background img

Articole noi

Boala de reflux gastro-esofagian

Boala de reflux gastro-esofagian

Definitie
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) constituie o entitate clinica independenta, cauzata de mecanisme complexe de perturbare a motilitatii tractului digestiv superior cu refluarea continutului gastric în esofag.

Se delimiteaza doua forme de BRGE: endoscopic - negativa (fara esofagita de reflux) si endoscopic - pozitiva (cu esofagita de reflux).

Sistemul afectat - gastrointestinal.

Ereditatea - nu este specificata

Incidenta - BRGE este o afectiune extrem de frecventa în America de Nord si tarile Europei de Vest si cu incidenta în crestere, care în tarile Europei se atesta de la 5% (tarile scandinave) -pâna la 27% în Franta.

Predominanta de vârsta - pâna la 40 ani -1:10000, dupa 40 ani - 20:100000 populatie.

Predominanta de sex - raportul barbati: femei este de 2-3:1

Semne si simptome
- Pirozis, „arsura" retrosternala postprandiala, în deosebi dupa ingestia de cafea, alcool, alimente fierbinti, citrice, suc de rosii, produse mentolate etc. Este favorizata de clinostatism.
- Regurgitatie - refluarea continutului gastric / esofagian în faringe si cavitatea bucala, fara efort, fara greata sau contractura abdominala. De obicei, regurgitatia este acida.
- Odinofagie - durere la deglutitie, care indica instalarea unei esofagite severe.
- Disfagie (deglutatie dificila) se constata rar (20-30%) si denota prezenta stenozei peptice.
- Alte fenomene - faringiene, laringiene, bronhopulmonare, cardiace etc. (dispnee expiratorie, tuse nocturna, distonic matinala, dureri precordiale, etc.).

Cauze
- Incompetenta sfincterului esofagian inferior: - relaxarea tranzitorie a SEI; - cresterea presiunii intraabdominale; - reflux „liber" fara modificarea tonusului SEI.
- Afectarea clearance-ului acid al esofagului: - activitatea motorie a esofagului (undele peristaltice); - forta gravitationala; - secretia salivara; - secretia glandelor esofagiene (mucoase sau nemucoase).
- Întârzierea evacuarii gastrice: motilitatca antrala anormala; - reflux duodenogastric.
- Cresterea factorilor de agresiune (acidul clorhidric, pepsina);
- Asocearea refluxului duodenogastric (sarurile biliare, enzimele pancreatice active).

Factori de risc
- Exogeni: alimente (grasimi, ciocolata, suc de citrice etc.); medicamente (anticolinergice nonselective, nitrati, agonisii P- adrenergici, derivati xantinici, blocante ale ionilor Ca2, AINS); alcool; tutun; suprasolicitari fizice.
- Endogeni: hernia hiatala; obezitate; stomacul operat; diabet zaharat; sclerodermie; sindromul Sjogren etc.

Diagnosticul - se prczuma în baza acuzelor si a datelor clinice.

Diagnosticul diferential - litiaza biliara, ulcer gastric sau duodenal, angina pectorala, dereglari motorii esofagiene, cancer esofagian, dispepsie functionala (nonulceroasa).

Investigatii de laborator
- Hemoleucograma - pentru detectarea unei posibile anemii.
- Inspectia maselor fecale la sânge ocult.
- Analiza biochimica a sângelui (proteine serice, fractii proteice, aminotransferaze).
- Electroliti: natriu, calciu, clorul, fierul seric, glucoza.

Investigatii instrumentale - endoscopia digestiva superioara, radioscopia (cu masa baritata), PH-metria esofagiana.

Teste speciale - testul Bernstein (reproducerea simptomelor prin administrarea HCl N10 prin cateter la 10 cm de asupra sfincterului esofagian inferior); manometria esofagiana (aprecierea presiunii la nivelul sfincterului esofagian inferior). Testele pot fi realizate în conditii de stationar specializat.

Masuri generale - somn cu perna ridicata; reducerea presiunii intraabdominalc prin regim hipocaloric (în caz de obezitate), renuntarea la brâie, curele strânse, corsete, combaterea constipatiei; combaterea consumului de medicamente iritante (AINS) sau care relaxeaza sfincterul esofagian inferior (blocante de calciu, anticolinergice, aminofilina etc.).

Educatia pacientului
- Informarea pacientului despre refluxul gastroesofagian, despre factorii care îl pot provoca.
- Propagarea modului sanatos de viata prin evitarea supraalimentatiei si a meselor înainte de somn.

Profilaxie - pacientii, care sunt predispusi sa dezvolte reflux gastro-esofagian, necesita instructiuni despre modificarea conditiilor de viata si unele remanieri pentru regimul alimentar.

Complicatii posibile - sindromul Barrett; ulcerul esofagian, hemoragia digestiva superioara, stenoza peptica esofagiana, anemie feripriva.

Prognostic si evolutie - daca BRCE este depistata la timp si raspunde la medicatia obisnuita - prognostic favorabil, persistenta BRCE de lunga durata poate duce la complicatii.

Stari patologice asociate - tulburari generale, asociatii cu alte afectiuni (pneumonie, aritmii, anemie fierodeficitara etc.).

Factori de vârsta - Pediatrici - la copii semnele clinice difera de cele ale maturilor: starile de iritatie, agitatie, alimentatie dificila, regurgitatie necesita circumspectie pentru BRCE; Geriatrici - refluxul gastro-esofagian este un fenomen specific vârstnicilor, iar boala se dezvolta mai ales în caz de aciditate mai sporita în antecedente.

Sarcina - refluxul gastro-esofagian apare la circa 80% din gravide, în special, în ultimul trimestru de sarcina datorita cresterii presiunii intraabdominale. Dupa nastere dispar semnele clinice, iar persistenta solicita revederea alimentatiei si a modului de viata.

Abrevieri - BRGE - boala de reflux gastro-csofagian; AINS - antiinflamatorii nesteroidiene.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE