background img

Articole noi

pentru varicela (varsat de vant)

Varicela (Varsat de vant)

* Introducere
* Simptome



* Complicatii
* Diagnostic si tratament


Introducere
Varicela (numita si varsat de vant) est o boala infecto- contagioasa, cauzata de virusul varicelo-zoster (VVZ), din familia virusurilor herpetice. Transmiterea virusului se face pe cale respiratorie, prin picaturile de saliva emise de bolnav, sau prin contactul direct cu veziculele. Varicela se afla la originea unor epidemii, ce au loc in general spre sfarsitul iernii si inceputul primaverii. Perioada contagioasa incepe cu 24 – 48 ore inainte de aparitia petelor rosii si dureaza aproximativ 7 zile.

In majoritatea cazurilor, varicela este benigna si survine indeosebi in copilarie, intre 2 si 10 ani. La adulti, boala este mai rara, dar si mai severa. Nou-nascutii, adultii si persoanele cu imunitate scazuta prezinta un risc crescut de complicatii: pneumonie sau, in cazuri rare, chiar encefalita. Riscurile de complicatii sunt si mai importante pentru un nou-nascut in cazul in care femeia insarcinata contracta virusul cu cateva zile inainte de nastere sau la cateva zile dupa aceasta.

In general, persoanele care au avut varicela in copilarie dobandesc imunitate impotriva bolii, desi virusul nu este complet eliminat si poate persista in stare latenta in ganglionii nervosi. Reactivarea virusului varicelo-zosterian este responsabila pentru zona zoster, ce se manifesta prin aparitia unor eruptii cutanate pe traiectul unui nerv.

Varicela este o infectie ce afecteaza indeosebi copiii. Inainte de introducerea vaccinului, peste 90% din copii sufereau de varicela inaintea varstei de 15 ani. In prezent, numarul cazurilor anuale de varicela a scazut cu 70%.

Simptome
Incubatia dureaza cca 15 zile, iar persoana afectata este contagioasa cu 2 -3 zile inainte de inceputul eruptiei si pana la 6 zile dupa aparitia ultimelor vezicule.
Inainte de eruptia cutanata, se observa o febra de 38°C, cefalee (dureri de cap) si pierderea apetitului. De obicei, aceste simptome nu apar la copii, dar sunt severe la adulti.
Eruptia se manifesta prin pusee succesive, ce apar la interval de 2 -4 zile.
Eruptia, ce consta in aparitia unor pete rosii cu diametrul de 2 -4 mm, incepe de la nivelul toracelui apoi se manifesta pe intreg corpul, inclusiv scalpul si axilele. Ultimele afectate sunt mucoasele si fata. Eruptia mucoasa este discreta si cuprinde palatul (cerul gurii), fiind insotita de dificultati de deglutitie, tuse si uneori disurie (dificultati in urinare).
In 24 ore, eruptia se transforma progresiv in vezicule pruriginoase, de mici dimensiuni, pline cu lichid limpede. Veziculele se usuca si apar cruste, cu valoare de diagnostic pentru varicela.
In acest stadiu, crustele nu sunt contagioase si cad dupa aproximativ o saptamana. In cazul leziunilor de grataj sau a unei suprainfectii, crusta va lasa locul unei cicatrici.

Complicatii pentru varicela (varsat de vant)

La copii


Varicela afecteaza indeosebi copiii, iar imunitatea pe care o creeaza este de lunga durata. Complicatia cea mai frecventa este reprezentata de leziunile de grataj, cauzate de pruritul (mancarimile) determinate de eruptie. Pentru a evita o suprainfectie bacteriana, trebuie luate masuri pentru calmarea pruritului.
Sunt posibile si complicatii neurologice: encefalita (inflamatia encefalului) sau cerebelita (inflamatia cerebelului). Aceasta din urma este insotita de ataxie (dificultati de coordonare a miscarilor), nistagmus (miscari incontrolabile ale globului ocular), dureri de cap, greturi si varsaturi. De obicei, vindecarea survine spontan in 2 -4 saptamani.
Sindromul Reye se observa uneori dupa o infectie virala, fiind favorizat de luarea de aspirina in timpul varicelei. Sindromul Reye se caracterizeaza printr-un edem cerebral, crestere a nivelului de amoniac in sange, hemoragii, hiperglicemie si citoliza hepatica (distrugere a celulelor ficatului).


La adulti pentru varicela (varsat de vant)


Complicatiile varicelei la adulti sunt de ordin respirator si pot surveni in a treia zi a infectiei. Febra poate ajunge la 40°C, fiind insotita de o tuse seaca si dispnee (dificultati in respiratie). Formele grave de varicela pot antrena boli respiratorii acute, ce evolueaza favorabil dupa 2 saptamani.
La subiectii imunodeprimati, varicela poate cauza leziuni ale pielii si mucoaselor (ulceratii). Complicatiile viscerale ale varicelei includ atingeri ale ficatului, plamanilor sau sistemului nervos.
In urma infectiei primare cu virusul varicelo-zosterian, acesta persista in ganglionii nervosi si in nervii cranieni, iar in conditiile scaderii imunitatii celulare la unele persoane, si in special, la subiectii imunodeprimati, virusul este reactivat sub forma zonei zoster.

Diagnostic si tratament pentru varicela (varsat de vant)


Diagnosticul varicelei se bazeaza pe prezenta simptomelor tipice. Masurarea nivelului de anticorpi din sange si testele de laborator pentru indentificarea virusului sunt rareori necesare. Diagnosticul diferential se face cu zona zoster, herpes, veziculele prezente in eczema.


Cazurile usoare de varicela necesita doar un tratament simptomatic.
Compresele umede aplicate pe piele contribuie la reducerea pruritului, ce poate fi intens, in scopul de a preveni leziunile de grataj, deoarece acestea pot antrena aparitia unor cicatrici.


Pentru a evita o suprainfectie bacteriana, pielea trebuie spalata frecvent cu apa si sapun, se insista pe igiena mainilor, iar unghiile sunt taiate scurt. De asemenea, aplicarea locala de antiseptice poate evita suprainfectiile pielii.
La copii, varicela este in general lipsita de gravitate si se vindeca de la sine in 12 zile. Daca febra copilului este foarte mare, se recomanda consultarea medicului.


Tratamentul medicamentos pentru varicela (varsat de vant)



In cazurile grave, in special la subiectii imunodeprimati, se prescrie un medicament antiviral (aciclovir) si imunoglobuline specifice.
O suprainfectie bacteriana necesita administrarea de antibiotice.
Antihistaminicele pot fi prescrise pentru reducerea pruritului intens. Pentru diminuarea febrei, se administreaza acetaminofen (paracetamol) si nu aspirina, deoarece aceasta poate provoca sindromul Reye la copiii cu varicela

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE