background img

Articole noi

Placenta praevia

Placenta praevia

Una din cititoarele noastre ar dori sa stie mai multe despre placentapraevia, fiind insarcinata in 22 de saptamani. Raspunde dr. Dan Tutunaru,specialist obstetrica - ginecologie.

Termenul de placenta previa este folosit in obstetrica pentru a descrieinserarea joasa a placentei in interiorul cavitatii uterine. Denumirea de"praevia" vine din latina si inseamna "in fata", deci, stricto sensu,placenta praevia inseamna ca placenta "precede" copilul, aflandu-seintre acesta si canalul cervical prin care se produce expulzia sadin cavitatea uterina in momentul nasterii. Din motive nu foarte greude inteles majoritatea medicilor au extrapolat sensul initial, astfelincat la ora actuala termenul de praevia este sinonim cu notiunea de jossau cea de inferior: de exemplu un nodul fibromatos situat la nivelulportiunii inferioare a uterului este denumit nodul praevia.

Diagnosticul acestei conditii se face in covarsitoarea parte acazurilor prin echografie. Interesant este faptul ca se poate vorbide placenta praevia numai incepand de la varsta de gestatie de 28de saptamani. Inainte de aceasta data este incorect a pune acestdiagnostic. Segmentul inferior se afla la 0,5 cm de orificiul intern alcanalului cervical la varsta gestationala de 20 de saptamani, iar panala varsta de 28 de saptamani nu se produc modificari spectaculoase laacest nivel. Dupa aceasta varsta apare o crestere de circa 10 ori asegmentului pana la varsta de 38 de saptamani. Dezvoltarea aceasta asegmentului este mai mare in portiunea anterioara a uterului, astfelincat o placenta jos inserata posterior are sanse mai mari sa devinapraevia. Dumneavoastra aveti varsta gestationala sub 28 saptamani,deci nu trebuie sa va faceti probleme... deocamdata.

Daca si dupa data sus mentionata placenta ramane inserata, partial sautotal, in segmentul inferior, atunci diagnosticul de placenta praeviaeste cel corect. De obicei cam 25% din examinarile ecografice de rutinaefectuate in trimestrul II releva placente jos inserate. Dintre acesteadoar 5% raman praevia dupa 28 de saptamani, si dintre acestea din urmadoar 1/3 sunt placente praevia la termen.

Dupa modul in care placenta se insera raportat la orificiul canaluluicervical, exista mai multe tipuri de placenta praevia: I: Placenta josinserata - pozitionata la cca 5 cm de orificiul intern (OI) cervicalII: Placenta praevia marginala - localizata la marginea OI, fara sa-lacopere III: Placenta praevia partiala - ce acopera partial OI IV:Placeta praevia totala - ce acopera complet OI.

Dupa cum puteti cu usurinta sa trageti concluzia, in caz de placentapraevia, nasterea pe cale normala (vaginala) este imposibil a se desfasuranormal, delivrenta facandu-se prin operatie cezariana. Inainte de momentulnasterii aceasta afectiune se poate insoti de numeroase probleme,dintre care cea mai frecvent intalnita este aparitia unor sangerariin ultimul trimestru de sarcina, cu un maxim in jurul varstei de 34 desaptamani. Sangerarea incepand inca din trimestrul II este asociata cuun prognostic fetal relativ sumbru. De fapt aceasta a ramas cea mai mareproblema la momentul actual: afectarea fatului.

Daca acum 150 de ani mortalitatea materna era cam de 30%, in prezentin tarile dezvoltate nu s-a mai raportat nici un deces matern datoratplacentei praevia. Placenta praevia se asociaza cu prezentatia pelvianain procent destul de mare (peste o treime). Fatul este supus unorriscuri destul de mari: nastere prematura (datorita faptului ca deseorieste necesara terminarea nasterii inainte de termen datorita aparitieicomplicatiilor), intarziere de crestere (placenta nu furnizeaza suficientinutrienti sau oxigen datorita faptului ca insertia joasa este facutaintr-o zona nefavorabila). De multe ori placenta este anormal inserata inperetele uterin (adica este foarte aderenta, conditie denumita placentaacreta).

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE