background img

Articole noi

Corp strain in caile respiratorii la copil

Corp strain in caile respiratorii la copil

Definitie
Aspiratia corpului strain este o patrundere accidentala prin faringe si laringe în caile respiratorii inferioare, care produce o stare de asfixie cu pericol vital pentru copil. Este un accident foarte grav, uneori mortal. Un corp strain introdus în gura poate fi aspirat în timpul unei chinte de tuse, unui stranut puternic, unui hohot de râs, în timpul jocurilor active ale copilului, mai rar în timpul interventiilor chirurgicale cu anestezie generala (adenoidectomie, tonzilectomie).

Cauze
Corpii straini, aspirati în caile respiratorii, pot fi de natura organica si mecanica.

Corpi straini organici: seminte (miez sau coji) de floarca-soarelui, boabe de fasole, graunte, fragmente vegetale sau alte produse alimentare; sunt de obicei invizibili radiologic si determina procese inflamatorii infectioase foarte precoce;

Corpi straini mecanici: fragmente de oase, petricele, obiecte metalice, cuie, ace; sunt radio-opace, putin septici, însa traumatizante în raport cu mucoasa si creeaza probleme serioase de extractie.

Semne clinice
Patrunderea corpului strain în sistemul respirator declanseaza accese violente de tuse si de sufocare, situatia clinica urmând a evolua în trei moduri diferite:
- expulzarea spontana printr-un reflex puternic de tuse imediat dupa aspirare; asa pot fi expectorati corpii straini de dimensiuni mici si netezi.
- tolerare buna, fara complicatii bronho-pulmonare mai mult timp.
- procese infectioase bronhopulmonare secundare refractare la tratamentul clasic si evolutii trenante cu posibile cronicizari; astfel se comporta corpii straini de origine vegetala, care se modifica de volum si consistenta.

Simptomatologie de debut:
- criza de sufocare subita, care este intensa si este generata prin reflexul spasmului glotic;
- apnee;
- stridor inspirator;
- wheezing (respiratie suieratoare);
- disfonie;
- tuse chinuitoare, în accese expulsive intense, cu tiraj inspirator.

Simptomatologie în corpi straini traheali:
- accese de tuse intermitenta;
- accese de sufocare;
- tiraj toracic, care apare la schimbarea pozitiei copilului si alterneaza cu perioade de calm absolut;
- auscultativ se percep zgomote specifice, respiratie suieratoare.

Simptomatologie în corpi straini endobronsici:
Dupa aspirarea si propulsarea corpilor straini spre bronhii, episodul inaugural vehement se poate urma de o perioada de calm fara semne clinice sau cu manifestari minore (tuse episodica, dispnee de efort). Alteori momentul aspiratiei corpului strain trece neobservat si este prezent doar fenomenul inflamator bronhopulmonar:
- starea generala nu este alterata;
- tuse în accese, expulziva la efort si la schimbarea pozitiei, la examen clinic.

În caz de obstructie totala a bronhiei se dezvolta atelectazia sectoarelor pulmonare care se manifesta prin:
- asimetria cutiei toracice;
- tiraj al spatiilor intercostale;
- vibratii vocale diminuate;
- percutor submatitate sau matitate localizata;
- auscultativ respiratie atenuata sau abolita, uneori raluri hipersonore;
- mediastinul poate fi deplasat spre partea afectata (atelectazie).

În caz de obstructie cu supapa se dezvolta emfizem intens localizat, care se manifesta prin:
- hemitorace bombat;
- percutie hipersonora;
- murmur vezicular atenuat;
- vibratii vocale atenuate.

Diagnostic paraclinic
În obstructie totala si urgente vitale nu se efectueaza, deoarece se cer masuri terapeutice rapide pentru eliminarea corpului strain.

În obstructiile partiale sunt necesare investigatii pentru diagnostic si localizarea corpului strain:
- radiografia toracica pune în evidenta corpul strain daca este radioopac, în obstructia bronhiei se depisteaza atclectazia teritoriului obstruat (opacitate triunghiulara, îngustarea spatiilor intercostale, emfizem compensator, în rest - hiperaerare), pareza hemidiafragmului cu ridicarea cupolei diafragmu-lui de pe aceeasi parte, devierea mediastinului spre hemitoracele interesat; în caz de obstructie cu supapa - plamânul obstruat este intens luminat (hiperinflatie), diafragmul de pe aceeasi parte este mult coborât, turtit si fixat de partea bolnava, mediastinul si inima cu deplasare spre partea sanatoasa - semne mult mai clare în expir.
- testul Astrup stabileste gradul hipoxiei si starea ventilatiei.
- bronhoscopia ofera un diagnostic absolut prin identificarea corpului strain si a consecintelor aspirarii lui (endobronsita catarala sau supurata; traumatisme, granulatii; în diagnostic tardiv - edeme localizate ale mucoasei bronsice, îngustari ale lumenului bronsic).

Evolutie
Aspirarea de corp strain organic genereaza fenomene infectioase precoce: sindrom febril, tusea devine productiva, auscultativ se percep raluri localizate în sectoarele pulmonare afectate, submatitate, endoscopic secretii mucopurulente din bronhia obstruata, precizându-se astfel sediul corpului strain.

În cazurile unui corp strain mai bine tolerat manifestarile infecto - inflamatorii pot avea o evolutie subacuta sau recidivanta, sub aspectul unor focare bronhopulmonare în care acutizarile alterneaza cu intervale de sanatate aparenta, cu tuse cronica, expectoratii purulente, semne fizicale bronho-pulmonare cu localizare stabila. Daca nu se intervine cu tratamente active, ulterior se instaleaza o bronsita cronica purulenta cu fenomene de fibroza si scleroza, retractie pulmonara, aderente pleurale; astfel de situatii clinice sunt practic ireversibile si duc la dezvoltarea pneumoniei cronice primare (pneumoscleroza).

Criterii diagnostice prezumtive
- anamnestic sugestiv aspiratiei de corp strain sau perindarea unui acces brusc de tuse si dispnee (pot, însa, lipsi în cazurile când copilul mult timp este nesupravegheat).
- semne fizicale bronhopulmonare unilaterale cu caracteristicile descrise.
- semne radiologice indirecte (atelectazie sau hiperinflatie localizata, deplasarea organelor mcdiastinului, pozitia diafragmului).

Criterii diagnostice de certitudine
- examen radiologic - evidentierea unui corp strain în plamân;
- bronhoscopic - depistarea corpului strain endobronsic.

Diagnosticul diferential
- laringotraheita virala - debut acut cu tuse latratoare si dispnee intensa la copil febril; corpul strain în caile respiratorii va fi suspectat în prezenta unui acces de sufocare si tuse chintoasa la un copil sanatos, afebril.
- crupul difteric - obstructia respiratorie se instaleaza progresiv si nu brusc, raguseala ajunge pâna la afonie, stridor inspirator, cianoza, facies anxios, crize de sufocare, depistarea membranelor difterice în faringe.
- astmul bronsic - se manifesta prin obstructie expiratorie cu emfizem pulmonar difuz bilateral, care cedeaza efectiv la terapia inhalatorie cu salbutamol.
- limfadenita specifica;
- timomegalia;
- hipertiroidizmul;
- abcesul retrofaringian;
- papilomele laringiene.

Prognostic
- decesele survin în 4 - 6 % din cauza asfixiei acute.
- procesele bronhopulmonare cronice se dezvolta în cazurile de diagnostic tardiv (>4 saptamâni) al incidentului de corp strain endobronsic de origine organica.
- vindecarea completa presupune 3 conditii inerente: adresarea precoce, diagnosticul corect si degajarea corpului strain din caile respiratorii.

Educarea pacientului
Parintii vor fi atentionati:
- copiilor mici nu li se ofera jucarii de dimensiuni mici, ce pot fi înghitite sau aspirate.
- copilul mic necesita supraveghere permanenta a unui sau unor adulti si nu se lasa în grija altor copii.
- excluderea obiceiurilor vicioase (folosirea în alimentare a semintelor de rasarita, bostan).

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE