background img

Articole noi

Fierberea apei de baut

Fierberea apei de baut

Chiar daca apa este limpede, ea poate contine microbi. Cea mai buna apa de baut este cea din reteaua de apa potabila a localitatii. Este foarte probabil ca apa din alte surse sa aiba microbi.

Microbii sunt distrusi prin fierberea apei. Deci apa scoasa din lacuri, izvoare, rauri, fantani, rezervoare trebuie fiarta si racita inainte de a fi bauta. Este deosebit de important sa se fiarba si sa se raceasca apa care se da sugarilor si copiilor mici. Rezistenta lor la microbi este mai mica decat cea a dultilor.

Daca aveti fantana particulara este bine sa o reparati, sa o curatati si sa o dezinfectati o data pe an, sau mai des, daca este nevoie.

Bolile pot fi prevenite prin folosirea apei curate
* Familiile care au la dispozitie o cantitate suficienta de apa potabila de la retea si stiu cum s-o foloseasca au mai putine cazuri de imbolnaviri.

* Familiile care nu dispun de apa potabila de la reteaua localitatii pot reduce numarul cazurilor de boala daca isi protejeaza sursa de apa impotriva microbilor, prin:
- acoperirea cu capac a fantanilor;
- evacuarea materiilor fecale si a apei reziduale ( in special din latrine), departe de orice sursa de apa folosita pentru gatit, baut, imbaiat sau spalat. Fantana trebuie sa fie la distanta de 10 - 30 metri de oricare dintre aceste surse de poluare; - pastrarea in conditii de curatenie a galetilor, franghiilor si vaselor folosite la scoaterea apei si pentru pastrarea ei (de exemplu tinand galetile agatate de un carlig, si nu pe pamant); - tinerea animalelor departe de apa de baut.

* Familiile pot pastra apa curata in casa, prin: - pastrarea apei de baut intr-un vas curat si acoperit;
- scoaterea apei din vas cu o cana sau cu un polonic curat; - nelasand pe nimeni sa-si bage miinile in vas sau sa bea direct din el; - tinerea animalelor in afara casei.

Putem preveni bolile prin spalarea cu apa si sapun a mainilor, dupa contactul cu materiile fecale si inainte de a atinge mancarea.

* Spalatul mainilor cu apa si sapun indeparteaza microbii. In felul acesta microbii nu mai pot ajunge pe alimente sau in gura. Sapunul si apa trebuie sa fie la indemana tuturor membrilor familiei, pentru a se putea spala pe maini.

* Este extrem de important sa va spalati mainile dupa ce v-ati facut nevoile, sau dupa ce ati sters copilul care si-a facut nevoile, inainte de a atinge alimentele. Este la fel de important sa va spalati mainile dupa ce ati atins alimentele si dupa pregatirea alimentelor crude.

* Foarte des copiii isi baga mainile in gura. Este important sa spalati mainile copilului cat mai des, mai ales inainte de a-i da sa manance.

* Fata copilului trebuie spalata cel putin o data pe zi. Aceasta ajuta ca mustele sa nu i se aseze pe fata ca si la prevenirea infectiilor ochilor (oftalmice). In acest caz, sapunul este folositor pentru spalat, dar nu este absolut esential.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE