background img

Articole noi

Poluarea aerului (partea II)

Poluarea aerului (partea II)

Acţiunea poluării aerului asupra sănătăţii poate fi directă şi indirectă.

Acţiunea directă este caracterizată prin efectul patogen al poluanţilor în funcţie de natura, concentraţia şi timpul de acţiune a lor. Acţiunea directă a poluării aerului asupra sănătăţii poate fi acută şi cronică.

Acţiunea acută se manifestă prin alterarea stării sănătăţii sub influenţa în timp scurt a unor niveluri ridicate de poluare a aerului.

Acţiunea cronică sau de lungă durată este o influenţă a poluanţilor în concentraţii moderate timp îndelungat.

Poluarea aerului este de obicei produsă de un complex de substanţe cu diferite acţiuni asupra organismului.

Poluanţii atmosferei pot fi clasificaţi în funcţie de acţiunea lor asupra organismului sau în funcţie de starea lor de agregare.

În acest sens există:
- poluanţi iritanţi, grupă în care intră pulberile netoxice şi o serie de gaze şi vapori, dintre care cei mai importanţi sunt bioxidul de sulf, bioxidul de azot, clorul, amoniacul.
- poluanţi fibrozanţi ca bioxidul de siliciu, oxizii de fier etc.
- poluanţi toxici asfixianţi, dintre care cei mai importanţi sunt oxidul de carbon şi hidrogenul sulfurat.
- poluanţi toxici sistemici, grup care cuprinde un mare număr de elemente anorganice (plumbul, mercurul, kadmiul, fosforul, fluorul) sau substanţe organice (pesticidele organo-fosforice şi organoclorurate).
- poluanţi alergizanţi, naturali, de origine vegetală (polen), animală (păr, produse de descuamare), artificială (emanaţi de unele ramuri ale industriei chimice: industria farmaceutică, industria maselor plastice etc).
- poluanţi cancerigeni, care pot fi de natură organică (hidrocarburile policiclice aromatice, epoxizii), unele amine de natură anorganică (arsenul, cromul, kobaltul, selenul şi sărurile lor) sau de natură minerală (azbestul).

După starea de agregare, poluanţii pot fi clasificaţi în 2 grupe:
- aerosoli, reprezentaţi prin particule solide sau lichide, dispersate în mediul gazos. Stabilitatea lor în aer este determinată în special de mărimea particulelor, cele mai mari sedimentează repede, iar cele mici persistă mult timp în atmosferă.
- gaze şi vapori - grupa cuprinde cele mai diverse substanţe chimice poluante, de natură anorganică (bioxid de sulf, hidrogen sulfurat, oxid şi bioxid de carbon, oxizi ai azotului etc.) sau de natură organică (hidrocarburi aromatice, aldehide, cetone, alcooli etc).

Acţiunea indirectă a poluării aerului asupra sănătăţii se caracterizează prin modificările de mediu sub influenţa poluanţilor care se reflectă asupra sănătăţii şi a condiţiilor generale de viaţă. Este cunoscută acţiunea produşilor poluanţi asupra microclimatului, asupra radiaţiilor luminoase, asupra radiaţiilor ultraviolete, asupra plantelor, asupra animalelor, asupra condiţiilor de viaţă.

Factorii chimici ai mediului înconjurător se împart în naturali şi artificiali. Aerul atmosferic se caracterizează printr-o componenţă constantă, destul de pronunţată a gazelor. Cu totul alta se observă din partea factorilor chimici artificiali ai mediului aerian. Componenţa lor e foarte diversă şi numărul lor sporeşte permanent. Îndeosebi s-a înrăutăţit componenţa chimică a atmosferei şi mediului aerian din sfera de producţie a omului în condiţiile progresului tehnico-ştiinţific.

Pentru aprecierea componenţei chimice şi a gradului de poluare a aerului atmosferic, a aerului din încăperile de locuit, sociale, pentru copii, curativo-profilactice se aplică standardele de stat (STAS), în care sunt date concentraţiile maxime admisibile (CMA) ale noxelor.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE