background img

Articole noi

Climatul polar

Climatul polar

Zonele polare se caracterizează climatologic prin temperaturi scăzute (media anuală sub 0°C), nivel de radiaţii redus şi umiditate relativă mare. Climatul polar este solicitat prin temperaturile scăzute, supunând organismul la eforturi mari de termoreglare.

La subiecţii nou-veniţi din alte zone climatice, pentru menţinerea temperaturii interne a organismului, se declanşează în timp scurt sistemul termoreglator de protecţie, care acţionează prin modificări circulatorii şi metabolice: creşterea tonusului arterial şi venos, scăderea frecvenţei pulsului, vasoconstricţie la nivelul tegumentelor, mai ales al extremităţilor şi scăderea temperaturii cutanate care, la nivelul extremităţilor, poate coborî sub 21°C. Când reglarea termică fizică este insuficientă pentru a menţine constantă temperatuta internă, este mărită şi termogeneza prin accelerarea metabolismului.

În condiţiile de expunere îndelungată la frig, după aproximativ 3-4 săptămâni, se instalează o primă fază de adaptare, în care termogeneza chimică rămâne ridicată, dar sunt diminuate modificările circulatorii. Se instalează bradicardia, scade tonusul arterial şi vasoconstricţia periferică. La organismul adaptat la rece termogeneza chimică este atât de bună, încât organismul poate renunţa la vasoconstricţia periferică.

La persoanele bine adaptate care locuiesc permanent în zone reci termoreglarea se realizează numai prin creşterea termogenezei prin metabolism chimic, în lipsa tulburărilor circulatorii. Pescarii din Alaska pot să ţină mâinile în apă cu gheaţă 2 ore, fără a simţi dureri insuportabile care apar în aceiaşi situaţie, după un interval scurt, la persoanele neadaptate.

Persoanele tinere şi sănătoase se adaptează mai uşor la temperaturi scăzute. Procesul adaptării la frig este imposibil la subiecţii în vârstă afectaţi de ateroscleroză. El e dificil şi pentru bolnavii cu angină pectorală. Temperaturile scăzute la aceste persoane favorizează apariţia tulburărilor de irigare coronariană şi a extrasistolelor.

Importanţa terapeutică a temperaturilor scăzute este minimă, deşi s-au constatat ameliorări ale unor afecţiuni dermatologice, unde era necesară îmbunătăţirea circulaţiei cutanate.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE