background img

Articole noi

Criptorhidia

Criptorhidia

Definitie
În timpul dezvoltarii fatului, testiculul se deplaseaza din abdomen spre scrot, trecând prin canalul inghinal. Uneori testiculul nu coboara în scrot sau în canalul inghinal, aceasta situatie poarta denumirea de criptorhidism.

Sistemul afectat: unul sau ambele testicule.

Incidenta. La nastere 4% dintre noi-nascuti de sex masculin au criptorhidism, la 15% din acestea - bilateral. Pâna la 9 luni majoritatea coboara spontan, astfel ca dupa aceasta vârsta numai 1% din baieti sunt criptorhizi. Situatia ramâne stabila, incidenta de 1% fiind gasita si la baieti mai mari.

Forme clinice - criptorhidism inghinal, criptorhidism abdominal.

Semne si simptome
- la efort fizic copilul acuza tensiune si dureri în regiunea inghinala din partea unde lipseste testiculul.
- scrotul, pe partea unde lipseste testiculul, este zbârcit.
- uneori se determina în proiectia canalului inghinal pe partea respectiva o formatiune de volum vizibila si palpabila.
- deseori criptorhismul este însotit de hernie pe partea testiculului „absent".

Cauze
- dereglari endocrine (gonadotropina corionica umana, testosteronul, factorul de crestere epidermala si hormonul luteinizant).
- obstacole mecanice pe caile descendentei testiculului (vase sangvine, rigiditatea canalului inghinal, fascia cremasterica scurtata).
- testicul anormal.
- presiunea intraabdominala redusa.

Diagnosticul - se bazeaza pe examinarea clinica.

Diagnosticul diferential - ectopia testiculului (plasarea congenitala în regiunea pubiana, în perineu, în tesutul subcutan al coapsei (sub ligamentul inghinal sau în cavitatea scrotului din partea opusa), anorhismul.

Investigatii de laborator - evaluare hormonala (la pacientii cu testicule impalpabile).

Investigatii instrumentale - tomografia computerizata, rezonanta magnetica, laparascopia.

Complicatii posibile
- atrofia testiculului.
- traumatizarea testiculului în canalul inghinal.
- rotatia vaselor si necroza testiculelor.
- diminuarea functiei reproductive, reducerea epiteliului germinativ.
- malignizarea, formarea seminomului, mai des în localizarea abdominala.

Prognostic si evolutie - favorabila în cazul depistarii precoce si interventiei chirurgicale.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE