Catină albă
Catină albă
Hippophae rhamnoidas - catină cenişie, catină de râu
Denumirea plantei:
Catină-alba (Hippophae rhamnoidas)
Familia:
Elaeagnaceae
Denumiri populare:
catină cenişie, catină de râu.
Ecologie şi răspindâre:
Arbuşti spinoşi ce cresc în pâlcuri sau tufărişuri pe malurile râurilor, în regiunile mlăştinoase pe nisipuri şi pietriăuri, mai ales pe formaţiuni geologice salinifere.
Perioada şi organul de recoltare:
se recoltează fructele catinei în decursul lunilor august-septembrie. Se recomandă a fi recoltate până la lăsarea primului ger, după care conţinutul în vitamina C scade brusc.
Boli în care se utilizează:
Uz intern: hepatită epidemică, hepatită cronică, urticarie, nevroze, alcoolism, gută, reumatism, ciroză hepatică, ateroscleroză, anemie.
Uz extern: la arsuri, degerături, radiaţii.
Reţete:
Infuzie
2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml apă clocotită; se lasă vasul acoperit 30 de minute; se bea fracţionat în cursul unei zile (o băutură placută şi răcorotoare se obţine din 750 g fructe cu 6 l apa şi 1 kg zahar – după răcire se toarnă în sticle şi se păstrează la loc răcoros)
Hippophae rhamnoidas - catină cenişie, catină de râu
Denumirea plantei:
Catină-alba (Hippophae rhamnoidas)
Familia:
Elaeagnaceae
Denumiri populare:
catină cenişie, catină de râu.
Ecologie şi răspindâre:
Arbuşti spinoşi ce cresc în pâlcuri sau tufărişuri pe malurile râurilor, în regiunile mlăştinoase pe nisipuri şi pietriăuri, mai ales pe formaţiuni geologice salinifere.
Perioada şi organul de recoltare:
se recoltează fructele catinei în decursul lunilor august-septembrie. Se recomandă a fi recoltate până la lăsarea primului ger, după care conţinutul în vitamina C scade brusc.
Boli în care se utilizează:
Uz intern: hepatită epidemică, hepatită cronică, urticarie, nevroze, alcoolism, gută, reumatism, ciroză hepatică, ateroscleroză, anemie.
Uz extern: la arsuri, degerături, radiaţii.
Reţete:
Infuzie
2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml apă clocotită; se lasă vasul acoperit 30 de minute; se bea fracţionat în cursul unei zile (o băutură placută şi răcorotoare se obţine din 750 g fructe cu 6 l apa şi 1 kg zahar – după răcire se toarnă în sticle şi se păstrează la loc răcoros)
0 comments :
Trimiteți un comentariu