background img

Articole noi

Furunculul, carbunculul

Furunculul, carbunculul

Definitie
Furunculul si carbunculul denumesc o inflamatie pionecrozanta a pielii de natura stafilococica, localizata la nivelul unui sau câtorva foliculi pilosi sebacei.

Sistemul afectat: foliculii pilosebacei, inclusiv tesuturile adiacente si alte derivate ale pielii.

Incidenta /Prevalenta: barbati/femei 1:1.

Arii de localizare: fata, ceafa, spate, antebrat.

Ereditate: N/I

Semne si simptome
- initial apare prurita si hiperemie pe locul unui folicul pilos.
- peste 24-48 ore apare infiltrat inflamator proeminent pe suprafata pielii, cresc durerile locale.
- hiperemia este de nuanta cianotica, se extinde pe piele.
- în 4-5 zile în vârful infiltratului inflamator se formeaza o pustula cu puroi.
- la 7-8 zile pustula perifoliculara se necrotizeaza si se elimina spontan.
- locul fostului furuncul granuleaza lent.
- starea generala este mai alterata în furunculii faciali (triunghiul nasolabial, pe buze, regiunea suborbitala), când apare cefalee, insomnie, frisoane, febra de 38-40°C.
- furunculoza se caracterizeaza prin aparitia câtorva furuncule în diferite locuri concomitent sau când acestea apar unul dupa altul.
- carbunculul presupune inflamarea mai multor foliculi pilosi, când se formeaza un infiltrat comun (deseori ceafa), cu alterarea severa a starii generale si multiple complicatii.

Cauze - stafilococul auriu sau alb, ce populeaza obisnuit tegumentele.

Factori de risc - tulburari hormonale la tineri, avitaminoza, leucemie, diabet zaharat, scaderea reactivitatii imune, iritatii mecanice ale pielii.

Diagnosticul - în baza semnelor generale si locale.

Diagnosticul diferential - hidrosadenita, antraxul, tuberculoza cutanata, actinomicoza, luesul.

Investigatii de laborator - naliza generala de sânge (leucocitoza cu neutrofilie, cresterea VSH si uneori anemie), nivelul glicemiei, însamântarea din secretii pentru antibiograma.

Regim - repaus la pat în cazul localizarii procesului inflamator în regiunea fetei.

Dieta - lactovegetala, înalt calorica, cu continut sporit de vitamine, in cazul bolilor concomitente (diabet zaharat, obezitate) - dieta corespunzatoare.

Educatia pacientului - respectarea masurilor igienice, profilaxia, tratamentul, reglarea bolilor concomitente, excluderea escoriatiilor repetate.

Profilaxie - ser antistafilococic, fortificarea imunitatii, autohemoterapie, tratament balnear, mod sanatos de viata.

Complicatii posibile - limfangita si limfadenita, abcese si flegmoane, tromboflebita, septicemie, meningita bazala purulenta (mai ales în localizarea faciala), abces cerebral.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE