background img

Articole noi

Masuri profilactice in biometeorologie

Masuri profilactice in biometeorologie

Profilaxia biometeorologică cuprinde măsuri care vizează agenţii şi factorii meteorologici şi măsurile privind reacţiile de adaptare ale organismului.

Prima categorie se referă la atenuarea oscilaţiilor mari ale elementelor meteorologice, ceea ce se poate realiza prin măsuri de sistematizare a locuinţelor, de amenajare şi repartizare judicioasă a spaţiilor verzi, de crearea suprafeţelor acvatice şi a fântânilor arteziene, de orientare optimă a arterelor de circulaţie şi a blocurilor locative etc, măsuri deosebit de importante în asigurarea unui confort termic şi fiziologic, care previne declanşarea reacţiilor meteorotrope. În spaţiile închise, locuinţă, locuri de agrement etc, trebuie condiţionată atmosfera până la obţinerea unui microclimat igienic, care să excludă disconfortul şi îmbolnăvirile.

Măsurile ce privesc capacitatea de reacţie a organismului la factorii naturali sunt considerate a fi deosebit de eficiente. Ele se bazează pe principiul stimulării funcţiilor organismului: termoreglare, aparat circulator, respirator, sistem nervos, glande endocrine şi metabolism general. Prin adaptarea treptată a diferitelor funcţii, efectul agresiv al factorilor de mediu scade şi se măreşte adaptabilitatea atât la omul sănătos, cât şi la cel bolnav. Practicarea activităţilor fizice şi sportive îmbunătăţeşte capacitatea de reacţie a organismului ia agresiunea factorilor externi.

O altă formă de prevenire este utilizarea prognozelor meteorologice în activitatea medicală. Ea constă în avertizarea bolnavilor cu risc meteorologic crescut (maladii cardiovasculare, astm bronşic etc.) de perspectiva schimbărilor de vreme, aceştia urmând să respecte cu rigurozitate regimul de viaţă şi alimentar. Pe plan medical, se vor folosi medicamente cu acţiune specifică, pentru reducerea intensităţii de reacţie a organismului.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE