background img

Articole noi

sănătate mintală

Dacă ai o problemă de sănătate mintală...

Bolile psihice pot fi o povară foarte grea, pot să îţi schimbe viaţa în mod semnificativ şi să îi afecteze şi pe cei de lânga tine. Ele pun stăpânire pe gândurile tale, pot să-ţi afecteze abilităţile de a funcţiona şi să-ţi ameninţe speranţele legate de viitor. Aceste tulburări pot să te facă să renunţi la locul tău de muncă, la şcoală sau la activităţile care îţi făceau placere, pot să te facă să te izolezi şi în acest fel să îţi afecteze relaţiile cu ceilalţi oameni.
Dar nu trebuie neapărat să se întâmple aşa! Dacă crezi că ai o boală psihică (vezi rubrica “Semne de avertizare”), poţi să primeşti ajutor!

Poate ai început să crezi că nu exisă nici un mod de a lupta cu aceste tulburări, dar acest lucru nu este adevărat! Noi ştim că există speranţă. Sau poate crezi că e mai bine să aştepţi ca boala să treacă de la sine, gândindu-te că timpul le rezolvă pe toate, sau ca vei trece singur peste asta, aşa cum ai făcut cu alte greutăţi din viaţa ta. Dar nu asta este soluţia cea mai bună. Cel mai bine ar fi să colaborezi cu un profesionist în rezolvarea problemelor tale. De unde ştim? Statisticile arată că un număr mare de oameni care se confruntă cu o boală psihică pot să-şi îmbunătăţească simptomele sau chiar să le elimine dacă apelează la ajutorul unui specialist în sănatate mintală ( psihiatru, psiholog). Ei pot să ajungă să funcţioneze la fel cum au funcţionat înainte ca boala să se declanşeze. Ştim că poate fi extrem de dificil să vorbeşti despre problemele tale, mai ales când este vorba de ceva atât de personal ca şi o boală psihică şi ne-am gândit la câteva dintre motivele pe care ai putea să le ai care te fac să eviţi asta:

“ Oamenii vor crede că sunt nebun!”

Nimeni nu vrea ca ceilalţi să-l vadă ca pe un nebun. Este o etichetă greu de înlăturat o dată ce ţi-a fost atribuită. “ Nebun” e un termen care se aplică unei persoane atunci când face ceva care deviază de la normă. Din păcate, ideea împărtăşită a majorităţii persoanelor din cultura noastră este că dacă ai o boală mintală, atunci este ceva în neregulă cu tine, ceva ce nu mai poate fi reparat. În mass-media sunt promovate exemple eronate ale unor oameni cu boli psihice ( criminali violenţi, persoane complet disfuncţionale). Dar în realitate, oamenii cu boli psihice nu sunt deloc aşa. Auzi rar poveşti pozitive ale oamenilor atât de numeroşi – oameni cu depresie, tulburare bipolară, schizofrenie- care au găsit un tratament potrivit, au învăţat cum să-şi gestioneze problemele şi care trăiesc o viaţă normală. Şi dacă ai trăit înconjurat numai de exemple negative, e de înţeles să vrei să renunţi, de teamă că ceilalţi vor judeca greşit ceea ce ţi se întâmplă. Dar nu uita că mulţi oameni au trecut prin experienţe care seamănă cu a ta şi au reuşit să le depăşască, deoarece aceste boli sunt tratabile. Poveşti ale unor astfel de oameni găseşti chiar pe acest site ( vezi rubrica “ Povestea ta”). Iar dacă totuşi te temi de etichetă, poţi alege să dezvălui oamenilor din jur doar acele părţi din problema ta, acelea pe care te simţi în siguranţă să le împărtăşeşti, sau să alegi cu grijă persoanele cărora să le împărtăşeşti. Psihiatrul şi psihologul, însă, trebuie să cunoască cât mai multe detalii despre problema ta, pentru a te putea ajuta să o depăşeşti.

“Oamenii vor crede că sunt slab”

Să vorbeşti despre problemele tale poate să fie jenant, umilitor, mai ales dacă ai crescut într-un mediu în care se credea că a căuta ajutor sau a vorbi despre sentimentele tale este un semn de slăbiciune. De fapt, îţi trebuie multă putere şi curaj pentru a vorbi despre problemele tale. Mult mai multă putere decât îţi trebuie pentru a bea, a-ţi descărca emoţiile negative asupra altora sau a ţine totul în tine. Şi participând efectiv la propria ta vindecare vei descoperi dovezi de necontestat despre cât de puternic eşti de fapt.

“Nu pot să am încredere în nimeni”

Dacă simţi că nu există nici o persoană în anturajul tău cu care să te simţi confortabil să vorbeşti despre ce simţi de la o vreme, nu uita că exista totuşi astfel de persoane pe care le poţi căuta. Aceşti oameni sunt specialiştii în sănătate mintală. Face parte din meseria lor să fie de încredere şi să-ţi asigure confidenţialitatea. Poţi să fii sigur că ceea ce vei discuta cu un psihiatru sau un psiholog va rămâne între voi. Dacă totuşi ai un prieten cu care poţi discuta despre asta, nu uita că el nu este terapeutul tău. El poate să te asculte sau să te sprijine, dar nu cunoaşte mijloace specializate prin care să te ajute să te vindeci. In concluzie, cheia pentru a-ţi recăpăta sănătatea este să primeşti ajutorul de care ai nevoie, chiar atunci când ai nevoie de el. Ca să te faci bine, trebuie sa ceri ajutor! Dacă nu cauţi ajutor, nu faci decât să îţi înrăutăţeşti situaţia, pentru că laşi toate acele gânduri şi emoţii care te fac să suferi să se înrădăcineze şi mai adânc în mintea ta.

Dacă cineva pe care-l cunoşti are o problemă de sănătate mintală...

Dacă crezi că ştii pe cineva care are o problemă de sănătate mintală, dar evită să caute ajutor, ar fi util să afli care sunt motivele lui. Dar trebuie să ai răbdare. Boala psihică poate să-l facă pe cel care o trăieşte să nu poată analiza foarte clar motivele pentru care nu caută ajutor. Chiar şi aşa, este important să aveţi o discuţie pe această temă. Dacă nu ştii cum să-i vorbeşti sau cum să-l ajuţi, ai putea să vorbeşti mai întâi cu un psiholog, un psihiatru sau cu orice alt specialist în sănătate mintală, care te-ar putea sfătui cum să-l abordezi. Să convingi pe cineva să se deschidă emoţional poate fi o adevărată provocare. Poţi să te loveşti de o puternică rezistenţă. Poate să devină neplăcut. Sau, persoana ar putea să fie surprinzător de receptivă, să se simtă uşurată că tu ai abordat în sfârşit un subiect despre care ea nu reuşea să vorbească. Reacţiile pot fi foarte diferite, de aceea este bine să fii pregătit pentru orice situaţie. Dacă nu reuşeşti să-l determini pe prietenul sau membrul de familie care are o problemă să caute ajutor, nu trebuie să îl presezi. Este important ca persoana să ştie că poate conta pe tine, că ţii la ea şi că eşti dispus să o asculţi oricând are nevoie să vorbească cu cineva.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE