background img

Articole noi

Cicoarea Chihorium intybus

Cicoarea
Chihorium intybus - cicoară, cicoare de c/acircşmp, andivă, cicoare de vară, cicoare amară, cicorie amară, cociţă, doruleţ, dudău, floarea secarei, încingătoare, mestică, scai voinicesc, scăluset de casă, sporiş



Denumirea plantei:
cicoarea (Chihorium intybus)
Familia:
Asteraceae
Denumiri populare:
cicoară, cicoare de c/acircşmp, andivă, cicoare de vară, cicoare amară, cicorie amară, cociţă, doruleţ, dudău, floarea secarei, încingătoare, mestică, scai voinicesc, scăluset de casă, sporiş.
Ecologie şi răspindâre:
este o plantă uşor adaptabilă ce adevereşte prezenţa ei pretutindeni, în câmpie, prin pagişti, pe marginea drumurilor, şi a căilor ferate, în poienele din pădure, are multă nevoie de umeditate şi luminozitate, preferă solrile cu textură mijlocie sau uşoară, fertile, bogate în humus, profunde cu reacţie neutră.
Perioada de vegetaţie:
creşte din luna mai până în luna octombie, începutul lunii noiembrie.
Perioada şi organul de recoltare:
în scopuri medicinale pot fi utilizate părţile aeriene, care se recoltează în prima parte a perioadei de înflorire a plantei, în lunile iulie-august, când tulpinile nu au intrat în faza de lignificare. Pentru ca produsul să fie de calitate superioară se taie şi rozeta de frunze bazale. Rădăcinile se recoltează în septembrie-octombrie.
Boli în care se utilizează:
în furunculoză şi acnee (sub formă de cceai, în asociaţie cu rădăcină de brusture şi iarba de trei fraţi patati). În angiocolite, deschinezii biliare, constipaţii cronice, în alimentaţie planta este cultivată pentru prepararea cafelei de cicoare cu proprietăţi gastrice.
Uz intern: angiocolită, colicistită, tuse, insuficienţă cardiacă, seboree.
Uz extern: vindecarea rănilor şi tăieturilor.
Reţete:
Decoct
2 lingurite de radacina maruntite în 200ml apa rece, se fierbe 5 minute, se bea caldut în 3 reprize, inainte de mesele principale.
O cura de 2 saptamini cu ceai de cicoare ajuta uimitor la cresterea secretiei de bila, a celulelor hepatice diminuate, mai ales în cazul consumatorilor de alcol.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE