background img

Articole noi

TURITA-MARE (Agrimonia eupatoria)

TURITA-MARE (Agrimonia eupatoria)

Poarta si denumirile: asprisoara, boitoreana, buruiana-de-friguri, canipoala, coada-racului, cornatel, dumbravnica, lipici, matcuta, scaisor, turita. Prin turita-mare avem la dispozitie o planta medicinala magnifies, numita in germana ,,regele tuturor plantelor". Ea creste in locuri insorite, uscate, pe margini de drumuri, cimpuri si paduri, pe povtrnisuri, dealuri si pante, in luminisuri si printre ruine. Florile mici, galbene alcatuiesc, ca si la luminarica, o inflorescenta in forma de ciorchine lung. Intreaga planta este acoperita cu peri moi, frunzele mari pot atinge o lungime de 10 centimetri si sunt penate. Planta ajunge pina la o inaltime de 80 centimetri si apartine aceleiasi familii ca si cretisoara. Turita-mare este culeasa in timpul infloririi, intre lunile
iunie si august. Istoria acestei plante medicinale dateaza, ca si la multe altele, din trecutul indepartat. Era cunoscuta inca de pe vremea vechilor egipteni. Turita-mare poseda un puternic efect curativ pentru toate inflamatiile gitului si ale gurii; deci la ea ar trebui sa ne gindim in caz de anghina, faringita, stomatita ulceroasa sau alte inflamatii ale mucoasei bucale. Oamenii care, datorita profesiunii, vorbesc sau cinta mult ar trebui sa faca, preventiv, in fiecare zi gargara cu ceai de turita-mare. Frunzele au un efect exceient in anemie, rani, reumatism lumbago, tulburari digestive, ciroza hepatica, in scaderea activitatii hepatice, precum si in bolile splenice (de splina). Se pot bea zilnic pina la 2 cesti cu ceai. Fiecare ar trebui sa-si dea osteneala sa faca o data sau de doua ori pe an o baie cu adaos de infuzie de turita-mare (a se vedea ,,Moduri de folosire"), iar copiii scrofulosi ar trebui sa faca zilnic o astfel de baie.
Turita-mare este una dintre plantele noastre medicinale cele mai bune, datorita efectului sau astringent si a componentelor curative. Dr. Schierbaum spune: ,,Cite 1 ceasca cu ceai de 3 ori pe zi vindeca emfizemul pulmonar, cordul marit, dilatarea stomacului si a intestinelor, apoi bolile renale si vezicale, daca remediul este folosit un timp mai indelungat." Alifia de turita-mare se recomanda calduros in varice si ulceratiile gambei (a se vedea ,,Moduri'de folosire") si se intrebuinteaza asemanator alifiei de filimica. In bolile hepatice se foloseste un amestec de ceaiuri de plante, astfel: 100 grame de turita-mare, 100 grame de dragaica si 100 grame de vinarita (numita si mama-padurii). Se bea zilnic dimineata, pe stomacul gol, cite 1 ceasca, iar in restul zilei se beau 2 cesti, incetul cu incetul.
MODURI DE FOLOSIRE
Prepararea ceaiului: Se foloseste 1 lingurita de plante la 1/4 litru de apa, se opareste si se lasa sa stea putin.
Baie de plante: 200 grame de plante pentru 1 bale completa (a se vedea HBai complete").
Amestec de ceaiuri contra bolilor hepatice: Turita-mare, dragaica si vinarita sunt amestecate in parti egale. Se foloseste 1 lingurita (cu virf) la 1/4 litfu de apa, se opareste si se lasa sa stea putin. Prepararea alifiei: 2 miini pline de frunze, flori si tulpini taiate marunt la 250 grame de untura de pore (a se vedea l(Prepararea alifiilor").

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE