background img

Articole noi

Urciorul

Urciorul

Când rădăcina unui fir de păr de pe marginea pleoapelor se infectează, se produce urciorul sau orgeletul. Infecţia este provocată de stafilococ, ca urmare a unei iritaţii a pleoapelor: frecatul la ochi cu mâinile murdare, expunerea ochilor la praf, la razele solare, nepurtarea ochelarilor indicaţi de medic sau purtarea de ochelari nepotriviţi, oboseala ochilor etc. favorizează apariţia urciorului.

La început, în jurul firului de păr bolnav, pleoapa este roşie şi umflată, bolnavul simte mâncărime. Apoi apare senzaţia de corp străin în ochi, înţepături, usturimi, dureri, lăcrimare. După 1-2 zile, inflamaţia se delimitează sub forma unui nodul dureros, roşiatic, situat pe marginea pleoapei, care, cu timpul devine albicios, lăsând să se scurgă un dop de puroi, după care suferinţa ochiului se linişteşte.

Primele îngrijiri. La primele semne de infecţie se vor aplica pe pleoapa bolnavă comprese cu apă rece, cu infuzie de muşeţel rece sau cu soluţie de acid boric 3%. Dacă în 1- 2 zile infecţia nu dă înapoi se va
favoriza "coacerea" cu căldură locală (comprese calde). În cazul în care urciorul este copt, dar nu se sparge singur, cu o pensetă pentru sprâncene se poate smulge firul de păr bolnav, după care se face spălarea ochiului cu colir, ceai de muşeţel şi se aplică unguent oftalmic cu antibiotice. Nu se va stoarce puroiul.

Urciorul se poate preveni prin spălarea mâinilor cu apă şi săpun, înainte de a le duce la ochi, prin evitarea factorilor favorizanţi amintiţi mai sus, prin folosirea prosopului individual. Nu se vor şterge ochii cu batista pentru nas şi se vor trata infecţiile stafilococice ale pielii (foliculita, furunculul etc.).

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE