background img

Articole noi

Bronsita obstructiva la copil

Bronsita obstructiva la copil

Definitie
Bronsita obstructiva este o bronsita acuta, care evolueaza cu obstructie bronsica, manifestata clinic prin wheezing (respiratie suieratoare). Wheezing-ul este un sunet muzical suierator, perceput în faza expirului si se produce prin vibratia peretilor bronsici. Acest fenomen se realizeaza în ramurile proximale ale arborelui bronsic - în bronhiile de calibru mare si mediu. La sugar si copilul mic în realizarea obstructiei se implica si hipersecrctia bronsica de tip infectios-inflamator, care prin ajustare la fenomenul de vibratie a peretilor bronsici faciliteaza aparitia unui tablou auscultativ specific de respiratie suieratoare.

Elementele patologice ale obstructiei bronsice: hipersecretia de mucus în bronhii, edemul mucoasei si submucoasei, bronhospasmul, care contribuie la instalarea hiperreactivitatii bronsice.

Factorii de risc
Predispozanti: antecedente familiale de alergoze respiratorii, dermatite alergice, hiperimuno-globulinemie E familiala, grup sangvin A (II).

Favorizanti endogeni: diateza alergica si limfatica, paratrofia, infectiile ORL cronice, microaspiratia cronica cu continut gastric, refluxul gastroesofagian, helmintozele.

Favorizanti exogeni: alimentare artificiala a sugarului, aditivii alimentari (coloranti, aromatizanti, conservanti), noxe atmosferice (substante organice si anorganice sub forma de fum, vapori, pulberi, factori biologici), fumatul pasiv, aerosoli tehnogeni, pulberi industriale, substante ionizante, chimicale agricole (îngrasaminte minerale, pesticide), remedii farmacologice (antibiotice, fermenti proteolitici, vitamine de grup B), infectii virale repetate, în special cu virusul RS, micoplasmoze, chlamidiaze.

Etiologie
Agentii cauzali sunt, de regula, niste virusuri respiratorii: virusul sincitial respirator (40-50%), adenovirusurilc, virusul paragripal si mai rar alte tipuri, uneori se implica Micoplasma pneumoniae, Chlamidia. Germenii bacterieni pneumotropi (St. pneumoniae, H. influenzae) se pot asocia în 1,5% cazuri.

Formele clinice ale bronsitei, care evolueaza cu manifestari de obstructie bronsica:
- bronsiolita (la copilul sugar);
- bronsita obstructiva (sugar, copil mic);
- bronsita obstructiva recidivanta (copilul mic, prescolar).

Semnele clinice
Bronsiolita:
- debut cu infectie respiratorie minora (rinita).
- respiratie suieratoare (wheezing).
- dispnee expiratorie, expir prelungit.
- tahipnee 60-80 respiratii/min.
- tiraj intercostal.
- tuse usoara, uneori spastica.
- geamat expirator.
- torace distins emfizematos.
- percutie hipersonora.
- auscultativ: diminuarea murmurului vezicular, expir prelungit, suierator, raluri subcrepitante de localizare bronsiolara, uneori raluri sibilante si ronchusuri respiratorii.
- starea generala grava sau foarte grava.
- semne de toxicoza infectioasa.
- tulburari microcirculatorii (tegumente marmorate).
- dificultati de hidratare si alimentare.
- agitatie sau moleseala.

Bronsita obstuctiva
- debuteaza cu infectie respiratorie acuta.
- guturai.
- tuse uscata apoi productiva.
- starea generala nu este alterata sau putin alterata.
- periodic agitatie.
- apetit capricios.
- sindrom subfebril inconstant, mai rar sindrom febril.
- wheezing.
- tahipnee expiratorie (>40 respiratii /min la sugar, >30 la copilul mic).
- tiraj intercostal.
- auscultatie: expir prelungit, raluri uscate, sibilante difuze, cu predominarea componentului exsudativ, în bronhii se percep si raluri buloase mari, medii si unice de calibru mic.
- tuse productiva, dar nu frecventa si chinuitoare.

Bronsita obstructiva recidivanta
- este o bronsita obstructiva, care se repeta de 2-3 ori în an pe parcursul a 1-2 ani consecutivi, iar acutizarile de wheezing au un caracter trenant. Orice recidiva de obstructie bronsica sporeste riscul degradarii maladiei în astm bronsic: 2/3 cazuri în 2-4 ani se discind spre alergoze respiratorii cu parametre maladive clasice.

Diagnostic diferential
Se efectueaza cu urmatoarele boli:
- astmul bronsic, pentru care sunt caracteristice accese de sufocare.
- bronsita astmatiforma cu tuse iritativa fara semne de obstructie bronsica.
- pneumonia acuta, pentru care sunt distinctive tahipnea (50 respiratii /min la sugar si 40 la copilul mic), tirajul cutiei toracice, date fizicale pulmonare asimetrice (submatitate localizata, respiratie atenuata, raluri localizate), sindrom febril peste 3 zile, alterarea starii generale, radiografie pulmonara - opacitati.
- mucoviscidoza, boala genetica care evolueaza cu manifestari pulmonare (pneumonii recidivante, wheezing recidivant) de o toleranta terapeutica înalta asociata cu manifestari intestinale (steatoree), tulburari de nutritie si o evolutie progredienta defavorabila; diagnostic - testul sudorii, teste genetice, moleculare.
- aspiratii de corp strain, stare care debuteaza accidental cu acces subit de tuse si dispnee, cu evolutie si simptomatologie data de caracteristicile Corpului strain aspirat si localizarea lui în arborele bronsic; radiologic - atelectazii segmentare, lobare, hiperinflatie.
- crupul viral, care se instaleaza brusc prin tuse latratoare, dispnee inspiratorie pe fon febril.
- refluxul gastroesofagian va fi specificat prin regurgitari, tuse în pozitie orizontala si prin lipsa efectului terapeutic clasic al maladiilor sistemului respirator, diagnosticul este confirmat prin fibroesofagogastroscopie.

Diagnostic paraclinic
- hemoleucograma - nesemnificativa, uneori leucocitoza, limfocitoza, cozinofilie.
- radiografia pulmonara - evidentiaza o hiperinflatie pulmonara, hipertransparenta difuza, desen bronhovascular accentuat, uneori pot fi prezente dereglari de ventilatie pulmonara (atelectazii, bule emfizematoase cu localizare în lobii superiori); radiografia pulmonara se va efectua în bronsiolita si pentru diferentieri diagnostice.

Indicatii de spitalizare: bronsiolita; encefalopatie toxiinfectioasa; sindrom convulsiv, sindrom febril rebel refractar la terapie antipiretica; insuficienta respiratorie; insuficienta cardiovasculara; parinti necooperanti, care nu pot asigura îngrijirea la domiciliu sau transportul la spital în caz de agravare.

Profilaxie - evitarea infectiilor respiratorii, regim alimentar hipoalergic.

Prognosticul - bronsita obstructiva recidivanta la 50-65% copii poate degrada în astm bronsic, iar programele terapeutice pot reduce la 20-15% acest risc.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE