background img

Articole noi

Acneea, marea problema de estetica a adolescentilor

Acneea, marea problema de estetica a adolescentilor

De multe ori intilnim tinere machiate in mod exagerat. Produsele cosmetice care inchid porii pot provoca acnee, o afectiune a pielii inestetica. Mai importanta este ingrijirea atenta a pielii decit incercarea de a ascunde problemele dermatologice.

Ce este acneea

Acneea este o inflamare a pielii care conduce la aparitia punctelor negre, albe si a cosurilor. Principalul tip de acnee se numeste acneea obisnuita. Ea apare cel mai adesea pe pielea fetei, dar poate sa se manifeste si pe spate, si pe brate. Atingind aproape 90 la suta dintre adolescenti, necesita vizite medicale mai dese decit orice alta afectiune dermatologica.

Tipuri de acnee

Acneea cuprinde punctele negre, punctele albe, dar si cosurile inflamate, cu puroi, si chisturile. Punctele negre se formeaza la suprafata pielii din cauza inchiderii porilor. Inchiderea totala a porilor pielii produce punctele albe. Iritarea si infectarea porilor inchisi – fie ca este vorba despre puncte albe sau negre – poate conduce la formarea eruptiilor cutanate si a cosurilor.

Acneea superficiala inseamna prezenta cosurilor sau a pustulelor fara abcese. Acest tip de acnee nu lasa de obicei vreo cicatrice. Daca inflamarea atinge derma si se formeaza chisturi purulente (adica abcese) este vorba despre acnee profunda. Ranile acneei profunde sint de obicei rosii, inflamate si dureroase la atingere si se gasesc adesea pe abdomen si pe spate. Infectia prezenta in acneea profunda se poate raspindi si provoca formarea altor leziuni sau chisturi purulente, care lasa cicatrice daca le spargem sau le rupem.

Cauzele aparitei acneei

Acneea rezultata dintr-o hiperactivitate a glandelor sebacee (care secreta sebumul) se manifesta mai ales in adolescenta. Deshidratarea si excesul de sebum pot inchide porii pielii, ceea ce creeaza un mediu bacterian propice infectarii. Totusi, contrar ideilor acceptate, alimentatia, stresul si igiena nu au decit o mica influenta asupra ei.

Hormonii pot de asemenea declansa aparitia cosurilor. Pot creste secretia de sebum in piele prin glandele sebacee. Hormonii care influenteaza cel mai mult prodecerea sebumului sint hormonii androgeni sau barbatesti. Hormonii androgeni sint prezenti si la femei ca si la barbati, dar se afla in concentratii mai mari la acestia din urma. Hormonii feminini pot cauza acnee in perioada menstruala sau in timpul sarcinii.

Factorii care cauzeaza o iritatie a pielii

Iata factorii care cauzeaza o iritatie a pielii, care poate degenera in acnee:

- frecarea de hainele si echipamentele sportive,

- anumite produse cosmetice (care inchid porii pielii),

- contactul parului cu pielea,

- expunerea pielii la temperaturi foarte inalte sau foarte scazute.

Simptomele acneei

Acneea se manifesta sub forma de roseata, citeodata insotita de puncte albe. Pustulele si chisturile sint de obicei rosii si umflate, cu prezenta de puroi.

Cum puteti fi siguri ca suferiti de acnee

Diagnosticul de acnee este dat in functie de semne particulare. Medicul va da diagnosticul in functie de antecedentele medicale si personale, la fel cum va proceda si in cazul medicamentelor pe care i la va administra pacientului. El se va informa in privinta folosirii produselor cosmetice ale pacientului, ale produselor capilare, acestea din urma putind inchide porii si cauza acnee.

Cum se trateaza acneea

Inceputul tratamentului consta din eliminarea cosurilor vizibile si prevenirea aparitiei altor rani. Tratamentul acneei impiedica procesul biologic, adica reduce productia de sebum si elimina astfel infectia bacteriana. Astazi exista numeroase produse de tratare a acneei, iar functie de gravitate se prescrie tratamentul. De cele mai multe ori, pentru acesta se apeleaza la sfatul medicului. Pentru anumiti pacienti care sufera de acnee, expunerea la razele ultraviolete poate fi eficace.

Metode de prevenire

Fata trebuie spalata de doua ori pe zi cu un sapun blind pentru piele, neparfumat, apoi trebuie stearsa, fara frecare! Folositi in fiecare zi un nou prosop de fata! Evitati sa va frecati pielea cu un sapun iritant (abraziv)! Curatati-va pielea de ulei si de sudoare pe cit posibil! Evitati factorii care ar putea agrava acneea, cum ar fi aplicatii de corpuri grase pe par! Spalati-va parul de cel putin doua ori pe saptamina! Folositi cosmetice care nu blocheaza porii pielii! Nu presati, nu ciupiti cosurile! Pentru a va scoate punctele negre apelati la medic!

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE