sa tusesti. Nu toata lumea stie, insa, ca tusea este o expiratie exploziva ce are drept rol curatarea cailor respiratorii de diverse secretii sau de eventuali „intrusi“, asa cum sunt corpii straini. Desi este un simptom comun si foarte frecvent, depistarea cauzei tusei nu este intotdeauna simpla si necesita atentie sporita din partea medicului curant.

Cauze
Inflamarea mucoasei respiratorii
Aceasta se produce in una din urmatoarele situatii:
* abuzul de tutun;
* infectii produse de microbi sau virusuri la diferite niveluri ale cailor respiratorii (cand este bolnav laringele, boala se numeste laringita, daca este bolnava traheea, numim boala traheita, daca e vorba de bronhii- bronsita, iar daca sunt afectati plamanii, e vorba de pneumonie).
* Reactii adverse la unele medicamente.
* Inhalarea de substante chimice

Substantele iritante (inclusiv fumul de tigara) produc adesea declansarea reflexului de tuse.
* Stimuli mecanici
* inhalare de praf;
* comprimarea cailor respiratorii dinauntrul sau dinafara lor, asa cum se intampla in aspiratia unui corp strain sau in cancerul pulmonar.
* Inhalarea de aer prea cald sau prea rece poate, de asemenea, produce reflexul de tuse.

E bine de Stiut!
Pentru orice episod prelungit de tuse, mai ales daca este insotit de febra (cresterea temperaturii corpului peste 38oC), trebuie consultat medicul de familie.

Orice modificare a caracterului tusei la un fumator necesita prezentarea de urgenta la medic.

Parintii copilului care tuseste trebuie sa-l duca de urgenta la spital daca:
* copilul respira mult mai repede decat normal (peste 50 de respiratii/minut);
* partea de jos a toracelui copilului se misca spre inauntru in timpul respiratiei (normal, miscarea este spre in afara).

Medicul va stabili, dupa examinarea bolnavului, efectuarea unei radiografii pulmonare, a unui examen al secretiilor respiratorii si, eventual, a unor analize suplimentare, va da un diagnostic probabil si va initia un tratament.

Tratamentul tusei
Tratamentul tusei depinde de cauza acesteia si se intrepatrunde adesea cu tratamentul bolii care provoaca tusea. Suntem obligati sa tratam tusea ca simptom cand nu cunoastem cauza acesteia sau cand nu putem trata boala generatoare de tuse, iar tusea produce mari neplaceri bolnavului (de ex. il impiedica sa doarma).

Ar mai fi de spus ca este bine sa se consume apa in cantitate mare si sa se inhaleze vapori de apa, intrucat acestia contribuie si ei la „subtierea“ secretiilor respiratorii. Putem apela si la terapiile naturiste, existand numeroase preparate din plante, recomandate atat atunci cand tusea este seaca, cat si cand este productiva. Dintre ele amintesc doar infuzia de petale de mac rosu, fructe de anason, rostopasca, frunze si flori de paducel, utila contra tusei neproductive, precum si infuzia de flori de tei, benefica in tusea cu secretii respiratorii abundente.

IMPORTANT
* tusea seaca, fara secretii („neproductiva“) beneficiaza de medicamente precum codeina, cu rol benefic in suprimarea acceselor suparatoare din timpul noptii;

* tusea cu secretii abundente („productiva) nu trebuie oprita, existand pericolul ca secretiile respiratorii sa stagneze, influentand negativ aerarea plamanilor, sau sa se infecteze;

* cand secretiile respiratorii sunt groase, aderente, se pot folosi medicamente care le „subtiaza“ (cum sunt acetilcisteina sau bromhexina) si le usureaza eliminarea. (Apropo.ro)

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE