background img

Articole noi

Tu ce stii despre autism

Tu ce stii despre autism?


Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobiologica, ce afecteaza capacitatea indivizilor de a socializa si de a comunica.

Exista diferite grade de autism, de la cel sever, care implica, adesea, si handicap mintal, pana la forme de autism care ii permite persoanei sa duca o viata relativ normala.

In Romania nu se stiu foarte multe despre autism. Pe cat de putine sunt cunostintele despre aceasta afectiune, pe atat de slab este ajutorul pe care il primesc copiii autisti.

Campania "Impreuna invingem autismu!", initiata de Fundatia Romanian Angel Appeal, isi propune sa traga un semnal de alarma asupra acestei afectiuni si asupra faptului ca numerosi copii nu beneficiaza de terapiile necesare.

Descoperit din timp, autismul poate fi ameliorat cu ajutorul terapiilor. "Una dintre cele mai bune terapii este ABA (Applied Behavior Analysis), ceea ce inseamna sa abordezi comportamentul si felul in care el este afectat de catre mediu. Cand un comportament este urmat de o recompensa, are toate sansele sa fie repetat. Este o terapie care se bazeaza pe joc, pe invatarea prin joc.

Un exemplu este 'jocul de-a doctorul', in care copilul merge la doctor si invata forme de salut, pasii pe care ii urmeaza de cele mai multe ori la doctor - este consultat, face injectii, ia medicamente etc. In acest mod, isi dezvolta vorbirea.

Tu ce stii despre autism?


In functie de tipul de autism de care sufera, exista copii care folosesc limbajul verbal si copii care nu il folosesc. De aceea, si perioada de timp necesara pentru ca un copil sa invete anumite cuvinte difera.

In cazul autistilor care nu vorbesc, se aplica intai terapia PEKS, cu ajutorul careia copiii invata totul in imagini, de care se folosesc ulterior. De exemplu, copilul va avea o poza cu o cana si o arata cand ii este sete. Este necesara o perioada de timp de pana la un an pentru ca cel mic sa invete cuvinte noi.

Copiii care folosesc limbajul verbal pot invata multe cuvinte, dar este nevoie de terapie sustinuta pentru ca ei sa le si foloseasca. Sunt necesare intre 3 si 6 luni pentru ca un copil sa invete cuvinte noi. Se lucreaza mult mai usor cu copiii care prezinta note particular autiste. Ei pot invata mai mult si asimileaza mai repede.", a declarat Daniela Ilie, psihopedagog.

Care sunt semnele care indica faptul ca un copil poate fi autist?

Primele semne se observa in copilaria timpurie, pana la varsta de trei ani. Identificarea precoce este deosebit de benefica - cu cat ajutorul de specialitate soseste mai devreme, cu atat copilul are mai multe sanse de a dezvolta cat mai multe abilitati (sociale, de limbaj etc.). Cateva dintre semnalele de alarma pot fi:

* lipsa sau intarzierea vorbirii;
* repetarea excesiva a unor cuvinte, sunete sau comportamente;
* lipsa contactului vizual - copilul are tendinta de a se uita "in gol", fara sa acorde mare importante evenimentelor care se petrec in jurul lui;
* fixarea atentiei asupra unei jucarii/obiect sau asupra unei singure parti a obiectului respectiv;
* incapacitatea de a-si manifesta afectiunea;
* nu raspunde la nume;
* nu reactioneaza la stimuli auditivi;
* nu isi indreapta atentia asupra lucrului pe il indici cu degetul;
* nu este interesat de jucarii, dar se ataseaza de una, in mod special.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE