background img

Articole noi

Importanta igienico-sanitara a climei

Importanta igienico-sanitara a climei

După H.Straus şi M.Mureşan, denumirea de climă derivă de la cuvântul grecesc klima, care desemnează deviaţia, înclinaţia radiaţiilor solare. Clima este definită ca un regim al vremii caracteristic pentru un timp îndelungat într-o anumită regiune.

Regimul climatic se manifestă printr-o relativă stabilitate, iar modificările acestui regim pot fi urmărite numai prin observaţii în decursul unor lungi perioade de timp. Spre deosebire de acesta, vremea reprezintă starea condiţiilor meteorologice pentru un interval mai scurt de timp, de exemplu o zi. Elementele meteorologice ce o alcătuiesc sunt interdependente aşa-numitul, complex al vremii.

Condiţiile climatice, fiind componente geografice foarte importante, influenţează, în mare măsură, procesele fiziologice din organismul uman. Ele influenţează însă şi caracterul activităţii economice a oamenilor şi condiţiile lor de viaţă, de aceea, în primul rând, igiena şi climatologia medicală sunt deosebit de interesante în studiul climei ca unul din factorii principali de mediu care determină calitatea vieţii.

De condiţiile climatice depinde, într-o anumită măsură, caracterul solului, prezenţa surselor de apă, cantitatea de precipitaţii, flora şi fauna, caracterul creşterii culturilor agricole, alimentaţia populaţiei, îmbrăcămintea, locuinţa, nivelul morbidităţii ş.a., aspecte care se reflectă direct asupra sănătăţii
publice.

În igienă clima şi vremea se studiază şi pentru caracterizarea sanitară şi alegerea teritoriului necesar construcţiei sau reconstrucţiei unei localităţi, pentru rezolvarea sistemelor de construcţie igienică a locuinţelor etc, probleme majore pentru sănătatea multor generaţii.

Utilizarea factorilor naturali de mediu, în care se include şi clima, pentru menţinerea sănătăţii şi prevenirea afecţiunilor cauzate de oscilaţiile accentuate ale climei şi vremii, pentru tratamentul maladiilor şi recuperarea bolnavilor reprezintă probleme de o deosebită importanţă în medicina profilactică, curativă şi recuperatorie.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE