background img

Articole noi

Otita medie

Otita medie

Infectiile urechii sunt afectiuni frecvente in timpul copilariei, afectand trei copii din patru pana la varsta de 3 ani. Termenul medical pentru inflamatia urechii este otita medie.

Desi otita ingrijoreaza parintii si provoaca simptome neplacute copiilor, majoritatea cazurilor se vindeca de la sine in cateva zile. De altfel, incidenta otitei medii la copiii de varsta scolara este foarte scazuta.

Otita medie este o infectie a urechii medii care afecteaza in special sugarii si copiii mici cu varste intre 3 luni si 3 ani. Studiile arata ca pana la varsta de un an, peste 60% din copii au suferit cel putin o infectie a urechii medii. Desi otita medie poate surveni la orice varsta, ea este rara la copii mai mari de 4 ani sau la adulti.

Cauze

Urechea medie comunica cu faringele printr-un conduct numit trompa lui Eustache. Virusurile si bacteriile care sunt in mod normal prezente in faringe ajung uneori in urechea medie prin acest conduct, ducand astfel la aparitia infectiilor.

Otitele medii survin cu precadere in timpul iernii, deoarece infectiile cailor respiratorii superioare sunt mai frecvente in acest anotimp.

Copilul este mai predispus la infectiile urechii din urmatoarele motive:

- trompa lui Eustache este mai scurta decat la adulti, permitand astfel bacteriilor si virusurilor sa patrunda mai usor in urechea medie. Acest conduct este de asemenea mai ingust, de aceea se poate bloca mai usor.
- vegetatiile adenoide -structuri cu aspectul unor glande situate in spatele foselor nazale- sunt mari la copii si pot bloca deschiderea trompei lui Eustache.
- sistemul imunitar nu se dezvolta complet decat la varsta de 7 ani. Prin urmare, copiii sunt mai predispusi la infectii.

Otita apare deseori in urma unui guturai si este mai frecventa la baieti decat la fete.

Unii factori cresc riscul otitei medii la copii:

- cresterea copiilor in colectivitate (cresa, etc.)
- expunerea la fumatul pasiv
- afectiunile respiratorii
- contactul cu o sora sau cu un frate atins de guturai sau de o infectie a urechii.

Otita medie acuta se caracterizeaza prin prezenta puroiului la nivelul urechii medii cu simptome precum durere, roseata a timpanului, febra de 38,5ºC si iritabilitate.

Durerea violenta a urechii de care se plang unii copii este cauzata de prezenta puroiului care preseaza timpanul. In schimb, la sugari detectarea otitei se face mai dificil: sugarii trag de urechea infectata, devin iritabili si plang mai des decat in mod normal. De asemenea se observa o modificare a alimentatiei si, in majoritatea cazurilor, prezenta febrei.

Daca presiunea exercitata de puroi este mare, timpanul se poate perfora, lasand puroiul sa se scurga in exterior (otita perforata).

Acumularea de puroi la nivelul urechii medii conduce si la afectarea temporara a auzului. Astfel, copilul nu raspunde la unele sunete, vorbeste mai tare, pare neatent la scoala.

Alte simptome ale otitei medii acute sunt si:

- febra
- greata
- vomitaturi
- vertije

Otita medie seroasa consta in inflamatia urechii insotita de o acumulare de lichid (fara puroi) care survine atunci cand trompa lui Eustache este obstruata.

In acest caz se observa o pierdere a auzului sau o afectiune la urechea bolnava. Acest fenomen este temporar si nu trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare pentru parinti.

Otita medie cronica se refera la infectiile repetate ale urechii medii, cauzate de perforarea membranei timpanului sau de una din urmatoarele cauze:

- infectie acuta
- obstruarea trompei lui Eustache
- leziune provocata de modificarea brusca a presiunii aerului
- leziune provocata de patrunderea unui obiect in ureche
- leziune provocata de caldura sau de o arsura chimica

Episoadele de otita cronica survin deseori dupa un guturai sau atunci cand apa patrunde in ureche (de exemplu, dupa baie sau inot). Infectiile recurente pot distruge oasele urechii medii, provocand o pierdere permanenta a auzului. Alte complicatii grave sunt si inflamatia urechii interne (labirintita), paralizia faciala sau meningita.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE