background img

Articole noi

Climatul alpin

Climatul alpin

Climatul alpin este specific pentru altitudinile de peste 1000 m, se caracterizează prin radiaţii luminoase şi ultraviolete cu intensitate crescândă proporţional cu altitudinea, presiunea atmosferică, presiunea parţială a oxigenului, presiunea vaporilor de apă şi temperatura prezintă valori scăzute, aerul este puternic ionizat (Lucia Alexa). Este un climat excitant pentru persoanele neobişnuite la aceste condiţii naturale. El provoacă în organism reacţii adaptive intense. Aclimatizarea la altitudine se produce prin solicitarea unor modificări fiziologice ale sistemelor organismului.

Aparatul respirator. Începând de la 1000 m altitudine se instalează hiperventilaţia (frecvenţă şi amplitudine respiratorie crescute), cu scopul de a asigura cantitatea de oxigen necesară organismului. Hiperventilaţia avansează proporţional cu altitudinea. Organismul poate suporta lipsa de oxigen până la altitudinea maximă de aproximativ 5000m, când presiunea parţială a oxigen ajunge la aproximativ 25-30 mm Hg, valori situate la limita de menţinere a vieţii.

Aparatul circulator. Paralel cu creşterea debitului respirator cresc debitul sanguin, frecvenţa cardiacă şi tensiunea arterială (TA), constituind un al doilea mecanism de adaptare, care permite organismului accelerarea aportului de oxigen la nivelul ţesuturilor. Protecţia împotriva hipoxiei se realizează şi prin modificări sanguine.

Creşte conţinutul de hemoglobină şi de globule roşii. Poliglobulia de altitudine se realizează prin mobilizarea imediată a rezervelor sanguine, în special din ficat, prin concentrarea sângelui şi accelerarea formării de eritrocite, mecanism extrem de eficace, mai ales după o şedere de 2-4 săptămâni la munte.

Ca urmare a modificărilor respiratorii şi circulatorii, în procesul de aclimatizare la altitudine se schimbă şi echilibru] acidobazic. Hiperventilaţia determină eliminări considerabile de bioxid de carbon, fapt ce favorizează alcaloza sângelui. Mecanismele reglatoare ale organismului tind să menţină la valori normale reacţia sângelui, ceea ce se realizează prin creşterea eliminărilor urinare de bicarbonaţi, prin creşterea pH-ului urinar. În sânge concentraţia acidului lactic este crescută.

Sistemul nervos vegetativ. La altitudine este activat sistemul nervos vegetativ, proces considerat drept o reacţie de apărare nespecifică a organismului. În prima perioadă de adaptare predomină simpaticotonia, care declanşează şi întreţine modificările respiratorii, circulatorii sanguine. În fazele adaptive avansate se instalează vagotonia.

Adaptarea organismului la altitudine necesită 2-4 săptămâni. În organismul adaptat scade frecvenţa pulsului, debitul cardiac şi tensiunea arterială şi se menţine la nivel ridicat eritropoieza, capacitatea vitală şi volumul respirator maxim. Vagotonia care se instalează în cursul aclimatizării la altitudini este asemănătoare cu cea a sportivilor bine antrenaţi. Modificările biologice instalate după aproximativ 4 săptămâni sunt durabile.

Aclimatizarea la altitudine, prin stimulenţi specifici care tonifică respiraţia şi circulaţia, este unul din cele mai bune mijloace de îmbunătăţire a stării de sănătate, atât la vârstă tânără, cât şi la cea înaintată. Ascensiunile până la 2000-2500 constituie stimulenti tonifianţi, cu atât mai mult cu cât ele sunt repetate cu regularitate.

Capacitatea de adaptare la altitudine este redusă la persoanele cu un sistem vascular sclerozat, cu emfizem în forme avansate, cord pulmonar, care nu pot face apel la mecanismele de protecţie contra hipoxiei.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE